Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици преподаватели и учени осъдиха закона срещу ЛГБТ


Снимка от един от протестите в София срещу приетите законодателни промени, с които беше забранено обсъждането на ЛГБТ теми в училище.
Снимка от един от протестите в София срещу приетите законодателни промени, с които беше забранено обсъждането на ЛГБТ теми в училище.

Стотици преподаватели, учени, докторанти и работещи или работили в българските висши училища, както и в научни институции, подписаха отворено писмо, с което осъдиха законодателните промени, с които беше забранено обсъждането на ЛГБТ теми в училище.

В края на миналата седмица депутатите приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които в училищата беше забранено да се разискват въпроси, свързани с ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални хора). Рестриктивната мярка е подобна на действаща такава в Русия.

В отвореното писмо се осъждат промените, с които „се въвежда санкция срещу несъществуващ в училищната система на България проблем, формулирана като забрана на „пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация“.

„Измененията са обществено зловредни - те ще доведат на свой ред до изменения в междуличностните и социалните отношения между всички страни: между ученици и ученици, ученици и учители, ученици и родители, родители и учители, между самите родители, както и до абсурдни и човеконенавистни конфликти вътре в самата професионална общност. Тези конфликти със сигурност ще имат умножаващи се последици и няма да се ограничат само и единствено до т.нар. „нетрадиционна сексуална ориентация“, се казва в писмото.

Преподаватели изказват и загриженост, че приетите промени „целят да нормализират инструментализирането и политическата атака над ЛГБТИ+ общността в България“.

„С настоящото писмо призоваваме цялата българска академична общност да се солидаризира с искане за категорично и остро осъждане на гласуваните промени в ЗПУО. Същевременно с това писмо призоваваме Президента на Република България да наложи вето върху измененията в закона, а народните представители – да отменят този абсурден и позорен проект“, пише още в отвореното писмо.

Към днешна дата писмото е подписано от над 300 души, а сред имената на преподавателите личат тези на Владимир Александров от Българска академия на науките, Стефан Дечев от Нов български университет, Иво Инджов от СУ „Св. Климент Охридски“, Петя Кабакчиева, проф., СУ „Св. Климент Охридски“, Ралица Ковачева от СУ „Св. Климент Охридски“, Светла Колева, проф., Институт по философия и социология, Българска академия на науките, Александър Кьосев, проф., Културен център СУ, Нели Огнянова, проф. дпн, СУ „Св. Климент Охридски“, Даниел Смилов, доц. д-р, СУ „Св. Климент Охридски“, Красен Станчев, доц. д-р, СУ „Св. Климент Охридски“, Асена Сербезова, проф., дм, Факултет по обществено здраве в МУ София и други.

Законът беше приет на първо и на второ четене в един и същи ден, след като седмица преди това промените бяха подкрепени и в Комисията по образование и наука.

Подобно законодателство от години действа в Русия, където от края на миналата година вече са забранени всички дейности в защита на ЛГБТ общността, независимо от възрастта.

С новите текстове в закона се забраняват налагането на идеологически и/или религиозни доктрини в училище, осъществяването на политическа и партийна дейност, "подстрекаване" към нетрадиционна сексуална ориентация и/или полова идентичност, различна от биологичната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG