Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той има 300 хиляди кеш". Как се купува директорски пост в столичния инспекторат


Кадър от видеото на АКФ, озаглавено "Властелините на пръстта".
Кадър от видеото на АКФ, озаглавено "Властелините на пръстта".

Над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столичната община, паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и тарифа за купуване на директорски пост. Това показва новото видео "Властелините на пръстта" на неправителствената организация Антикорупционен фонд. Как се търгуват постове?

В основата на разкриването на схемата са данни и разговори, предоставени от новия директор на инспектората в Столичната община Николай Неделков. Той е назначен на директорския пост в края на 2023 г. от кмета Васил Терзиев.

Неделков е предоставил на Антикорупционния фонд (АКФ) тайно направен запис на разговор със служителка на инспектората, която разказва как работи отдела за контрол в общината и как да "урегулират нещата", за да "бъде, както е било винаги". Тя се казва Любка Любенова и е началник Сектор „Контрол на районните инспекторати“.

"Въпреки че АКФ не разполага с механизми да провери голяма част от твърденията на г-жа Любенова, решихме да излъчим записа, защото той съдържа твърде много и твърде конкретни данни за начина, по който се осъществява схемата, включително имена на служители и суми, които се плащат“, каза София Желева от правния екип на АКФ.

Според изнесените данни служители на инспектората покровителстват схема за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, а постът „директор на инспектората“ се купува и струва 500 хил. лева. Ето как става това.

Изхвърлянето на отпадъци

Изхвърлянето на строителни и едрогабаритни отпадъци в София се подчинява на строги правила. Според тях отпадъците трябва да се транспортират до депо в кв. „Враждебна“. То е единственото място за изхвърлянето им. На входа на депото всеки камион се качва на кантар, претегля се и му се начислява такса.

Според АКФ „много фирми предпочитат да си спестят значителните по обем такси, като просто изхвърлят отпадъците си в природата“.

Контролирането на правилата е задача на столичния инспекторат. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси се наказва с глоба до 5 хил. за шофьорите на камионите и до 50 хил. лв. за транспортните фирми.

По данни на фонда на територията на Столичната община има над 240 нерегламентирани сметища.

От АКФ припомнят видео на предаването на „Господари на ефира“, в което анонимен свидетел разказва за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и тяхното засипване със знанието на общината. „Още през 2015 г. стават публично известни изключително притеснителни данни за нерегламентирани засипвания на територията на общината. Тогава институционална реакция липсва“, каза София Желева.

Каква е схемата

Според новия директор на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков незаконното изхвърляне на отпадъци е част от организирана схема. След като е назначен на поста, Неделков започва проверки.

„Установихме голям брой незаконни засипвания в общински имоти около и в деретата на реки, което може да доведе до екологична катастрофа при евентуални наводнения,“ казва Неделков.

По думите му „става дума за много добра организация, в която влизат голяма част от транспортните фирми, които работят на територията на София и извозват земни маси и строителни отпадъци от строителните обекти“.

Според АКФ „малко след началото на вълната от проверки дългогодишната служителка в инспектората Любка Любенова инициира разговор с новия директор“. В този разговор тя разяснява как в продължение на много години друг служител на инспектората - началник Сектор „Контрол на замърсяване от строителството“ Николай Кючуков, „покровителства, фирмите, превозващи строителни отпадъци“. Грижата на Кючуков "се изразява в това да осигури безпроблемното придвижване на камионите с отпадъци", както и нерегламентираното им изсипване на удобни за тях терени.

Заради конкретните данни, които споделя Любенова, Неделков организира втора среща с нея, която записва. По време на разговора те обсъждат Николай Кючуков.

„Той има 300 хил. кеш. Той събира много пари, колкото не можем да си представим въобще“, казва женски глас в записа, разпространен от АКФ. От фонда казват, че „по думите на Любенова подкупите са нужни на Кючуков, за да си купи директорския пост“ като шеф на инспектората. „Става въпрос за 500 хил. лева“, казва женският глас.

Любенова предлага на Неделков „да урегулираме този процес с подходящите хора и по подходящия начин (…), за да бъде, както е било винаги“, защото „кому е нужно да ти взима това, което е дадено за директора“.

Има ли корупция

Твърденията за търговия с постове не са доказани във видеото, публикувано от АКФ. "Приканваме прокуратурата да разследва тези данни“, каза София Желева от Антикорупционния фонд.

От АКФ казаха, че опитите на новия директор на инспектората да отстрани Любенова и Кючуков засега са неуспешни, заради синдикалната защита, която ползват и защото не са на работа. „Кючуков изненадващо решава да подготвя научна дисертация и да ползва отпуск, който му е разрешен преди повече от седем години. Любенова е в отпуск по болест заради кардиологично заболяване, но Столичната община обжалва болничния лист“, казаха от АКФ.

Свободна Европа не можа да се свърже с Любенова и Кючуков. Общината е издала предписания за почистване на собствениците на засегнатите частни терени.

Свободна Европа изпрати и въпроси до кмета на София Васил Терзиев. По-късно Тезиев публикува пост във Фейсбук, че подава сигнал до прокуратурата "заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичен инспекторат". Той пише, че "всяка реформа, която правим, среща отпор", защото с "реформите се нарушава нечий икономически интерес".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG