Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев упрекна Пеевски за "безобразията" в държавата, а той го обвини в "самозабрава"


Румен Радев в Гурково, 3 септември 2024
Румен Радев в Гурково, 3 септември 2024

Румен Радев упрекна Делян Пеевски за корупцията и институционалната криза в страната при посещение в Раднево в събота.

В отговор Пеевски по-късно през деня го обвини, че се е "самозабравил" и е "присвоил несъразмерна власт".

При изказването си президентът не спомена нито веднъж името на депутата, с когото от известно време е в директен конфликт, но от изказването му стана ясно, че говори за него. В същото време обвиненията на съпредседателя на ДПС към Румен Радев са поименни.

"Примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка, с отявлената корупция, с чадъра над основните герои за грабежа на века – КТБ, доведе страната ни до днешното състояние в Народното събрание да проникват тежко компрометирани фигури с вълчи апетит да се разпореждат с държавните ресурси и със съдбата на българите", каза Радев.

Изказването на президента идва на фона на безпрецедентната предизборна ситуация, която предизвика разделянето на Движението за права и свободи на две враждуващи фракции. Едната от тях е оглавявана от съпредседателя му Делян Пеевски, а другата - от почетния председател и основател на движението Ахмед Доган и другият съпредседател Джевдет Чакъров.

Двете страни са в открита война, а това поставя под въпрос участието на партията в парламентарен вот за първи път от създаването ѝ преди 34 години.

В понеделник ДПС-Доган и ДПС-Пеевски подадоха едновременно документи в ЦИК за регистрация за участие в парламентарните избори на 27 октомври. Всяка от двете фракции е част от отделна коалиция.

Изборният кодекс обаче гласи, че „всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция“. Затова в сряда вечерта ЦИК поиска Доган и Джевдет Чакъров от една страна, и Пеевски от друга, да докажат, че ДПС не е част от коалициите им. Определен беше и срок - 17:00 ч. на 7 септември.

Радев каза в събота, че вече не става въпрос само за вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата на България като държава.

"Ако едно общество продължава да се отнася с безучастие и да се снишава пред явните безобразия, то е обречено на разпад", каза президентът.

Според Румен Радев в резултат на "примирението с безобразията се е стигнало и до опростачване на политическото пространство, рейдърското завземане на партиите, притискането и насаждането на страх".

Самият Пеевски често критикува остро Радев, а миналата сряда каза, че партията му ще предложи да има публична процедура на всички назначения на президента в институциите, в които той има квоти.

Няколко часа след изказването на президента в Раднево, Делян Пеевски излезе с писмен отговор.

"В отчаянието и безпомощността си Румен Радев разкри истинското си лице. Самозабравил се властник, който отчаяно брани доверения си кръг олигарси и най-вече себе си. След 8 години, в които Радев присвоява несъразмерна власт, газейки Конституцията, два мандата, в които всички ръководители на служби са под негов контрол, три години, в които управлява еднолично чрез марионетните си правителства, той днес отново поиска цялата власт за себе си и държавата, в услуга на него и доверения му кръг“, се казва в позицията на Пеевски.

Според Пеевски изказването от днес на президента е явна намеса в политическата система, както и в изборния процес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG