Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК разследва Мета заради политическа реклама и липса на инструмент за наблюдение на изборите


Основателят на Мета Марк Зукърбърг засега не коментира решението на ЕК.
Основателят на Мета Марк Зукърбърг засега не коментира решението на ЕК.

Европейската комисия (ЕК) откри официално производство, за да прецени дали компанията Мета - доставчикът на социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Законодателния акт за цифровите услуги, съобщиха от Брюксел във вторник.

Предполагаемите нарушения обхващат политиките и практиките на Мета, свързани със заблуждаваща реклама и политическо съдържание в неговите услуги. Те се отнасят и до липсата инструмент за наблюдение на изборите преди вота за Европейски парламент (ЕП).

Фейсбук и Инстаграм бяха определени като много големи онлайн платформи (VLOP) на 25 април 2023 г. по силата на Законодателния акт на ЕС за цифровите услуги. Двете социални мрежи имат над 45 милиона активни потребители месечно в ЕС. Като такива, четири месеца след определянето им, в края на август 2023 г. те трябваше да започнат да спазват редица задължения.

От ЕК отбелязват, че това се случва, докато Мета е в процес на премахване на CrowdTangle - инструмент за публична информация, който дава възможност за наблюдение на изборите в реално време от изследователи, журналисти и гражданското общество.

"Тази комисия създаде средства за защита на европейските граждани от целенасочена дезинформация и манипулиране от страна на трети държави. Ако подозираме, че правилата са нарушени, действаме", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че това важи особено във времена на демократични избори и големите цифрови платформи трябва да изпълнят задълженията си да вложат достатъчно ресурси.

ЕК подозира, че Мета не спазва задълженията за справянето с разпространението на подвеждащи реклами и кампании за дезинформация. Разпространението на такова съдържание може да представлява риск за изборните процеси и основните права, както и за защитата на потребителите, се отбелязва още в съобщението.

Освен това Брюксел подозира, че механизмът за сигнализиране за незаконно съдържание в социалните мрежи и механизмите за правна защита на потребителите не отговарят на европейските изисквания. От ЕК смятат, че има недостатъци в предоставянето на достъп на Мета до публично достъпни данни на изследователите.

След официалното откриване на производството ЕК ще продължи да събира доказателства, например, чрез изпращане на допълнителни искания за информация, провеждане на интервюта или проверки.

Няма срок за прекратяване на официалното производство - то зависи от няколко фактора, включително сложността на случая, степента, в която засегнатото дружество сътрудничи на Комисията, и упражняването на правото на защита.

От компанията, основана от Марк Зукърбърг, разполагат с 5 дни, за да отговорят на ЕК. Засега той не коментира производството, инициирано в Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG