Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На ръба". Десетки хиляди са разселени в Ливан след началото на израелските въздушни удари


Хора се събират на мястото на израелски удар в южните предградия на Бейрут
Хора се събират на мястото на израелски удар в южните предградия на Бейрут

Десетки хиляди хора са напуснали домовете си в Ливан от началото на тази седмица на фона на въздушните удари на Израел по цели на ливанската шиитска групировка Хизбула. Това съобщи във вторник агенцията на ООН за бежанците.

„Сериозно сме обезпокоени от ескалация на нападенията, която видяхме“, каза говорителят на Агенцията на ООН за бежанците Матю Солтмарш. Той добави, че броят на хората, напускащи домовете си, продължава да расте.

Новината идва, след като през миналата седмица Израел организира атака срещу ръководството на Хизбула, а впоследствие започна масирани въздушни удари, на което групировката отговори с ракетни обстрели. От началото на ескалацията в Ливан са загинали 558 души, включително 50 деца, съобщава ливанското здравно министерство, цитирано от световните информационни агенции.

Хизбула подкрепя Хамас, която нападна Израел на 11 октомври 2023 г. От тогава Тел Авив води пълномащабна война в Ивицата Газа, като в хода на военните действия Хизбула и Израел също си разменяха почти всекидневни удари.

Ескалацията на напрежението в Близкия Изток беше обсъдена и по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Световните лидери призоваха Израел да се въздържа от пълномащабна война в Ливан. Главният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че ситуацията е „на ръба“.

„Всички трябва да сме разтревожени от ескалацията“, каза той при откриването на срещата и предупреди за „възможността Ливан да бъде превърнат в нова Газа“, като нарече ситуацията в палестинската територия „непрекъснат кошмар“.

Хиляди Разселени

Според ООН от началото на седмицата десетки хиляди хора от Южен Ливан са напуснали домовете си. Част от тях са намерили подслон в училища и други сгради в Бейрут.

„Напрежението за възрастните и децата е голямо. Те са изтощени и стресирани. Не могат да спят, Децата - те живеят в ужасни условия“, казва 50-годишната Рима Али Чахин от приюта в Техническия институт в Бир Хасан пред Ройтерс.

Там доброволци носят бутилки с вода, лекарства и други пособия за новопристигналите.

Агенцията на ООН за децата осъди въздействието на ескалацията върху младите хора в Ливан.

„Днес предупреждаваме, че всяко по-нататъшно изостряне на конфликта ще бъде абсолютно катастрофално за всички деца в Ливан“, каза Ети Хигинс, заместник-представител на УНИЦЕФ в Ливан.

Какво казаха световните лидери

По време на Общото събрание на ООН световните лидери предупредиха за възможността от пълномащабна война между Ливан и Израел и призоваваха за деескалация. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че е въвлякъл целия регион „във война“.

„В Газа умират не само деца, но и системата на ООН“, каза Ердоган.

„Пълномащабната война не е в ничий интерес. Въпреки че ситуацията ескалира, все още е възможно да се постигне решение чрез дипломация“, това каза президентът на САЩ Джо Байдън в последното си обръщение като президент пред Общото събрание на ООН.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази мнение, че Израел има право да съществува и да се защитава, но без да налага „колективно наказание“ на цивилните граждани, живеещи в районите, които са под прицела на неговите военни сили.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон поиска новият президент на Иран, Масуд Пезешкиан, да използва влиянието си, за да намали нарастващото напрежение в Ливан. Ливанската групировка Хизбула е подкрепяна от Техеран.

В своята реч пред Общото събрание Пезешкиан се застъпи за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и в Украйна чрез дипломация.

Израел отговори на критиките, като посланикът на страната в ООН Дани Данон нарече дебата в Общото събрание „ежегоден фарс на лицемерието“.

Нови удари

На този фон във вторник при израелски въздушен удар по Бейрут беше убит високопоставен командир на Хизбула. В сряда групировката потвърди, че командир Ибрахим Кубейси е бил убит. Според Израел той е оглавявал ракетните сили на групировката.

Израелските военни съобщиха, че във вторник военновъздушните им сили са нанесли „мащабни удари“ по цели на Хизбула в Южен Ливан, включително складове за оръжие и десетки пускови установки.

Същевременно Хизбула съобщи, че е изстреляла ракети по военна база в Северен Израел и е атакувала военноморската база Атлит южно от Хайфа с дронове, наред с други цели.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че атаките на Тел Авив са отслабили Хизбула и ще продължат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG