Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той дава парите, там му е силата". Как Пеевски и Доган могат да разделят ДПС


доц. Михаил Иванов
доц. Михаил Иванов

ДПС се разцепи. Това не е първото разделение в партията. Този път обаче изглежда най-сериозното. Един срещу друг са почетният председател Ахмед Доган и посоченият от него като „феномен в политиката“ и избран по негово предложение за съпредседател на ДПС - Делян Пеевски. Кой от двамата ще остане?

Представители на ДПС започнаха да говорят за отношенията си в партията и това е новина. Тя идва на фона на промяната в управлението на партията. За първи път начело на ДПС беше избран етнически българин. Това е Делян Пеевски. По предложение на почетния председател Ахмед Доган от февруари партията се управлява от двама председатели – Пеевски и Джевдет Чакъров.

Всичко, което става в ДПС, е толкова необичайно за тази формация, че налага и поглед назад - към годините, в които ДПС беше създадено и се бореше за утвърждаване в политиката. За това говорихме в "Студио България" на Свободна Европа с Михаил Иванов, бивш съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси.

Ето и контекста, в който протече разговорът между Михаил Иванов и Генка Шикерова.

В момента съществуват членове на ДПС, наричани група "около Пеевски" и отделно има група "около Доган". Именно по тази линия се появи разделението по време на гласуването на предложения от ГЕРБ кандидат за премиер. Пеевски и още 30 депутати от ДПС го подкрепиха, а Чакъров и още 15 други депутати последваха волята на Доган и гласуваха против. Желанието на почетния председател да не се подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ беше съобщено от депутата Рамадан Аталай, който пръв заговори публично за разрив между Пеевски и Доган. Малко след това стана ясно, че той е изключен от парламентарната група на ДПС.

Председател на групата е Пеевски.

После Доган покани в Росенец депутатите, които се съобразиха с искането му. След срещата беше обявен курс за връщане към "автентичното ДПС".

От своя страна Пеевски публикува писмо, в което казва, че „конфликт Доган-Пеевски няма“ и обвини "деребеите в партията", но не каза кои са те.

Доцент Михаил Иванов е изследовател на т. нар. "Възродителен процес" - комунистическата политика на асимилация на българските турци, която след падането на Тодор Живков става повод за създаването на ДПС.

Доц. Иванов е един от малкото хора, които знаят как бяха създадени ДПС и Ахмед Доган.

Най-важното от интервюто

  • "Това ДПС сега е по различно от това, което е наследено от борбата срещу комунистическия режим".
  • "Много бързо [Доган], с посредници разбира се, се свърза с представителите на зараждащия се голям български капитал. Става дума преди всичко за „Мултигруп“.
  • "Между ДПС, чрез Ахмед Доган и тези ориентирани към не много ясни бизнес среди, се създадоха много тесни връзки и така постепенно парите навлязоха в ДПС".
  • "[Етническите турци], които не са малко, търсеха своето политическо представителство. И го виждаха в лицето на онова ДПС, което създаде Ахмед Доган".
  • "Доган установи авторитарен режим вътре в ДПС. Това е една авторитарна партия. Той е началото. Той е на върха. Той, както казват, е обожествяван".
  • "Независимо от всичко това, което си говорим - за парите, за корупцията, за Държавна сигурност - [ДПС] са общност. Те, при Доган, бяха общност. Чувстваш се принадлежащ на една група, свързан с другите. Това веднага го откроява от Пеевски".
  • "И Доган, и Пеевски, заедно, принадлежаха към мрежата, която ясно се очерта след убийството на Илия Павлов".
  • "Пеевски дава доста пари. Представете си, че го няма Пеевски. Тези пари ще спрат. Това ще удари в организацията. Това е зависимост. Това е много силна зависимост".
  • "Пеевски си търси аргументи с тези деребеи и това обръщение, което излезе под негово име. Той търси аргументи и за защита, и за да организира силите си за настъпление".
  • "Ако се свика Централен съвет, не мога да твърдя със сигурност, но вероятността линията на Пеевски да мине на този Централен съвет, да победи, да се утвърди, е много голяма.
  • "Пеевски води политика на корпорация - аз съм босът, аз каквото кажа. Вие трябва да се подчинявате. Той играе ролята на господаря. Той играе ролята на началник".
  • "Ако Пеевски спечели онези, които се чувстват като общност в ДПС, част от тях ще напуснат, и ДПС ще намалее по състав, ще има отлив от ДПС, сериозен. Ако Доган спечели, общността ще се запази и толкова силен отлив няма да има".
  • "Това не е еднократен сблъсък. Нещата ще продължат. Процесът на противопоставяне ще продължи, може би с приливи и отливи. Не мога да кажа окончателния изход".

Автентичното ДПС

ДПС е учредено през януари 1990 г. като защитник на българските мюсюлмани, но първоначалната идея бързо се променя. Голяма част от учредителите на движението са отстранени. „Това ДПС сега е по различно от това, което е наследено от борбата срещу комунистическия режим“, каза доц. Иванов. По думите му „Ахмед Доган се появи малко неочаквано за всички“.

Доц. Иванов каза, че много бързо Доган „се свърза с представителите на зараждащия се голям български капитал. Става дума преди всичко за „Мултигруп“. По думите на доц. Иванов „между ДПС, чрез Ахмед Доган, и тези ориентирани към не много ясни бизнес среди се създадоха много тесни връзки и така постепенно парите навлязоха в ДПС“.

Така „стъпка по стъпка ДПС започна да се отклонява от първоначалните си задачи“, каза доц. Иванов. Решението за връщане на турските имена е взето от новото ръководство на БКП в края на декември 1989 г. и ДПС и Доган нямат общо с това. „Но пък [ДПС] изостави поддържането на етнокултурната идентичност на малцинствата“, каза доц. Иванов.

Появата на Пеевски

Доц. Иванов определи появата на Пеевски в ДПС като втора фаза в развитието на партията. „И Доган, и Пеевски заедно, принадлежаха на мрежата, която ясно се очерта след убийството на Илия Павлов“ през 2003 г.

Павлов е президент на „Мултигруп“, една от най-влиятелните групировки в България през 90-те години на миналия век.

„Може би около 2010 г. изведнъж се оказва, че [Доган и Пеевски] са заедно. Те решават всичко заедно“, каза доц. Иванов.

„Доган установи авторитарен режим вътре в ДПС. Това е една авторитарна партия. Той е началото. Той е на върха. Той, както казват, е обожествяван“, каза доц. Иванов. Доган обаче „може би по модела на БКП създаде и поддържаше органи, които бяха колективни“. От друга страна „Пеевски дава доста пари. Представете си, че го няма Пеевски. Тези пари ще спрат. Това ще удари в организацията. Това е зависимост. Това е много силна зависимост“, каза доц. Иванов. По думите му „той дава парите, там му е силата“.

Така „около ДПС се формира една върхушка, независимо от техния етнически произход“.

Битката за надмощие

Конфликтът Доган – Пеевски няма предвидим изход. „Доган владее долу общия състав на привържениците. Там е неговата сила. Той няма толкова пари“, каза доц. Иванов. В същото време „Пеевски е много по-активен“. С посочването на „деребеите“ като враг Пеевски „търси аргументи и за защита, и за да организира силите си за настъпление“.

Привържениците на ДПС „се чувстват като общност. Те казват: “ние сме депесари, ние сме една общност“. Доган никога не посегна на това“, каза доц. Иванов. „Докато Пеевски не казва: „вие сте общност“. Пеевски води политика на корпорация: аз съм босът, аз каквото кажа. Вие трябва да се подчинявате. Той играе ролята на господаря“, каза доц. Иванов.

По думите му „това не е еднократен сблъсък. Нещата ще продължат. Процесът на противопоставяне ще продължи, може би с приливи и отливи. Не мога да кажа окончателния изход“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG