Връзки за достъпност

Извънредни новини

Утвърдени партийни кадри и няколко дебютанти. Кой в ДПС тръгна срещу волята на Пеевски


Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски на заседание на Централния съвет на движението, 8 март 2024 г.
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски на заседание на Централния съвет на движението, 8 март 2024 г.

ДПС се разцепи. 15 депутати останаха лоялни на почетния лидер Ахмед Доган, вместо да последват волята на Делян Пеевски. Те отказаха да подкрепят кабинет на ГЕРБ, а Пеевски им отговори със заплаха. Сред тях има висши партийни кадри, но и дебютанти в парламента. Кои са те и какво знаем за тях?

"Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати ДПС. И те ще бъдат депутати."

Думите са на санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на движението Делян Пеевски, изречени секунди след като парламентарната му група се разцепи и предложеният от ГЕРБ кабинет на Росен Желязков беше отхвърлен от мнозинството в парламента. 30 депутати от ДПС го подкрепиха, но други 15 отказаха.

На фона на започналата чистка в движението след изборите на 9 юни и смените на областни управители в райони, доминирани от партията, изказването на Пеевски прозвуча като заплаха към онези, които му се противопоставят. Ако тези 15 депутати бъдат изключени от групата на ДПС, от втора сила в парламента движението ще стане четвърто по численост. Тогава няма да получи втория мандат за съставяне на кабинет, а той ще отиде в ПП-ДБ.

След изборите Пеевски непрестанно повтаряше, че ДПС ще подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. В сряда обаче един от току що низвергнатите кадри на движението - дългогодишният депутат Рамадан Аталай, пръв заговори публично за разрив между Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган. И каза, че Доган е наредил на депутатите си да не подкрепят проектокабинета "Желязков".

Така се стигна до безпрецедентно разцепление във вота на парламентарната група на ДПС. Кои са 15-имата, които тръгнаха срещу волята на Пеевски, и какво знаем за тях?

Лидер срещу лидер

Малко след края на заседанието на Народното събрание стана ясен списъкът с всички депутати на ДПС, които отказаха да подкрепят кабинета "Желязков", подредени по азбучен ред:

  1. Ализан Нихат Яхова
  2. Анджей Веселинов Джандев
  3. Валентин Йовков Тончев
  4. Джевдет Ибрям Чакъров
  5. Джейхан Хасанов Ибрямов
  6. Едис Рухиев Даудов
  7. Ешереф Кязим Ешереф
  8. Левент Орхан Мемиш
  9. Мехмед Реджеб Салим
  10. Севим Исмаил Али
  11. Тимур Ахмедов Халилов
  12. Фатме Хасан Рамадан
  13. Хабибе Кязим Расим
  14. Хайри Реджебов Садъков
  15. Юсеин Хасанов Вейселов

Най-знаковата фигура сред тях е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров. Той беше избран да съвместява този пост заедно с Пеевски през февруари. Това се случи по лично предложение на Доган на фона на непотвърдените официално слухове, че сред избирателите на ДПС зрее недоволство срещу номинацията на Пеевски.

При избора им стана ясно, че Чакъров ще отговаря за отношенията с Турция, международните връзки и "традиционните" избирателни райони на движението - тоест тези с компактно турско и мюсюлманско население. На Пеевски бяха възложени парламентарната дейност на ДПС и повишаването на подкрепата в "нетрадиционните" райони. И той пое тази роля - до степен да оставя впечатление, че е единствен начело на партията.

Чакъров е член на ДПС от края на 90-те години на миналия век и е депутат в общо дванайсет парламента от 2001 г. досега. Между 2005 и 2009 г. е министър на околната среда и водите при управлението на т.нар. Тройна коалиция, съставена от БСП, НДСВ и ДПС с премиер социалиста Сергей Станишев.

Пеевски също е дългогодишен депутат от движението - в общо осем парламента. През 2021 г. той беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнистки". През 2023 г. санкции му наложи и Великобритания. Макар че формално е бил обект на множество проверки, прокуратурата в България никога досега не му е повдигала обвинение.

Освен Чакъров, "против" правителството, предложено от ГЕРБ, гласуваха зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов и членовете на Централното оперативно бюро Ализан Яхова, Севим Али, Левент Мемиш и Валентин Тончев. Последният е единственият етнически българин в партията, престъпил волята на Пеевски.

Бивш зам.-министър

Часове след гласуването, разцепило ДПС, местната му структура в Търговище обяви във Фейсбук, че е взела решение да свали доверието си от Джейхан Ибрямов. Така той се присъедини към съпругата си Биршен Ибрямова - дългогодишна секретарка на Доган, която преди дни беше освободена от централата на движението.

Ибрямов беше единственият "отцепник" от Пеевски, който гласува "въздържал се", вместо "против" проектокабинета "Желязков". След вота обаче той декларира във Фейсбук, че системата е отчела грешно гласа му и в протокола от заседанието ще бъде отбелязано, че също е бил "против".

Зам.-председателят на ДПС е бивш председател на младежката организация на движението и депутат в последните осем парламента. През септември 2013 г. Ибрямов беше назначен за зам.-министър на новосъздаденото тогава Министерство на инвестиционното проектиране. Това се случи в правителството на Пламен Орешарски, избрано с подкрепата на БСП, ДПС и лидера на "Атака" Волен Сидеров и управлявало през 2013 и 2014 г.

Това министерство остана в историята не с успешните си инвестиционни проекти, а с разкритието на сайта "Биволъ", че министърът му Иван Данов неправомерно е получавал социални помощи във Франция през 2004 и 2005 г. Този случай дори беше разследван от прокуратурата, но заради бездействието ѝ изтече абсолютната давност и делото беше прекратено, съобщи "Медиапул" през 2015 г.

Назначаването на Ибрямов за заместник на Данов стана само няколко месеца след неуспешния избор на Пеевски за председател на ДАНС, отключил продължителни антиправителствени протести.

Тогава "Капитал" разкри, че братът на Ибрямов - Мустафа, е съсобственик на проектантска фирма, получила европейско финансиране за над 1 млн. лв. между 2007 и 2011 г.

Кадър на ДФ "Земеделие"

Ализан Яхова е друг висш държавен кадър, който предпочете да изпълни поръчението на Доган за неподкрепа на кабинета "Желязков". Тя е депутатка от ДПС в последните четири парламента, а преди това кариерата ѝ се развива успешно в Държавен фонд "Земеделие".

Земеделието е ресор, към който движението на Доган винаги е проявявало интерес, включително и чрез кадруване в структурите, които разпределят европейското финансиране.

Яхова последователно преминава през постовете на директор на областната дирекция на фонда в родния ѝ град Русе, главен икономист, зам.-директор и накрая директор на фонда.

Предпоследното стъпало в йерархията на ДФ "Земеделие" тя изкачва през 2005 г. при кабинета "Станишев". Ресорът ѝ е "Държавни помощи". През 2007 г. Яхова временно пое функциите на директор след оставката на Асен Друмев, подадена заради разследване за злоупотреби.

Впоследствие фондът беше оглавен от Димитър Тадаръков, който на свой ред подаде оставка през 2008 г. след скандала със спрените пари по три мерки на програмата САПАРД. Повод за тогавашната санкция бяха разкритията за източването на програмата, за което в Германия бяха осъдени двама души, а в България - никой.

През 2009 г. Яхова вече беше назначена за титулярен директор на ДФ "Земеделие". Тогава стана ясно, че е била предпочетена пред настоящата депутатка, бивша евродепутатка и бивша зам.-министърка на регионалното развитие от ДПС Искра Михайлова. Тя сега е от страната на Пеевски в движението.

Михайлова е вдовица на бившия шеф на Държавния резерв Станислав Копаров, който приживе беше подсъдим за злоупотреби в резерва.

Ветерани, дебютанти и две катастрофи

Сред депутатите от ДПС с по-голям опит, които не се съобразиха с волята на Пеевски, е членът на партийното ръководство Севим Али. Той е член на последните седем парламента. Колегата му Хайри Садъков също е част от последните седем народни събрания, а Ешереф Ешереф има на сметката си една депутатска клетва по-малко.

С по-скромен парламентарен опит са Анджей Джандев, Фатме Рамадан и Юсеин Вейселов - участници в три парламента, както и Валентин Тончев - депутат за втори път сега.

Вейселов обаче се отличава от колегите си заради проблемите си с правосъдието. През октомври 2023 г. той беше осъден на една година условно с три години изпитателен срок от Окръжния съд в Габрово за причиняване на смъртта на колоездач при катастрофа.

Инцидентът става през 2019 г. на пътя между сливенските села Кормянско и Петко Славейков, пише "24 часа". Присъдата му обаче не е окончателна.

Подсъдим - също за причиняване на смърт при катастрофа, е и депутатът дебютант в този парламент Тимур Халилов. Той е бивш водещ на новините на турски език по БНТ. През 2002 г. той участва в катастрофа на магистрала "Тракия", при която загива жена.

През 2003 г. Халилов е осъден на година и девет месеца условно с четири години изпитателен срок. През 2011 г. оцелелите в катастрофата син и съпруг на жертвата завеждат граждански иск за обезщетение срещу него, по който съдът им присъжда над 64 хиляди лв.

През 2023 г. обаче Халилов претендира пред съда, че обезщетението е погасено по давност и иска те да му покрият разходите по делото, пише "Марица".

Сред останалите, гласували "против" кабинета на ГЕРБ, попадат още четирима дебютанти в Народното събрание - Едис Даудов, Левент Мемиш, Мехмед Салим и Хабибе Расим.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG