Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посланичката на САЩ в НАТО не очаква Украйна да получи покана за членство през юли


Посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит.
Посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит.

Посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит не очаква Aлиансът да отправи покана за членство на Украйна на срещата на върха във Вашингтон през юли. По думите ѝ тогава ще бъде избран и нов генерален секретар на военния съюз.

Смит говори пред журналисти във вторник преди срещата на министрите на отбраната на НАТО в сряда.

Новината идва, след като в средата на 2022 г. Украйна и Молдова получиха статут на страни кандидатки за членство в Алианса. Година по-късно страните членки оставиха без срок евентуалното предоставяне на покана за членство за Киев и подчертаха, че задължително условие за присъединяване е краят на войната, която Русия започна.

Марк Рюте начело на НАТО?

Полагат се усилия процесът по подбор на номинацията за наследник на настоящия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг да приключат в края на март, каза Смит, цитирана от "Дневник".

След това лидерите на страните членки трябва да дадат съгласието си. Това вероятно ще стане на срещата на върха във Вашингтон по повод 75 години от създаването на НАТО.

По думите на Смит премиерът на Нидерландия Марк Рюте е сред имената, които се обсъждат за бъдещия главен секретар на Алианса. Той публично е завявал, че не би отказал такъв пост.

Рюте продължава да ръководи правителството в Хага до намиране на решение за ново управление. Засега обаче няма съгласие, което оставя възможността за провеждане на нови избори. През цялото това време, включително след такъв потенциален вот, той остава министър-председател.

Настоящият генерален секретар на военния алианс от 32 държави Столтенберг е на поста от 2014 г. Той е бивш министър-председател на Норвегия.

За поста кандидати за поста се споменават и имената на други водещи европейски политици - естонската министър-председателка Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Карин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG