Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" няма да подкрепи кабинет с мандатa на ИТН. ПП-ДБ ще чака решение на партийните органи


Представителите на ИТН преди срещите с "Възраждане" и ПП-ДБ в петък
Представителите на ИТН преди срещите с "Възраждане" и ПП-ДБ в петък

"Възраждане" няма да подкрепи евентуално предложение на "Има такъв народ" (ИТН) за правителство с третия мандат, а ПП-ДБ тепърва ще информира колективните органи в коалицията и ще вземе решение как да процедира.

Това стана ясно от срещите на ИТН с двете формации в петък. Преди това от ДПС-Доган, БСП и депутатите от "Величие", лоялни на съоснователя Николай Марков казаха, че са готови да продължат разговорите с ИТН за кабинет.

От ГЕРБ и ДПС-Пеевски обаче неколкократно казаха, че не виждат възможност за правителство с третия мандат.

В петък от ИТН първо проведоха разговори с "Възраждане". От тях се разбра, че двете партии имат множество сходства помежду си, но въпреки това партията на Костадин Костадинов няма да подкрепи евентуалния кабинет, предложен от ИТН.

Причината е, че не искат да подкрепят правителство, което е гласувано и от ДПС-Доган. По думите на Костадинов те не правят разлика между ДПС без Делян Пеевски и ДПС с Пеевски. Затова според тях няма друго решение освен нови избори.

"След като установихме, че нямаме почти никакви разминавания, нека поработим в такава посока следващия път и вие, и ние, всички, които мислят по този начин, да има хомогенно правителство, не пет или шестпартийно", каза Костадин Костадинов.

Представителите на "Възраждане" по време на срещата с ИТН
Представителите на "Възраждане" по време на срещата с ИТН

Малко по-късно от ИТН разговаряха и с представители на ПП-ДБ, като представиха и на тях своите приоритети.

От своя страна от ПП-ДБ казаха, че продължават да държат на антикорупционните реформи, включително ограничаване на правомощията на главния прокурор, реформа на Висшия съдебен съвет и реформа в службите.

Тази среща обаче завърши без някаква ясна позиция от страна на коалицията дали тя ще подкрепи кабинет с третия мандат или не.

Божидар Божанов и Надежда Йорданова от ПП-ДБ по време на срещата
Божидар Божанов и Надежда Йорданова от ПП-ДБ по време на срещата

Божидар Божанов от ДБ каза в края ѝ, че тепърва предстои да запознаят колегите си с обсъденото на срещата, след което колективните органи на трите партии в обединението - "Продължаваме промяната", "Да, България" и "Демократи за силна България", ще трябва да вземат официални решения.

До разговорите на ИТН с политическите партии се стигна, след като президентът Румен Радев избра именно партията на Слави Трифонов да получи третия мандат.

Преди това ГЕРБ получи първия, но предложения от нея кабинет не беше подкрепен. Последва разцепление в ДПС, което се раздели на две фракции - една, лоялна на съпредседателя Делян Пеевски, и една, лоялна на почетния председател Ахмед Доган.

Депутатите около Доган бяха изключени от парламентарната група на движението и с това тя стана с по-малък брой. Така вторият мандат отиде при ПП-ДБ, която стана втора по големина група.

От ПП-ДБ обаче върнаха мандата неизпълнен, след като не намериха подкрепа за исканите от тях антикорупционни реформи.

Ако и третият мандат на ИТН не бъде изпълнен, Радев ще трябва да определи дата за нови предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG