Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няколко паспорта, 15 млрд. в банката, две големи изобретения. Как Франция арестува собственика на Телеграм Павел Дуров


Павел Дуров. Снимката е архивна.
Павел Дуров. Снимката е архивна.

Руският милиардер Павел Дуров, който е собственик на социалната мрежа Телеграм, беше арестуван във Франция, съобщиха международните агенции.

Новината идва на фона на нарастващото значение на Телеграм за рускоезичната аудитория, лишена от достъп до информация по много други канали. След като забрани официални медии, ограничи Фейсбук и Туитър, в последните седмици Москва започна да блокира или да забавя Ютюб.

За останалата част на света Телеграм е средство за комуникация на конспиративни, сепаратистки и други подобни групи, включително от Близкия Изток и САЩ.

Мрежата е известна с това, че не предоставя на властите данни за потребителите си. През юли 2024 г. Телеграм имаше над 950 млн. потребители.

Дуров е разследван във Франция заради липсата на модерация в социалната мрежа, казват източници на телевизия TF1. Телеграм осигурява криптирани съобщения и отказва да разкрие както съдържанието им, така и самоличността на участниците в тях. Предполага се, че това осигурява лесна и бърза комуникация между търговци на наркотици, измамници и хора, извършващи престъпления срещу деца, казва медията.

Бизнесменът е бил арестуван на летище Бурже до Париж, където е кацнал в събота вечерта с частния си самолет. Полетът е бил от Азербайджан, пише Льо монд.

Павел Дуров е на 39 години, Forbes изчислява богатството му на над 15 млрд. долара. Роден е в Ленинград, СССР, където завършва филологическо образование. Той е създател на два големи бизнеса - на руската социална мрежа В контакте (2006) и на Телеграм (2013).

След като е отстранен от ръководството на В контакте през 2014 г., той казва, че мрежата е била превзета от съюзници на президента Путин. Събитията съвпадат с проевропейските протести в Украйна. Дуров твърди, че е отказал да предостави на Москва данни за потребителите измежду протестиращите украинци. Той напуска Русия със съобщението, че повече не планира да се връща в нея, тъй като тя не е подходяща за бизнес.

Днес неговият Телеграм е базиран в Дубай, Обединени арабски емирства. Няколко западни държави, в това число и Франция, са искали от него да сътрудничи с властите при различни опасности. От години Дуров избягва да посещава Западна Европа и САЩ, пише Радио Свобода.

Френските власти не са коментирали ареста на Дуров, но източници от съдебната власт посочват пред медиите, че в неделя се очаква да му се повдигне обвинение и да се обяви мярката за неотклонение. Русия каза, че проверява "статута на Дуров".

Новината за ареста на Дуров идва 3 години след като той получи френско гражданство, без да е ясно дали той е загубил руския си паспорт. В последните години имаше съобщения за това, че той има и гражданство на Обединените арабски емирства (ОАЕ), както и на малката островна държава Сейнт Китс и Невис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG