Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лана дел Рей и музиката, която е обвита в тъга


Лана дел Рей на "Мет гала", 6 май 2024 г.
Лана дел Рей на "Мет гала", 6 май 2024 г.

Музиката ѝ е мрачна. Песните ѝ обикновено се фокусират върху меланхолични преживявания, а от тях струи носталгия. Тя е "тъжното момиче" Лана дел Рей и е Човек на деня на Свободна Европа.

Завършила е физика, макар да е известна с музиката си. Песните ѝ винаги са носили доза меланхолия. По пътя към музикалната си кариера тя е имала няколко имена. На публиката обаче е позната само с едно - Лана дел Рей. На 21 юни тя празнува своя 39-и рожден ден.

Лана дел Рей е родена на 21 юни 1985 г. в Манхатън. Истинското ѝ име е Елизабет Улридж. Малко след раждането ѝ семейството ѝ се мести, а тя посещава католическо начално училище и участва в училищни пиеси и мюзикъли.

"Когато бях млада, бях завладяна от идеята да не се окажа в офис и да не правя нещо, в което не вярвам", казва Рей, цитирана от iMDB.

След като завършва гимназия, Рей се мести в Лонг Айлънд, където живее с леля си и чичо си. Те я научават да свири на китара, което проправя пътя на певицата към музиката. През годината между университета и гимназията тя започва да пее в различни клубове и да пише песни под първото ѝ сценично име – Лизи Грант.

"Спомням си точния момент, когато реших, че искам да бъда певица. Бях в колежа и отидохме в индианския резерват. В този ден осъзнах, че имам само две възможности: или да правя музика, или да работя като доброволец за добра кауза", спомня си тя.

През 2006 г. тя записва първия си демо албум под името Мей Джейлър. Той няма голям успех, но след него подписва договор с продуцентската компания 5 Points Records. Две години по-късно Рей издава нов албум под името Лизи Грант, но и той също няма особен успех.

През 2008 г. тя завършва университета Фордъм в Бронкс със специалност философия и специализация по метафизика. Афинитетът ѝ към философските теми и увлечението ѝ по носталгията обаче са от преди това.

"Когато бях много малка, бях поразена от факта, че майка ми, баща ми и всички, които познавам, ще умрат един ден, както и аз самата. Преживях нещо като екзистенциална криза", казва тя, цитирана от iMDB.

Лана дел Рей се появява за първи път през 2010 г. като част от името на неин албум "Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant". Албумът излиза само онлайн, но след няколко месеца е свален заради спор между певицата и нейния мениджърски екип.

След този случай тя се мести в Лондон, където поставя основите на Лана дел Рей като образ. Тя започва трансформация на външния си вид, като черпи вдъхновение от попкултурни икони като Мерилин Монро и Присила Пресли.

Рей казва, че тя не е изпълнителка по душа, а когато е била малка, не е харесвала вниманието да е насочено към нея. С годините обаче ѝ се налага да свикне с това.

С меланхолична тон и видео, заснето с камера на компютър, през 2011 г. идва големият пробив за Лана дел Рей. Това се случва с песента "Video Games", чийто видеоклип е заснет от самата Рей. Песента води до подписването на договор с нова продуцентска компания.

През 2012 г. излиза албумът на Лана дел Рей "Born to Die", част от който е и хитовата песен “Summertime sadness”.

След появата на този албум Рей е поканена да участва във вечерно американско комедийно шоу, където изпълнява на живо две от песните си. Неувереното ѝ участие води до сериозна критика, като в медиите тя е обявена за бездарна. Въпреки това албумът има огромен успех.

По-късно същата година Рей издава нов албум "Paradise", който е номиниран за награда Грами за най-добър поп вокален албум.

Година по-късно се появява друга знакова за Рей песен - "Young and Beautiful", която е включена в саундтрака на "Великият Гетсби". Тя също е номинирана за Грами.

През 2014 г. тя записва песента "Once upon a Dream" за филма на "Дисни" "Господарката на злото". По това заради носталгичната си естетика Лана дел Рей си печели прозвището "тъжно момиче".

През следващите години Лана дел Рей издава сингли почти всяка година.

Последният албум на певицата "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" излиза през 2023 г. В него са включени теми като остаряването и скръбта. Той ѝ носи пет номинации за Грами. В края на 2024 г. се очаква Лана дел Рей да издаде още един албум - "Lasso", който се очаква да бъде първият ѝ кънтри проект.

Въпреки големия си успех обаче, единственото, което Лана дел Рей винаги е искала, е да се занимава с музика, без значение от формата.

"Достатъчна ми беше обикновената кариера на музикант, който обича това, което прави", казва тя.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG