Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Горим". Пожарът, който погълна къщи и опря в оградата на Боряна


Боряна, жителка на с. Отец Паисиево, е застанала до оградата на двора си, зад която се вижда пепелта от огъня, стигнал на сантиметри от къщата ѝ.
Боряна, жителка на с. Отец Паисиево, е застанала до оградата на двора си, зад която се вижда пепелта от огъня, стигнал на сантиметри от къщата ѝ.

Над 40 къщи и постройки вече ги няма. Много от тях са били неспасяеми, когато огънят настъпва към селото. Остава пепел. Как изглежда Отец Паисиево след големия пожар?

В 12:34 на обед съседка се обажда на Боряна и казва: "Горим". Огънят започва на метри от къщата ѝ и се разраства за секунди.

Това се случва във вилната зона на село Отец Паисиево, община Калояново. За да стигнем до къщите, минаваме по черен път, който местните наричат иронично "булеварда на богатите". В първите минути, докато са изчаквали пожарната, жителите на зоната са започнали сами да гасят огъня.

Опожарен двор в Отец Паисиево.
Опожарен двор в Отец Паисиево.

"Много беше страшно… за първи път присъствам на нещо такова", казва Боряна пред Свободна Европа. "Пожарът е голям, трагедията е голяма".

Всичко това се случва в понеделник. Когато пристигаме на място в сряда, много от тези къщи вече са опожарени.

"Опънахме маркучите, пуснахме сондите"

В центъра на селото е горещо и по улиците няма хора. Единствено пред кметството са се събрали пожарникари, военни, доброволци и представители на общината.

Опожарена земя на метри от къщата на Боряна.
Опожарена земя на метри от къщата на Боряна.

По пътя към края на селото гледката постепенно преминава от растителност и едноетажни къщи към пепел и останки от сгради.

Пепелта свършва на метри от оградата на Боряна. В двора се виждат маркучи, легени и бидони, пълни с вода.

Бидони с вода и маркучи в двора на Боряна, които са помогнали да бъде спрян огънят.
Бидони с вода и маркучи в двора на Боряна, които са помогнали да бъде спрян огънят.

"Ние имаме вода, опънахме маркучите, пуснахме си сондите, загасихме пожара, обаче спря токът, спря и водата и пламна другото огнище. След две минути пожарната се появи", казва още тя.

Боряна е сред постоянните жители в зоната, иначе много от вилите в района остават необитаеми през по-голямата част от годината. Някои от постройките - по нейни думи, включително фургони и дървени бараки, са били неспасяеми.

Пред къщата на Боряна е паркиран пожарникарски камион с четирима служители, които дежурят на място вече трети ден, а във въздуха през няколко минути прелита чешки хеликоптер, който пренася вода от близкия язовир до все още активните огнища в гората.

От района са евакуирани 15 души, които са отседнали при близки и роднини. Няма жертви и пострадали. Изгорелите постройки по думите на кмета на община Калояново Младен Кичев са над 40. Той казва, че това е най-големият пожар в района до момента.

"Тежък е теренът"

Пожарът в Отец Паисиево е един от най-големите, които обхванаха страната през последната седмица.

Там всеки ден са ангажирани над 200 пожарникари, военни и доброволци, които гасят огъня на терен и носят храна и вода в селото.

"Тежък е теренът, подвижни хора иска", казва Денко Николов, един от доброволците, които помагат при гасенето на огъня в гората. "Трябва да се внимава много със стършели, змии, стъкла, камъни, някой да не се подхлъзне".

Едно от огнищата край село Отец Паисиево.
Едно от огнищата край село Отец Паисиево.

Когато разговаряме с кмета Младен Кичев към 14 ч. следобед, той казва, че селото вече е обезопасено и екипите опитват да ограничат огнищата в гората. Но опасността остава, тъй като обикновено най-тежките ситуации са между 16 и 17 ч., когато температурите са много високи.

Лекият вятър, който често сменя посоката си и предизвиква нови огнища, никак не облекчава работата на пожарникари и доброволци.

300 хиляди декара, десетки села

Последната седмица беше белязана от рекордно високи температури и десетки пожари в цялата страна. В няколко населени места беше обявено бедствено положение, включително Отец Паисиево.

Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) към МВР отговори на запитване на Свободна Европа, че най-малко 300 000 декара горски и полски площи в страната са изгорели в същия период. Най-малко 17 населени места са засегнати.

Сателитна снимка от района на Отец Паисиево.
Сателитна снимка от района на Отец Паисиево.

България получи помощ от Турция и Чехия за справяне с пожарите, а всекидневно са ангажирани над 250 единици пожарна техника и над 850 служители на ПБЗН. Включват се също горски служители, служители на Министерството на отбраната, земеделски производители, които предоставят техника.

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че пострадалите ще получат еднократна помощ от държавата в размер на 1578 лева, като при подаване на молби в общината ще имат право и на допълнителни 2500 лв. Хората, които са загубили домовете си, ще могат да кандидатстват за помощ пред фонд "Бедствия и аварии".

Форум

XS
SM
MD
LG