Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво (не) реши ЦИК за участието на ДПС в изборите и какво следва


Ахмед Доган и Делян Пеевски - колаж.
Ахмед Доган и Делян Пеевски - колаж.

Една партия иска да участва в две различни коалиции на парламентарните избори през октомври. По закон обаче това е невъзможно. Партията не може да разреши спора и топката отива в полето на Централната избирателна комисия. От там обаче я връщат на спорещите крила в ДПС. Какво следва?

Кое е ДПС може да се яви на парламентарни избори - това на Ахмед Доган или това на Делян Пеевски? И може ли някое от двете да продължи да носи името на партията? Това решение трябва да вземе Централната избирателна комисия (ЦИК). Но тя на практика отказва.

Двете страни няма как да се разберат помежду си, защото са в открита война, а това поставя под въпрос участието на партията в парламентарен вот за първи път от създаването ѝ преди 34 години.

Дотук се стига, след като в началото на юли ДПС се разцепи и се формираха две фракции - едната стои зад почетния председател Ахмед Доган, а другата - зад съпредседателя на партията Делян Пеевски.

В понеделник двете фракции подадоха едновременно документи в ЦИК за регистрация за участие в парламентарните избори през октомври. Всяка от тях е част от отделна коалиция. Едната е "Движение за права и свободи - Ново начало" - начело с Пеевски, а другата - "Демокрация, права свободи" - с представляващ другия съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров, който е близък до Доган.

Според Изборния кодекс обаче „всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция“.

Затова в сряда вечерта ЦИК поиска Доган и Чакъров от една страна, и Пеевски от друга, да докажат, че ДПС не е част от коалициите им. ЦИК даде и срок на двете крила - 17 ч на 7 септември.

Ситуацията поставя няколко въпроса:

  • Могат ли да запазят и двете коалиции имената си с еднаква трибуквена абревиатура?
  • Какво ще стане, ако едната коалиция изключи първа ДПС?
  • Какво се случва със събраните в подкрепа на коалициите подписи за явяване на избори, в които ДПС фигурира?

Но най-вече - какво следва, ако нито ДПС-Доган, нито ДПС-Пеевски изпълни указанието на ЦИК?

Какво реши ЦИК

В сряда вечерта ЦИК де юре поиска от двете враждуващи крила на ДПС да докажат, че партията не участва в заявените за участие в изборите две коалиции. Де факто обаче комисията не реши нищо. Тя прехвърли топката обратно към партията.

"ЦИК отказва да приложи закона и да вземе решение и прехвърля горещия картоф обратно в ДПС, където очевидно има тежък конфликт", казва Теодор Славев, старши анализатор в Българския институт за правни инициативи.

До ситуацията се стигна, след като в понеделник заради надпревара между двете фракции на ДПС коя първа да подаде документи в ЦИК, комисията позволи това да се случи паралелно. Така двете заявки бяха приети по едно и също време и без пореден номер. Славев добавя, че по този начин ЦИК е нарушила собствените си правила.

Според устава на ДПС двамата председатели - Пеевски и Чакъров - могат да представляват партията както заедно, така и поотделно. Миналата седмица в опит да разреши този проблем тясното ръководство на партията, водено от Доган, изключи Пеевски от партията и го премахна от ръководната му роля. Пеевски обаче определи това за "противоуставно".

Какво ще направи всяко ДПС

Очаквано, нито едната от двете фракции на ДПС изглежда не възнамерява да изпълни указанията на ЦИК.

Пеевски определи решението на изборната администрация като "абсолютно незаконно".

"Отказваме да приемем престъпното решение на ЦИК. Спазваме закона. Нека изчакаме решението. ЦИК е опорочена. Работи за чужди интереси и деребеите. ЦИК е бухалка", каза той.

Как Ахмед Доган заживя в сараи и беше изгонен от тях
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

ДПС-Доган също каза, че няма да се откаже от ДПС в състава си.

"Има едно ДПС и то е създадено от Ахмед Доган", каза Тимур Халилов - депутат от фракцията, и добави, че партията очаква "органите да си свършат работата".

Какви са вариантите

Вариантите са два - името на ДПС да бъде изтеглено и от двете коалиции, в които сега участва, или да бъде оттеглено само от едната. Ако едната коалиция премахне ДПС от името и от коалицията си, другата ще може да го запази.

По всичко личи обаче, че нито ДПС-Доган, нито ДПС-Пеевски има намерение да предприеме нещо в тази насока - трите букви са политическа марка от 34 години.

Очакванията са, че и двете фракции няма да предприемат стъпки, за да изпълнят указанията на ЦИК.

Какво се случва тогава? На 7 септември в 17 часа топката отново ще бъде в полето на изборната комисия, която обаче този път ще трябва да вземе конкретно решение.

„Най-вероятно ще каже, че изключва ДПС от двете коалиции, тоест казва, че заради несъвместимост не могат да участват на двете места и ги заличава“, казва Теодор Славев.

Може ли да се обжалва

Каквото и решение да вземе ЦИК, то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок. Според повечето експерти казусът с ДПС ще се реши именно там, като ВАС трябва да вземе позиция по въпроса в рамките на три дни.

Ако всичко бъде направено в минимални срокове, има вероятност решението на съда да дойде преди 11 септември, когато е последният срок за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 27 октомври. ВАС вече съобщи, че ще работи и през уикенда заради кризата с ДПС.

Ако съдът отмени решение на ЦИК, с което тя е отказала да регистрира едната, другата или и двете коалиции с ДПС в името, то комисията следва незабавно да регистрира съответната формация за участие в изборите. Това важи независимо дали срокът 11 септември е изтекъл, но не може да се случи по-късно от 35 дни преди изборния ден.

Има ли проблем с подписите

В сагата се появи и въпросът дали документите на двете ДПС-коалиции, представени пред ЦИК, ще бъдат изрядни, ако една от съставните партии напусне. Едно от изискванията е партиите и коалициите да представят списък с най-малко 2500 подписа в своя подкрепа, а подписите са събирани във формуляри, на които съответно пише "ДПС-Ново Начало" или "Демокрация, права и свободи - ДПС".

Според бившия член на ЦИК адв. Ивайло Ивков обаче това не представлява проблем.

"Те си имат събрани подписи както за коалициите, така и за партията. Няма да се учудя ако са събрали и за друга коалиция, която все още не се е появила", казва той.

Може ли да има избори без ДПС

Да, това е възможно. И двете фракции на ДПС подадоха документи за регистрация в ЦИК като коалиции от други партии - извън ДПС. Затова вероятно тези коалиции ще бъдат допуснати до избори под една или друга форма.

Възможно е обаче ДПС като партия да не присъства, а абревиатурата да не може да е част от името на нито една от коалициите. Причината е, че според Изборния кодекс името на коалиция не може да повтаря името на съществуваща партия - освен ако въпросната партия не влиза в коалицията.

Възможно е партията да не е част от коалицията и коалицията все пак да носи името на партията. За целта ръководството на партията трябва да даде съгласие. Според устава си, а и според актуалната си съдебна регистрация, ДПС има двама председатели - Чакъров и Пеевски, които имат еднакви пълномощия независимо един от друг. Тоест единият може да даде такова съгласие, а другият - да го отмени.

В случай че ДПС бъде премахнато и от двете заявени за изборите коалиции, те ще разполагат с 3 дни, за да представят ново име, с което ще участват във вота на 27 октомври.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG