Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов конфликт. Пакистан нанесе удари по Иран в отговор на негова въздушна атака


Въоръжена охрана пази входа на външното министерство на Пакистан в столицата Исламабад, 18 януари 2024 г.
Въоръжена охрана пази входа на външното министерство на Пакистан в столицата Исламабад, 18 януари 2024 г.

Пакистан нанесе въздушни удари срещу Иран в ранните часове на четвъртък, причинявайки смъртта на четири деца и три жени, съобщиха властите в Техеран. Атаката става факт два дни, след като две деца бяха убити при иранска въздушна атака по Пакистан във вторник вечерта. Техеран нанесе удари и по цели в Сирия и Ирак. Това доведе до отзоваване на посланиците на Пакистан и Ирак от Иран.

Конфликтът между Исламабад и Техеран, които притежават ядрено оръжие, ескалира на фона на войната между Израел и палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа. Успоредно с бойните действия там се извършват взаимни обстрели между израелската армия и ливанската групировка Хизбула.

Напрежението в Близкия изток се покачва допълнително от атаките на бунтовниците хути срещу търговски кораби в Червено море, на които САЩ и Великобритания отговориха със серия удари по Йемен.

Пакистанското външно министерство потвърди в четвъртък сутринта, че военновъздушните сили на страната са нанесли удари по "укрития на терористи" на иранска територия. Те са извършени след иранската атака от вторник по югозападната пакистанска провинция Белуджистан.

"Тази сутрин Пакистан предприе поредица силно координирани и целенасочени високоточни военни удари по укрития на терористи в иранската провинция Систан и Белуджистан", се казва в съобщението на Исламабад, в което се допълва, че при операцията "са ликвидирани няколко терористи".

Междувременно иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан потвърди, че страната му е извършила въздушен удар в Пакистан, насочен срещу "иранска терористична групировка", а не срещу пакистански цивилни.

"Нито един цивилен от приятелската и братска страна Пакистан не е бил мишена на иранските ракети и дронове. Цел е била група, нарекла себе си "Джаиш ал Адъл" ("Армия на справедливостта"), и която е иранска терористична групировка", каза Абдолахиан, цитиран от Франс прес.

"Джаиш ал Адъл" пое отговорност за атака срещу ирански полицейски участък през декември миналата година, при която бяха убити 11 полицаи.

Абдолахиан твърди, че действията на Иран срещу групировката са били обсъждани "многократно с пакистански официални лица". Той направи този коментар в сряда по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Кола напуска болницата в град Панджгур, провинция Белуджистан, в която бяха докарани телата на жертвите на иранския въздушен удар, 17 януари 2024 г.
Кола напуска болницата в град Панджгур, провинция Белуджистан, в която бяха докарани телата на жертвите на иранския въздушен удар, 17 януари 2024 г.

Пакистанското външно министерство обаче осъди иранската атака като "недопустимо" нарушение на суверенитета на страната и декларира, че тя "си запазва правото да отговори на този незаконен акт".

САЩ осъдиха иранската въздушна атака, а Великобритания призова Техеран да спре да доставя оръжие на ливанските бунтовници хути.

"Само през последните няколко дни видяхме Иран да нарушава суверенните граници на три от своите съседи", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Иран трябва да спре да доставя на хутите оръжия и разузнавателна информация и да използва влиянието си, за да спре атаките на хутите в Червено море", коментира британският външен министър Дейвид Камерън.

Сунитската групировка "Джаиш ал Адъл", станала повод за конфликта между Иран и Пакистан, е определяна като терористична организация както от Иран, така и от САЩ. Тя също излезе с изявление след иранските въздушни удари, в което посочи, че те са пропуснали военните ѝ бази в Иран, поразявайки домове на нейни бойци в Пакистан.

"С Божията милост и заради слабото разузнаване и техническо ноу-хау на врага не беше нанесена никаква вреда на муджахидините (бойците)", каза групировката в свое второ изявление, разпространено в сряда.

Границата между Иран и Пакистан, дълга 900 км, се оказва трудна за контролиране. Това позволява на различни бунтовнически групи да действат в района. "Джаиш ал Адъл" е най-известното разклонени на салафитската въоръжена групировка "Джундула", която беше създадена през 2003 г. и се разпадна след екзекуцията на основателя ѝ Абдулмалек Риги в Иран през 2010 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG