Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мемориал с номерата на над 20 000 убити наемници от "Вагнер" е поставен край Краснодар


Новата мемориална плоча, на която са почетени над 20 000 наемници.
Новата мемориална плоча, на която са почетени над 20 000 наемници.

В мемориален комплекс на частната военна групировка "Вагнер" е поставена нова възпоменателна плоча, с която са почетени над 20 000 войници, загинали в Украйна, съобщи Радио Свободна Европа (RFE/RL).

От началото на мобилизацията в руската армия са загинали общо най-малко 25 000 души, пише Би Би Си. Новооткритата плоча показва, че руските военни загуби вероятно са много по-големи отколкото се смяташе досега. Украинската армия оценява загубите в руската армия на около 277 000. Това включва и ранените, като много анализатори смятат, че тази цифра е завишена.

Мемориалният комплекс е разположен близо до параклиса в град Горячий Ключ в Краснодарския край. На 20 километра от мемориала има гробище, където са погребани повечето загинали наемници от групировката. Кръстовете на гробовете в него бяха съборени през август.

На новата възпоменателна плоча са изписани номерата от идентификационните медальони на загиналите, като според канала в Телеграм „Разгрузка Вагнера"“, свързан с групировката, става дума за над 20 000 наемници.

Тази цифра съвпада с броя на загиналите военни, който основателят на компанията Евгений Пригожин спомена през май 2023 г. Половината от този брой по негови думи са бивши затворници, наети в руски колонии.

Според ветерана и автор на Телеграм канала „Титушки Краснодар” Виталий Вотановски, който пръв публикува снимка на гробовете на загиналите в Украйна вагнеровци в село Бакинская, към началото на септември е имало около 850 гроба в гробището на "Вагнер".

Вотановски откри гробището в Бакинская през декември 2022 г. То, както и откритият по-рано малък колумбарий в близост до параклиса в Горячий Ключ (на около 10 км между двете гробища), се намира в близост до базата на специалните части на Главното разузнавателно управление (ГРУ) в Молкин.

Преди там е бил разположен центърът за обучение на наемници на "Вагнер". В края на декември 2022 г. Пригожин потвърди, че гробището в село Бакинская принадлежи на "Вагнер".

"Вагнер" изигра ключова роля във войната в Украйна. В края на юни групировката начело с Евгений Пригожин, приближен до руския президент Владимир Путин, организира кратък бунт срещу официалната власт с мотива, че на наемниците в Украйна не се изпраща достатъчно оръжие. Путин нарече случилото се "нож в гърба" и "предателство".

След това Москва постигна споразумение с Пригожин, с което бунтът беше прекратен. Голяма част от наемниците се преместиха в Беларус или се присъединиха към руската армия. Пригожин и други представители на "Вагнер" загинаха в самолетна катастрофа през август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG