Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спорът в ДПС отива в съда. И двете крила не се съобразиха с указанието на ЦИК


Двамата председатели на ДПС в конфликт - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.
Двамата председатели на ДПС в конфликт - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Спорът между двете крила в Движението за права и свободи (ДПС) отива в съда, след като крилото на Ахмед Доган внесе жалба срещу указанието на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това става след като в началото на седмицата двете крила на ДПС, водени от двамата председатели - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски, подадоха документи за регистриране на две различни коалиции, в които участва партията ДПС. Това е забранено от закона и ЦИК излезе с указание до двете коалиции да докажат до събота в 17 часа, че партията ДПС не е част от тях.

И двете крила обаче не се съобразиха с указанието на ЦИК и не подадоха никакви документи до крайния срок в събота. Лоялните на почетния председател Ахмед Доган, водени от Чакъров, са внесли жалба срещу указанието във Върховния административен съд (ВАС), която се очаква да бъде разгледана още в неделя, защото следващото заседание на ЦИК е в понеделник. В сряда пък изтича крайният срок за регистрация за парламентарните избори на 27 октомври.

Коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС", начело с Джевдет Чакъров, е подала жалба до ВАС, научи Свободна Европа от ЦИК. По-късно получихме потвърждение и от депутата Тимур Халилов.

В коалицията около ДПС-Доган участват още две партии - СБОР и "Земеделски народен съюз".

Другата коалиция - "Движение за права и свободи - Ново начало", водена от другия председател на ДПС Делян Пеевски, също е отказала да се съобрази с указанията на ЦИК. В тази коалиция участват също още две партии - "Новите лидери" и "Български глас".

Двете фракции са в открита война, като това поставя под въпрос участието на ДПС в парламентарен вот за пръв път от създаването на движението преди 34 години.

По устава на ДПС двамата председатели - Пеевски и Чакъров - могат да представляват партията както заедно, така и поотделно. В опит да разреши този проблем тясното ръководство на партията, водено от Доган, миналата седмица изключи Пеевски от партията и го премахна от ръководната му роля. Пеевски обаче определи това за "противоуставно".

Ако съдът отмени решение на ЦИК, с което тя е отказала да регистрира едната, другата или и двете коалиции с ДПС в името, то комисията следва незабавно да регистрира съответната формация за участие в изборите. Това важи независимо дали срокът 11 септември е изтекъл, но не може да се случи по-късно от 35 дни преди изборния ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG