Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изрази отношението си". Румен Радев подкрепи и подписа закона срещу ЛГБТ


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев подкрепи и подписа влизането в сила на приетия преди седмица закон срещу ЛГБТ. Това става ясно от публикуваното в четвъртък съдържание на утрешния брой на Държавен вестник, в който се вижда, че предстои обнародването на промените, както и от съобщение от Президентството.

В 18:30 се очаква протест срещу законодателните промени, който ще се проведе на площад "Независимост" в София.

Преди седмица депутатите одобриха предложените от проруската „Възраждане“ промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които в училищата беше забранено разискването на въпроси, свързани с ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални хора). Рестриктивната мярка е подобна на действаща такава в Русия.

Законодателните промени предизвикаха протести и призиви на редица организации и активисти до президента Радев да наложи вето. Радев беше призован да не подписва закона и от комисря на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти. Стотици преподаватели от висшите училища в България подписаха отворено писмо до президента с искане той да наложи вето.

"Държавният глава е изразил отношението си към промените в Закона за предучилищното и училищното образование с подписването на указ за неговото обнародване", се казва в съобщение от Президентството от четвъртък.

С новите текстове в закона се забранява "подстрекаване" към нетрадиционна сексуална ориентация и/или полова идентичност, различна от биологичната.

Подобно законодателство от години действа в Русия, където от края на миналата година вече са забранени всички дейности в защита на ЛГБТ общността, независимо от възрастта. Подобен закон действа и в Унгария на Виктор Орбан, който е най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин в рамките на ЕС.

Президентът Румен Радев е известен с проруските си позиции. Той често приема тезите на Кремъл за войната в Украйна, противопоставя се на подкрепата на Запада за Киев и твърди, че незаконно анексираният полуостров Крим е руски.

Само дни, след като законът срещу ЛГБТ беше приет, по време на изслушвания в парламент, инициирани от „Възраждане“, организации заговориха и за нуждата от приемане и на закон за чуждестранните агенти, за какъвто партията на Костадин Костадинов настоява от дълго време.

В Русия, където съществува такъв закон, той беше използван срещу критични медии, влогъри и артисти. Според анализаторите той служи на режима на президента Владимир Путин като инструмент за репресии.

Още през 2022 г., когато "Възраждане" за първи път предложи негов български еквивалент, критици на законопроекта го нарекоха "закон за гражданската смърт".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG