Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ изпраща на ГЕРБ "джентълменско писмо" за антикорупционни реформи. ГЕРБ е против


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков (вляво) и бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков (вдясно) по време на учредяването на младежката структура на „Продължаваме промяната“, 14 септември 2024 г.
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков (вляво) и бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков (вдясно) по време на учредяването на младежката структура на „Продължаваме промяната“, 14 септември 2024 г.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков ще изпрати на ГЕРБ официален призив за приемане на три антикорупционни закона, нужни за получаване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това съобщи Петков пред журналисти в събота, по време на събитие за учредяване на младежка структура на „Продължаваме промяната“.

Новината идва ден след като друг съпредседател на ПП-ДБ - Асен Василев, повдигна тази тема и призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов „да спре да се крие“ от приемането на антикорупционното законодателство.

Искането на ПП-ДБ е законите да се приемат в оставащите дни на 50-ото Народно събрание. От ГЕРБ отговориха на Петков в страницата си във Фейсбук, като казаха, че са против приемането на прибързано законодателство.

Петков нарече предложението „джентълменско писмо“ в аналогия с т.нар. „джентълменско споразумение“ от 2023 г., с което ПП-ДБ и ГЕРБ се разбраха за общо управление. Кабинетът им начело с Николай Денков от ПП-ДБ управляваше страната от юни 2023 до март 2024 г., но предвидената в него ротация не се случи заради конфликт между двете формации.

„В това джентълменско писмо ще кажем - има три закона, които разделят България от десет милиарда лева“, каза Петков, цитиран от БТА.

„Ако ни отговорите, че няма как да приемете тези три закона, явно г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики“, добави той.

В отговор от ГЕРБ написаха във Фейсбук, че са против „прибързаното законодателство, предлагано от ПП“.

„Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност. Отказваме подобен тип диалог“, добавят от партията.

Законите, за които Петков говори, включват поправка на вече приетия закон за защита на лицата, подаващи сигнали, закон за личния фалит, както и приемането на правила за избор на членове на новата антикорупционна комисия.

Приемането на подобни реформи е необходимо, за да може България да продължи да получава плащания по Плана за възстановяване.

Българският ПВУ е на стойност 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз (ЕС), който блокът прие за възстановяване на страните членки от пандемията от COVID-19.

Макар и с голямо закъснение, по време на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ парламентът все пак успя да приеме част от законите, от които зависят парите по ПВУ.

По-рано през седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за нов формат на „джентълменско споразумение“ за правителство след изборите за нов парламент на 27 октомври.

В събота Асен Василев повтори позицията на ПП-ДБ от последните месеци, че няма как да се говори за ново общо управление с ГЕРБ.

През ноември 2023 г. Европейската комисия (ЕК) одобри промени в българския ПВУ. Те се наложиха след продължителни протести на миньори и енергетици срещу мерки, заложени в частта за енергийния преход в плана. Промените доведоха до намаляване на средствата по ПВУ от 6,3 на 5,7 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG