Връзки за достъпност

Извънредни новини

ФБР разследва нов "вероятен опит за убийство" на Тръмп. Какво знаем до момента


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е бил обект на нов опит за покушение, съобщи американската полиция късно в неделя. Той е "в безопасност и невредим", а Федералното бюро за разследванe (ФБР) разследва случая като "вероятен опит за убийство".

Новината идва, след като по време на предизборен митинг през юли Тръмп беше леко ранен при опит за покушение срещу него. Това се случва само месеци преди изборите за президент на САЩ през ноември, на които Тръмп ще се яви като кандидат на Републиканската партия.

Сега американската полиция съобщи, че новият инцидент се е случил в близост до мястото, на което Тръмп е играел голф в свой имот в щата Флорида.

Агенти на Сикрет сървис са произвели изстрели, след като са видели човек с огнестрелно оръжие. Въоръженият мъж е успял да избяга, но по-късно е бил задържан от служители на силите на реда.

Кой е заподозреният, какво оръжие е имал край себе си и как е планирал да нападне Тръмп? Ето всичко, което знаем до момента.

Как е забелязан заподозреният

Според информацията от американските власти късно в неделя Тръмп се е намирал на голф игрището си във Флорида. Тогава агент на Сикрет сървис е забелязал дуло на пушка, показващо се от храсти съвсем близо до бившия президент - само на няколкостотин метра от него.

Служителите на Сикрет сървис са открили огън в посока на заподозрения стрелец, но той е успял да избяга. Впоследствие на мястото, на което се е укривал край голф игрището, са намерени автомат, подобен на AK-47, камера GoPro и две раници.

Служителите на реда на мястото на голф клуба на Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, на 15 септември 2024 г.
Служителите на реда на мястото на голф клуба на Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, на 15 септември 2024 г.

Инцидентът се е случил малко преди 14 ч. местно време.

Какво знаем за заподозрения

Малко по-късно запозреният е бил задържан в окръг близо до щата Флорида. Американските медии, включително Ню Йорк Таймс, Си Ен Ен, Фокс Нюз и други, го идентифицират като 58-годишния Райън Уесли Рут.

Заподозреният Райън Уесли Рут. На кадъра той говори по време на митинг, призоваващ за помощ за осигуряването на хуманитарни коридори за евакуацията на цивилни и украински военнослужещи от Мариупол в центъра на Киев на 27 април 2022 г., на фона на инвазията на Русия в Украйна.
Заподозреният Райън Уесли Рут. На кадъра той говори по време на митинг, призоваващ за помощ за осигуряването на хуманитарни коридори за евакуацията на цивилни и украински военнослужещи от Мариупол в центъра на Киев на 27 април 2022 г., на фона на инвазията на Русия в Украйна.

До момента полицията не е потвърдила официално самоличността на задържания.

За Рут се знае, че е собственик на малка строителна фирма в Хавай.

Според първоначални информации, цитирани от телевизия Си Би ЕС, Рут е имал криминално досие и е бил обвиняван и осъден за множество престъпления - включително носене на скрито оръжие.

Си Ен Ен съобщава, че той е бил регистриран като „неасоцииран“ избирател през 2012 г. През март тази година обаче е гласувал на първичните избори на демократите в Северна Каролина.

В множество свои постове в социалните мрежи, както и в свои публични прояви, Рут е изразявал подкрепа за Украйна. Призовавал е чуждестранни бойци да отидат в страната, за да се бият срещу руските сили.

Как е Тръмп

Самият Доналд Тръмп е невредим след случая. Няколко часа след първите информации за вероятния опит за покушение той изпрати имейл до поддръжниците си, в който съобщи, че е в безопасност.

"В близост до мен имаше изстрели, но преди слуховете да излязат извън контрол, исках първо да чуете следното: В БЕЗОПАСНОСТ СЪМ И СЪМ ДОБРЕ!", написа Тръмп.

"Нищо няма да ме забави. Няма НИКОГА ДА СЕ ПРЕДАМ!", добави той.

Членове на ФБР, шерифския отдел и тайните служби край голф клуба на Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, на 15 септември 2024 г.
Членове на ФБР, шерифския отдел и тайните служби край голф клуба на Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, на 15 септември 2024 г.

Какви са реакциите

От своя страна вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, съперничка на Тръмп в предизборната кампания, осъди насилието в страната след информацията за опита за покушение.

"Бях информирана за стрелбата в близост до бившия президент Тръмп и имота му във Флорида и се радвам, че той е в безопасност. Насилието няма място в Америка", написа кандидатката на Демократическата партия в Екс.

Губернаторът на Минесота Тим Уолц, който е кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия, също написа, че се радва да чуе, че Тръмп е в безопасност.

"Насилието няма място в нашата страна. Ние не сме това като нация", каза Уолц.

Новият предполагаем опит за покушение срещу Тръмп идва по-малко от два месеца преди президентските избори в САЩ. Те ще се проведат на 5 ноември.

През юли кандидатът на републиканците беше улучен в ухото по време на митинг в Пенсилвания. При стрелбата тогава един зрител беше убит, а други двама бяха ранени. Заподозреният стрелец също беше убит от охраната на Тръмп.

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG