Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски изключи близките до Доган депутати от групата на ДПС. Вторият мандат отива при ПП-ДБ


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и почетният лидер на движението Ахмед Доган. Колаж.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и почетният лидер на движението Ахмед Доган. Колаж.

Парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) изключи всички свои членове, които са верни на почетния председател на движението Ахмед Доган. Това стана ясно от протокол, изчетен по време на заседанието на Народното събрание в четвъртък.

По-късно през деня още двама депутати - Ахмед Вранчев и Димитър Николов, поискаха да бъдат изключени. Така парламентарната група на ДПС вече има само 25 членове и от втора става четвърта по големина. Втората група е тази на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ). По Конституция това означава, че ПП-ДБ трябва да получи втория мандат за съставяне на правителство.

Новината идва на фона на открит конфликт между Доган и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който се развива през последните седмици и предизвиква разцепление в партията.

В сряда вечерта Доган поиска оставката на Пеевски и каза, че в ДПС има опит за преврат. Пеевски отговори, че няма да се оттегли от лидерския си пост и че никой не може да спре „новото начало“ в партията.

По-късно в четвъртък Доган отново призова за оставките на Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански.

"Нека колективните органи да решат дали да останат членове на ДПС или не. Няма друг начин за елиминиране на всяко арогантно отношение в нашите структури", написа Доган в обръщение, публикувано от пресцентъра на ДПС във Фейсбук.

Конфликтът между двамата стана видим, след като Пеевски започна да отстранява политици, близки до Доган, и ескалира с разделяне на депутатите на два лагера при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат.

Депутатите от ДПС, които послушаха Пеевски, подкрепиха предложеното от ГЕРБ правителство, а тези, които са верни на Доган, гласуваха против.

В резултат от това няколко депутати, гласували против кабинета, бяха изключени от парламентарната група. Стана ясно, че в нея Пеевски разполага с по-голяма подкрепа.

Сега същото се случи и с останалите верни на Доган депутати от ДПС. Сред изключените от групата е дори другият съпредседател на движението - Джевдет Чакъров, който заема равностойна формална позиция с тази на Пеевски.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров в парламента, 11 юли 2024 г.
Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров в парламента, 11 юли 2024 г.

След като беше изключен, Чакъров каза, че Пеевски е заплашвал верните на Доган депутати. По думите на Чакъров изключването му е нелегитимен акт, приет под натиск.

По същото време Пеевски за кратко се появи в парламента и нарече твърденията на Чакъров несериозни. Пеевски добави, че не води война с никого в ДПС, и повтори тезата си за „новото начало“.

Междувременно в четвъртък местни структури на ДПС от различни населени места публикуваха декларации в подкрепа на Доган, в които се обявяват за „ДПС без Пеевски“.

Доган е основател и председател на ДПС между 1990 и 2013 г., след което става пожизнен почетен председател. За него често се говори като за „истинския“ лидер на движението.

Пеевски е съпредседател на ДПС от февруари 2024 г. заедно с Чакъров. Двамата бяха избрани по предложение на Доган. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

На заседанието на групата в четвъртък, на което е взето решението за изключване на депутатите, са присъствали 25 души. Всички те са гласували „за“. Изключените народни представители остават в парламента като независими.

Какво означава това за втория мандат

След проваления проектокабинет на ГЕРБ с първия мандат беше ред на ДПС да направи опит за съставяне на правителство като втора парламентарна сила. При влизането си в парламента партията имаше 47 депутати.

Този понеделник съпредседателят Пеевски за пръв път заговори за разцепление в ДПС след среща с областни председатели на движението. Пеевски каза, че ДПС ще предложи правителство с втория мандат, и заплаши Доган и подкрепящите го депутати с жалби заради оказване на натиск против тази идея.

Във вторник верните на Доган депутати от групата бойкотираха заседание, на което трябваше да се обсъди стратегията за втория мандат. Същите депутати освен това казаха, че не признават за легитимно ръководството на парламентарната група на ДПС.

Пеевски даде срок до сряда вечерта на част от парламентарно представените партии, за да кажат дали биха подкрепили кабинет с мандата на ДПС. Всички групи отказаха да преговарят и стана ясно, че вторият мандат няма да събере нужната подкрепа.

След изключването на общо 22 от членовете на групата на ДПС обаче партията вече не е втора сила. Втората по големина формация вече е ПП-ДБ с 39 депутати, затова и вторият мандат за кабинет ще отиде при нея.

Още след изборите от ПП-ДБ дадоха заявка, че ще бъдат опозиция в сегашното Народно събрание, но не бяха единодушни по въпроса дали биха предложили правителство с третия мандат. От ДБ се обявиха за „технически кабинет“, но от ПП казаха, че не искат да правят опит за правителство.

Ако с втория мандат не се излъчи правителство, президентът Румен Радев трябва да връчи третия и последен мандат на парламентарна сила по своя преценка. Ако и тя не успее да състави кабинет, следват нови предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG