Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Телефонът вече не е мой". Щом избухват пейджъри на Хизбула, значи всеки апарат може да бъде прихванат


Руслан Трад
Руслан Трад

Телефони, телевизори, печки, хладилници. Всичко, което използва електроника, може да стане убиец. Това е казвано и друг път, има го и във филмите. Но след атаката през пейджъри в Ливан се видя, че устройствата за комуникация и битови удобства могат да предизвикат смърт с едно натискане на копче.

Координирана атака с пейджъри и радиостанции в средата на септември уби над 50 души и рани повече от 3 хиляди в Ливан и Сирия. Смята се, че зад това стои Израел, но официално страната не го е потвърждавала.

За такова нападение са били нужни сложна организация и дълга подготовка. Това е единственото, около което се обединяват експертите.

Устройствата, които бяха взривени в две вълни от едновременно настъпили експлозии, са принадлежали на членове на ливанската шиитска групировка Хизбула. Това е организация, обявена за терористична от САЩ, докато Европейският съюз смята за терористично само въоръженото крило на групировката, без нейното политическо разклонение.

В "Студио България" на Свободна Европа разговаряхме с журналиста Руслан Трад за това как устройства, които са неразделна част от ежедневието на хората, могат да се превърнат убийци.

Най-важното от интервюто

  • "Една подобна атака е безпрецедентна като мащаб".
  • "Този телефон, моят телефон, всяко едно устройство, независимо дали е уоки-токи и дали е смарт часовник, може да бъде превърнато в оръжие".
  • "Има стереотип, че само смарт телефоните [са защитени от инфилтриране]. Видяхме, че не е така".
  • "Израелското разузнаване се е притеснявало цялата операция да не се провали. Около седмица по-рано са пристигнали първите сведения в Хизбула, че мрежата е инфилтрирана, но те не са знаели точно за какво става дума. Тогава идват и първите заповеди да се изоставят личните мобилни устройства, включително и пейджъри".
  • "Към момента [се] отива към Трета ливанска война".
  • "Нетаняху по принцип не е политик, който се слави с успех във военни времена".
  • "Ако наистина целта е да се изтласкат силите до река Литани, това няма как да стане без танкове и хора на терен".
  • "Нямам никакво съмнение, че това не е краят, защото имаме струпване на военна сила в целия район. Американската армия струпва сили, които са много близки до нивата на прединвазионните нива през 2003 г. в Ирак".

Телефонът като оръжие

„Този телефон, моят телефон, всяко едно устройство, независимо дали е уоки-токи и дали е смарт часовник, може да бъде превърнато в оръжие“, каза Руслан Трад. По думите му не е вярно, че само смарт телефоните не могат да бъдат „пробити“.

Той разказа как в личния му телефон е проникнато от разстояние. „Моят телефон беше компрометиран от човек, който е седял до мен, дори не е имал нужда да отваря [физически] телефона“, каза Трад. По думите му това може да се случи, когато телефонът е активен, „пинът да е бил въведен, и от там нататък може да е на няколко метра някой от вас, да пие кафе и да ви инфилтрира“, каза Трад.

Той добави какво е станало в неговия случай часове след пробиването на телефона: „[Разбрах, че] телефонът вече не е мой телефон. Той е напълно извън строя“.

Трад каза, че все още няма достатъчно информация за атаката с пейджъри в Ливан и Сирия, но засега информацията гласи, че е било поставено минимално количество взрив, който е активиран чрез проникване в използвания от устройствата софтуер.

Причината за задействането на устройствата е изтичане на информация. „Израелското разузнаване се е притеснявало цялата операция да не се провали“, каза Трад. По думите му „около седмица по-рано са пристигнали първите сведения в Хизбула, че мрежата им е инфилтрирана, но те не са знаели точно за какво става дума. Тогава идват и първите заповеди да се изоставят личните мобилни устройства, включително и пейджъри“.

Пълномащабна война

„Към момента [се] отива към Трета ливанска война“, каза Руслан Трад. За него няма „никакво съмнение, че това не е краят [на ескалацията], защото имаме струпване на военна сила в целия район. Американската армия струпва сили, които са много близки до нивата на прединвазионните нива през 2003 г. в Ирак“.

Напрежението в региона ескалира миналата седмица след израелска атака срещу ръководството на Хизбула. След атаката с пейджъри Израел започна да нанася масирани въздушни удари, на което Хизбула отговори с ракетни обстрели. Близо 500 души, сред които десетки жени и деца, са загинали при израелската офанзива срещу Ливан досега, твърди ливанското здравно министерство.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че офанзивата срещу Хизбула ще продължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG