Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смутен, съблазнен и оскърбен". И Българската православна църква се обиди от откриването на Олимпиадата


Кадър от церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. На екрана се вижда част от сегмента с бог Дионис, който беше оприличен на "Тайната вечеря".
Кадър от церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. На екрана се вижда част от сегмента с бог Дионис, който беше оприличен на "Тайната вечеря".

Спектакълът на откриването на Олимпийските игри в Париж е включвал образи, "несъвместими с християнския духовен живот", които са оскърбили религиозните чувства на вярващите християни.

Това се казва в позиция на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ), публикувана във вторник, 5 дни след олимпийското откриване.

Тя идва, след като по-рано френската католическата църква, различни консервативни политици, висши представители на властта в Кремъл, както и руската църква изразиха възмущение от една от сцените на церемонията.

Според тях на нея е имало пародия на стенописа "Тайната вечеря" на Леонардо Да Винчи, на който е изобразен Исус Христос и неговите апостоли.

Сега със закъснение и БПЦ се включи в критиките, като от Светия синод определиха церемонията като "пошлост" и "идейната безвкусица".

"Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция", се казва в изявлението.

"Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим", добавят от БПЦ.

От БПЦ не коментират коя конкретна част е повод за позицията им.

Мнозинството възмутени реакции обаче бяха предизвикани от един кратък сегмент в богатата 4-часова програма, който наподобяваше модно ревю. В него дефилираха и т.нар. драг кралици (мъже, често хомосексуални, които влизат в преувеличен сценичен образ на жена).

Те постепенно се наредиха покрай дълга маса, която много зрители оприличаха на стенописа "Тайната вечеря" на Леонардо Да Винчи, на който е изобразен Исус Христос и неговите апостоли. В сцената участваше и актьор, облечен с костюм на древногръцкият бог Дионис.

Впоследствие режисьорът на цялата церемония отрече този сегмент да е бил вдъхновен от "Тайната вечеря".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG