Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура проверява газохранилището "Чирен"


Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

Спецакцията на Европейската прокуратура в „Булгартрансгаз“ е заради проект за разширяването на газохранилището „Чирен“. Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в сряда.

Новината идва, след като във вторник стана ясно, че европрокуратурата е влязла в офисите на държавната „Булгартрансгаз“. Достъпът ѝ беше обезпечен от полицията, но до сряда сутринта нямаше официална информация за причината за проверката.

Малинов съобщи, че проектът по разширяването на газохранилището "Чирен" е спрян и добави, че до момента по проекта не са извършени никакви строителни дейности.

Той каза, че прокурорите разследват сигнал за подмяна на подизпълнители и на сондажи. Малинов беше начело на "Булгартрансгаз", когато договорът е подписан и променян и съобщи, че не се притеснява от проверката.

Сигналът за нередност е подаден от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) още през февруари. Те смятат, че въпросните промени противоречат на сключения договор за разширяване на газохранилището и заплашват да компрометират проекта.

През юни 2022 г. „Булгартрансгаз“ подписа договор за разширяване на газохранилището „Чирен“. Тогава Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) предостави на държавното предприятие безвъзмезден грант в размер на 78 млн. евро.

Преди година е проведен търг за разширение на капацитета на газохранилището чрез нови 10 експлоатационни наклонено-насочени соднажи и 3 наблюдателни. Поръчката е поета от обединението „Екзало Дрилинг Чирен“, в което участват „Главболгарстрой“ и „Газ Проджект Девелопмънт“, пише Медиапул.

Според БЕМФ участниците в търга нямат опит в организирането и изпълнението на сондажи за нефт и природен газ и са декларирали като подизпълнители опитни чуждестраннни сондажни фирми с национален и международен опит.

Европейската прокуратура има компетентност да разследва, преследва и предава на съд престъпления против бюджета на ЕС, като например измами, корупция или сериозни трансгранични измами с ДДС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG