Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Уоки-токи" за незаконни дейности. Каква е тъмната страна на Телеграм


Собственикът на Телеграм Павел Дуров, който беше арестуван във Франция
Собственикът на Телеграм Павел Дуров, който беше арестуван във Франция

Хората, ограничени от авторитарни режими, го ползват, за да общуват и да организират протести. Други хора обаче го използват за незаконни дейности. Трафик на наркотици, престъпления срещу деца, дезинформация и пропаганда. Какво знаем за тъмната страна на Телеграм?

През 2020 г. в Беларус избухнаха протести. Те дойдоха след президентски избори, на които спечели действащият държавен глава Александър Лукашенко, известен като последния европейски диктатор.

ЕС и САЩ не признаха резултатите от изборите заради подозрения, че са били фалшифицирани. Същото смятаха и стотици хиляди беларуси.

За да координират действията си, протестиращите се обърнаха към приложението Телеграм. Там те можеха да общуват помежду си далеч от наблюдението на властите, контролирани от Лукашенко. Това показа колко полезен може да бъде Телеграм за комуникация между хора, които живеят в условията на авторитарни режими и ограничена свобода на изразяване.

Други употреби на приложението обаче са по-притеснителни. Редица съмнителни хора - от педофили и дилъри на наркотици до руски военни, изпратени в Украйна, също се насочиха към Телеграм, привлечени от неговите функции за криптиране на съобщенията и липсата на модерация.

Сега Телеграм попадна под светлината на прожекторите след ареста на собственика на компанията - руския милиардер Павел Дуров.

Той беше задържан на летището в Париж миналата събота. Според френски медии това е станало по искане на специалното звено на Министерството на вътрешните работи на Франция, което отговаря за разследването на престъпления срещу непълнолетни.

Предварителното разследване е още за измама, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма. На Дуров обаче още не са повдигнати официални обвинения.

В понеделник от Телеграм казаха, че 39-годишният Дуров „няма какво да крие“, както и че е „абсурдно“ собственикът на приложение да бъде държан отговорен за злоупотребата с него. Собственикът на платформата Екс Илон Мъск пък определи ареста на бизнесмена като знак, че свободата на словото в Европа е „застрашена“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон опроверга тези твърдения и каза, че свободите трябва „да се поддържат в правна рамка“. По неговите думи арестът на Дуров не е политическо решение и само от съдиите зависи дали той ще бъде определен за виновен.

Случаят с Телеграм е сложен, защото през последните години приложението се използва за много различни и противоречиви дейности. Ето най-важните от тях.

Какво е Телеграм

Телеграм е компания, основана от Дуров и брат му през 2013 г. По това време руското правителство провежда репресии след масовите продемократични протести в Москва през 2011 и 2012 г.

Преди това Дуров създава и друга социална мрежа - В контакте (2006), но е отстранен от ръководството ѝ през 2014 г. Тогава милиардерът обвинява съюзници на президента Владимир Путин, че са превзели мрежата.

Едно от основните предимства на втората социална мрежа на Дуров - Телеграм, е криптирането на съобщенията и анонимността на потребителите. В групите в Телеграм телефонните номера не се виждат.

По думите на Дуров Телеграм има над 900 млн. потребители, по-голямата част от които са в Русия, Украйна и други бивши съветски републики, и е третата по големина комуникационна платформа в света след Уотсап и Месинджър.

В сравнение с други платформи за съобщения Телеграм е „по-небрежна по отношение на политиката и откриването на незаконно съдържание“, казва изследователят от Станфордския университет Дейвид Тил пред Асошиейтед прес.

Инструмент на потиснатите

По време на протестите в Беларус през 2020 г. Телеграм имаше ключово значение за организирането и споделянето на информация.

Телеграм каналът Nexta Live например публикуваше в реално време информация за демонстрациите в Минск и други населени места. Неговите последователи нараснаха до 2 млн. души само в рамките на три дни след вота.

Създателят на канала - 22-годишният Степан Путило, беше обявен за терорист от беларуското правителство.

В Иран Телеграм има около 40 млн. потребители и през 2018 г. беше основен източник на информация при провеждането на антиправителствени протести.

Много иранци използват частни групи в Телеграм, за да поддържат връзка със семейството и приятелите си. Те също така се абонират за публични канали, за да получават новини, които не са достъпни в държавните медии. В крайна сметка иранските власти се опитаха да блокират приложението по време на размириците през 2018 г.

Незаконни дейности

Функцията за криптиране на съобщенията в Телеграм обаче привлича и хора, които извършват търговия с изображения на сексуално насилие над деца, както и на номера на откраднати кредитни карти.

Разследване на Би Би Си през 2019 г. установи, че защитените приложения за изпращане на съобщения, включително Телеграм и Дискорд, са станали особено популярни след успешни полицейски операции срещу престъпни пазари в т.нар. тъмна мрежа (dark web). Това е интернет мрежа, до която може да се достигне само с помощта на специални инструменти.

Разследването на Би Би Си откри и доказателства, че педофили са използвали Телеграм и Дискорд, за да предоставят на потребители достъп до незаконни материали, както и че връзки към групи в Телеграм са били заровени в публични коментари на видеоклипове в Ютуб.

Има и много примери за предполагаема употреба на Телеграм за трафик на наркотици.

Инструмент за пропаганда

Освен за подобни незаконни дейности, Телеграм е и мощен инструмент за разпространение на дезинформация.

Това е най-голямата платформа за дезинформация в Централна и Източна Европа, установи доклад за разследваща журналистика през 2023 г. Според него каналите в Телеграм на немски език играят „важна роля като център за крайни мнения, който влияе и на останалата част от Централна и Източна Европа“.

Това доведе до реакция от страна на властите в Германия. През 2022 г. те наложиха глоби в размер на 5,1 млн. евро на операторите на Телеграм за неспазване на германското законодателство.

Откакто Путин започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Телеграм все по-често се използва от Кремъл за дезинформация по отношение на войната.

През първите месеци на инвазията Кремъл ограничи западните платформи за социални медии, като същевременно продължи „да толерира Телеграм и да го използва за свои цели“, гласи доклад от юни на DFRLab - организация за изследване на дезинформацията към Атлантическия съвет.

„Най-популярните канали отбелязаха значителен ръст на абонатите след инвазията през февруари 2022 г., но някои от най-влиятелните провоенни канали, като Karaulny, Z SILOVIKI и WarGonzo, по-късно отбелязаха спад, който продължи и през пролетта на 2024 г.“, се казва в доклада.

DFRLab също така установи, че руските частни военни компании използват Телеграм за набиране на средства, вербуване на войници и обмен на информация.

Наемническата група „Вагнер“ е имала поне 30 отделни канала, посветени на регионалните бюра за набиране на кадри. Те обаче са изчезнали след разправа с руския телекомуникационен регулатор Роскомнадзор по време на бунта на „Вагнер“ срещу висшето военно ръководство на Русия през юни 2023 г.

Призиви за изтриване на съдържание в Телеграм

Като се има предвид ключовата роля на Телеграм като инструмент за комуникация и пропаганда, руските блогъри, официалните лица и други представители на Русия наблюдават с тревога развоя по случая „Дуров“ във Франция.

Телеграм каналът База, свързан с руския апарат за сигурност, написа в неделя, че служители на руското Министерство на отбраната, видни бизнесмени и служители в няколко агенции за сигурност са били инструктирани да изтрият от Телеграм всички съобщения, свързани с работата им.

Телеграм не е просто източник на новини, а своеобразен оперативен инструмент.
Кирил Мартинов

„За Z-блогърите, за Z-пропагандата тези събития са наистина ужасяващи, защото цялата им дейност е съсредоточена в Телеграм - всички анонимни и полуанонимни канали“, каза Кирил Мартинов, главен редактор на базирания в Латвия вестник „Новая газета Европа“. Мартинов използва термина „Z“ за обозначаване на проруските блогъри и дезинформацията в полза на Москва.

„Телеграм не е просто източник на новини, а своеобразен оперативен инструмент“, каза Мартинов пред Current Time, рускоезичната мрежа на Радио Свободна Европа. И добави:

„Нещо като съвременно уоки-токи, с което хората обсъждат помежду си подробности за бойни операции.“

Форум

XS
SM
MD
LG