Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хеликоптери и самолети гасят огъня при Воден. Пожар в Гърция приближава българската граница


Хеликоптер в района на село Воден, където от няколко дни бушува голям пожар. 21 юли 2024 г.
Хеликоптер в района на село Воден, където от няколко дни бушува голям пожар. 21 юли 2024 г.

Четири хеликоптера и още няколко самолета, включително такива от Испания, продължават гасенето на големия пожар край село Воден в неделя, съобщиха от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Новината идва, след като в събота почти всички фронтове на огнището в района бяха локализирани. Остана само един критичен фронт между селата Странджа и Крайново.

Междувременно друг пожар гори в съседна Гърция, близо до границата с България, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮДЗП) в неделя.

Огънят там се гаси от два хеликоптера и самолет. Служители на горски стопанства от Гоце Делчев и Катунци разчистват терена, за да ограничат навлизането на огъня в България.

За момента той остава само на гръцка територия, на около километър и половина разстояние от българската граница.

Пожарът при село Воден обхваща около 70 хиляди декара. Теренът там е пресечен и има дълбоки части, в които навлизането е трудно. Няма опасност за населените места, казаха още от дирекция „Пожарна безопасност“.

В района вече има и мобилно покритие, след като беше монтирана постоянна мобилна клетка, съобщиха от пресцентъра на служебното правителство.

Поставянето на такава клетка се наложи, защото системата за ранно предупреждение, която би трябвало да се задейства в случаи на бедствия, не работеше заради липса на обхват.

Жителите на района не бяха предупредени за пожара, който изпепели десетки къщи и принуди хората да се евакуират сами.

В петък пожарът при Воден се разпространи на три фронта, един от които пое към границата с Турция.

Кадър от пожара в Гърция, в близост до българската граница, 21 юли 2024 г.
Кадър от пожара в Гърция, в близост до българската граница, 21 юли 2024 г.

В събота президентът Румен Радев посети община Болярово, в която се намира селото, и каза, че е важно всички огнища около Воден да се потушат. В общ брифинг с президента кметът на Болярово Христо Христов каза, че има спешна нужда от 20 фургона за настаняване на хората, чиито къщи изгоряха в пожара.

В неделя стана ясно, че до края на деня ще бъде доставена част от необходимите фургони.

Също в събота беше потушен пожар в местността около прохода Беклемето в Стара планина, където огънят беше обхванал труднодостъпен терен. Овладени бяха и два пожара в Кюстендилско.

Кадър от пожара в местността Беклемето, 20 юли 2024 г.
Кадър от пожара в местността Беклемето, 20 юли 2024 г.

През последните седмици десетки пожари бушуват в различни части на България и съседните ѝ страни. Заради огъня България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС). Страната получи два хеликоптера от Чехия. В петък Франция също заяви готовност да изпрати хеликоптери. Помощ за справяне с пожарите пристигна и от Турция.

В неделя в овладяването на пожарите се включиха и два самолета от Испания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG