Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сикрет сървис призна, че е допуснала "колосален провал" в защитата на Тръмп при опита за убийство срещу него


Директорката на Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл по време на изслушване в Камарата на представителите, 22 юли 2024 г.
Директорката на Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл по време на изслушване в Камарата на представителите, 22 юли 2024 г.

Директорката на американската служба Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл призна в понеделник, че агенцията се е „провалила“ в защитата на Доналд Тръмп при опита за убийство срещу него.

Новината идва, след като на 13 юли бившият президент на САЩ и кандидат за втори мандат от републиканците беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в Пенсилвания. Освен че рани Тръмп, 20-годишният стрелец уби един човек от публиката и рани други двама, преди да бъде убит от снайперист на Сикрет сървис.

Сикрет сървис е специална служба с полицейски правомощия. Една от основните ѝ задачи е охраната на президента и вицепрезидента на САЩ - както действащите, така и бившите.

След атентата срещу Тръмп последваха критики срещу ръководството и агентите на Сикрет сървис, че не са направили достатъчно да предотвратят атаката срещу кандидата за президент.

В понеделник Кимбърли Чийтъл беше изслушана от комисия в Камарата на представителите - долната камара на американския Конгрес.

Депутатите я разпитваха за пропуските в сигурността, които са направили възможен опита за убийство на Тръмп. Чийтъл многократно избягваше въпросите им, но призна, че е имало „значителни“ проблеми на митинга, а Сикрет сървис е допуснала „колосален провал“, предаде Си Ен Ен.

По думите ѝ службата е била уведомена „между два и пет пъти“, че в района има подозрителен човек.

Сикрет сървис е изпълнила всички искания на Тръмп за обезпечаване на охраната на митинга и не е спестила средства, каза Чийтъл. Въпреки това опитът за убийство на Тръмп е „най-значимият оперативен провал на Сикрет сървис от десетилетия“, добави директорката.

Лидерите на двете основни партии - Републиканската и Демократическата, призоваха Чийтъл да подаде оставка в рядко срещано общо писмо.

Тя обаче каза, че няма да се оттегли от поста си, и обеща да направи всичко възможно, за да гарантира, че подобен атентат няма да се повтори никога.

Разследващите все още не са разкрили мотива на стрелеца Томас Матю Крукс за извършения атентат. През последните дни се появиха нови подробности за Крукс. Стана ясно, че той е посетил мястото на митинга два пъти след обявяването му.

В седмицата след стрелбата се проведе конгрес на Републиканската партия в Милуоки, където Тръмп беше официално издигнат за кандидат за президент на предстоящите през ноември избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG