Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво е пейджър и уоки-токи и защо Хизбула ги използва


Жена държи радиостанция по време на събитие в памет на членове на Хизбула, 30 януари 2015 г., Бейрут, Ливан. Снимката е илюстративна.
Жена държи радиостанция по време на събитие в памет на членове на Хизбула, 30 януари 2015 г., Бейрут, Ливан. Снимката е илюстративна.

Те са обикновени устройства за комуникация. Не се очаква да експлодират в пламъци. Точно това обаче се случи във вторник и сряда в Ливан. Какво представляват пейджърите и уоки-токитата? И защо Хизбула изобщо ги използва?

Комуникационни устройства, за които не е обичайно да експлодират. Донякъде дори смятани за отживелица, изместена от мобилните телефони.

Така могат да бъдат описани пейджърите и уоки-токитата, които в рамките на два дни причинаха смъртта на най-малко 32 души и раниха над 3000 в Ливан и Сирия.

Хиляди такива устройства на членове на ливанската шиитска групировка Хизбула избухнаха при две вълни от едновременни взривове.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ, а Европейският съюз смята за терористично само въоръженото крило на групировката, без нейното политическо разклонение.

Групировката обвини Израел за операцията. До момента израелските власти нито са отрекли, нито са потвърдили, че стоят зад нея.

Защо обаче Хизбула изобщо използва такива устройства? Какво представляват пейджърите и уокитокитата? И използват ли се и от други, освен от организации с паравоенни активности?

Какво е пейджър

Първата вълна от експлодиращи устройства на Хизбула дойде във вторник. Тогава в рамките на около час хиляди пейджъри избухнаха в пламъци, а при взривовете пострадаха и цивилни.

Пейджърите са безжични телекомуникационни устройства, нещо като предшественик на мобилните телефони. Популярни са преди всичко през 90-те години на миналия век.

Пейджър, закрепен за колан
Пейджър, закрепен за колан

Първоначалните модели имат опция единствено да получават и изпращат текстови съобщения. Те се изписват на екрана на устройството.

По-късно се разработват и модели, които могат да работят и с гласови съобщения, но и в двата случая не могат да се правят телефонни обаждания.

Една от разликите с мобилните телефони е, че пейджърите не излъчват данни за местонахождението. Това е и основната причина да бъдат използвани от групировки като Хизбула днес, но за това след малко.

Какво е уоки-токи

В сряда вечерта дойде информация и за втора вълна от взривове. Беше съобщено, че в този случай неочаквано са избухнали и уоки-токита, използвани от Хизбула.

Това са ръчни радиостанции, които могат да приемат и предават радио сигнал на ограничено разстояние. С тях хора, използващи една и съща радио честота могат да си говорят в реално време.

Кой ги използва днес

Макар и да са смятани за отживелица, както пейджърите, така и радиостанциите продължават да се използват и днес.

Пейджърите, например, намират широко приложение в определени сектори като здравеопазването и спешната помощ при бедствия.

„Това е най-евтиният и най-ефикасен начин да комуникирате с голям брой хора за съобщения, които не се нуждаят от отговори“, казва пред Ройтерс старши хирург в голяма болница в Обединеното кралство.

По думите му пейджърите се използват от лекари и медицински сестри в цялата Национална здравна служба (NHS) на Великобритания. Сред плюсовете е и че тези устройства имат по-издръжливи батерии.

„Използват се, за да се съобщи на хората къде да отидат, кога и за какво“, казва британският хирург.

Ръчните радиостанциите или уоки-токитата от своя страна се ползват в най-различни сфери - от армията, в областта на обществена безопасност, до бизнеса. Предпочитани са например от планински спасители и туристи за комуникация на места, където иначе мобилните телефони е възможно да нямат добър сигнал.

Каква е причината Хизбула да ги използва

Основната причина ливанската шиитска групировка Хизбула до прибегне до такива по-нискотехнологични устройства за комуникация е в по-трудното им проследяване.

Както пише Ройтерс, местонахождението на пейджърите и радиостанциите е по-трудно за засичане от това на модерните смартфони, защото тези устройства не ползват GPS навигационни системи.

В миналото Израел вече се е възползвал от уязвимостта на телефоните. Пример за това е убийството на производителя на бомби на палестинската групировка Хамас Яхия Аяш през 1996 г., когато телефонът му избухва в ръката му, пише Би Би Си. Официално израелските власти нито потвърждават, нито отричат да са замесени в смъртта му.

Кадър от видео показва уоки-токи, което се е взривило в къща в Баалбек, Източен Ливан, 18 септември 2024 г.
Кадър от видео показва уоки-токи, което се е взривило в къща в Баалбек, Източен Ливан, 18 септември 2024 г.

През февруари тази година ръководителят на Хизбула Хасан Насрала публично нареди на членовете на групировката му да спрат да използват мобилни телефони именно заради опасността да бъдат проследени и атакувани.

Тогава той каза, че "устройствата за наблюдение на Израел са в джобовете ви. Ако търсите израелския агент, погледнете към телефона в ръцете си и в тези на жените и децата си".

Сега експерти казаха, че инструкциите, дадени от Насрала по време на телевизионно обръщение на живо, може да са послужили като предупреждение за израелското разузнаване, че Хизбула ще търси нов - вероятно по-нискотехнологичен - метод за комуникация.

Взривовете на пейджъри и радиостанции на Хизбула в Ливан идва на фона на продължаващата вече близо година война в Газа между Израел и палестинската групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС.

От началото на войната Хизбула подкрепя Хамас и изстреля десетки ракети срещу израелска територия. Ливанската шиитска групировка и Израел от десетилетия са в открито военно противопоставяне.

След вълната от експлозии в Ливан ООН и редица държави изказаха опасения от по-голяма ескалация на военните действия в региона. Както Хамас, така и Хизбула са подкрепяни от Иран, който също е в конфликт с Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG