Връзки за достъпност

Извънредни новини

Офис на Настимир Ананиев от ПП-ДБ е претърсен по искане на Белгия. Той видя "политическа бухалка"


Настимир Ананиев
Настимир Ананиев

Офис на счетоводна фирма на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Настимир Ананиев е претърсен от полицията в сряда. Това потвърди самият народен представител, а от прокуратурата уточниха, че става въпрос за действия по искане на Белгия.

Името на Ананиев беше замесено и в разследване срещу компанията за търговия с криптовалута "Нексо" преди парламентарните избори в началото на 2023 г. Впоследствие прокуратурата обаче прекрати това дело заради липса на престъпление, а от фирмата подадоха иск срещу България за 3 млрд. долара в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка.

За претърсването в офиси, свързани с Ананиев, се разбра първо от неофициална информация, разпространена от редица медии. Депутатът потвърди пред журналисти в парламента, че полиция е влязла само в един офис на негова фирма и декларира, че тя не е обект на разследване от страна на Белгия.

По думите му неговата счетоводна къща е обслужвала белгийска компания преди време, а сега от МВР са изисквали документи по този случай. Ананиев каза още, че фирмата му съдейства на разследващите, но определи случващото се като "политическа бухалка".

"Това ако не е политическа бухалка... то си е по система. Първо излиза нещо в [таблоидния сайт] ПИК, започва да се дъвче, изкривява се информацията, която има. Не може журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността", коментира Ананиев, цитиран от "Дневник".

Малко по-късно в сряда Софийската градска прокуратура (СГП) разпространи официално съобщение за претърсването. От него става ясно, че то е извършено по силата на Европейска заповед за разследване издадена в Антверпен, Белгия.

Там се води дело за "организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица".

Затова СГП е поискала разрешение за претърсване от Софийския градски съд, което е било издадено. Други подробности не се съобщават. Името на Ананиев също не фигурира в официалната информация от прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG