Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще търси и по-стари издевателства с остригване на жени в Стара Загора


Протестът срещу насилието в Стара Загора в понеделник.
Протестът срещу насилието в Стара Загора в понеделник.

Районната прокуратура в Стара Загора се е самосезирала по твърдения в медиите, че в града от 2015 г. насам е имало и други случаи с издевателства над жени, включително чрез остригването им, нанасяне на побой и публикуване на техни голи снимки в интернет.

В рамките на проверката ще бъде изисквана справка от местната полиция за това “дали има такава подадена информация в масивите на МВР за периода от 2015 г. до настоящия момент”, съобщи държавното обвинение в сряда. Освен това прокуратурата ще проверява за нарушения при назначаването на охранители в нощни заведения.

Това става на фона на разследването срещу 26-годишния охранител в местна дискотека Георги Георгиев, обвинен за заплахи за убийство и за нападение над 18-годишната Дебора, извършени в края на юни.

Случаят предизвика масови протести, след които се появиха и първи публични твърдения, че унижаването на жени от ревност, включително и с физическо насилие, е практика в града от няколко години.

Една от първите проговорили за това е инфлуенсърката и бивша носителка на наградата “Мис Стара Загора” Дари (Божидара) Овчарова, която публикува видео в профила си в ТикТок, в което обвинява част от протестиращите срещу насилието в града в лицемерие.

“Този проблем не е инцидентен случай в Стара Загора, това е манталитет, който години наред не се е променил. Това е първият случай, за който разбирате вие, само че далеч не е първият в историята на този комплексарски град. Сюжетната линия от 2015 г. не се е променила - голи снимки, остригване, побой и след това даже и публично линчуване”, казва Овчарова.

По думите ѝ такива голи снимки на жени за назидание са били публикуваните неотдавна в сайт и фейсбук група “Мотикаря”, след което те са били “жестоко пребивани, остригвани и какви ли не гаври са се правили с тях”.

“Знаете ли, че е мода подстригването на изневерила жена в Стара Загора? Знаете ли, че тези жени ги снимат и ги излагат онлайн”, каза в сряда и режисьорката Зорница София пред Нова телевизия. Друга инфлуенсърка и модел - Пам Велидис, добави, че подобни компрометиращи снимки на жени се споделят в определени Телеграм групи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG