Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мистерия на българските гласове", която завладява света с народните песни


"Мистерия на българските гласове" от концерта им във Варна през 2018
"Мистерия на българските гласове" от концерта им във Варна през 2018

За името се водят спорове. Между певици, композитори, диригенти и продуценти прехвърчат искри. Публиката в цял свят обаче има в главата си само едно – красива музика, която улавя най-доброто от народните песни на България. Днес хорът „Мистерия на българските гласове“ изнася концерт в София.

В сряда хорът „Мистерия на българските гласове“ ще изнесе концерта „Гласове и струни“ в зала "България". В него композиторът и музикант Георги Андреев успява да слее гласовете на певиците със струнните инструменти на „Кварто квартет“ – Иван Пенчев, Светлана Станчева, Татяна Тодорова и Димитър Тенчев, които са част от състава на Софийската филхармония.

Идеята за проекта е на продуцента на „Мистерия на българските гласове“ Боряна Бункова, която кани Андреев заради опита му в съчетаването на народна с класическа музика.

За пръв път подобен концерт имаше през юни 2023 г., а след това той жъне успехи и зад граница.

„В тези известни и изключително добре познати акапелни творби запазвам хоровата партитура непокътната, като към нея добавям инструментален звуков „пласт” в струнен квартет“, казва за „Гласове и струни“ Андреев.

През годините в хора „Мистерия на българските гласове“ пеят десетки от най-изявените изпълнители на народни песни. За името, състава и правата за изпълненията се водят спорове, някои от тях стигат и до съда. В крайна сметка обаче публиката разпознава в „Мистерия на българските гласове“ пленителна народна музика, която покорява слушателите както в България, така и по целия свят.

Началото на хора е още в средата на миналия век. През 1952 г. по идея на главния редактор на редакция "Народна музика" в БНР Георги Бояджиев се формира „Ансамбълът за народни песни на Българското радио“. Тогава той включва хор и оркестър с фолклорни инструменти.

Първи диригент на тогавашния хор е Борис Петров. Диригенти са били и известните Красимир Кюркчийски, Димитър Динев, Георги Генов и други. От дълги години пък с хора е свързана настоящата диригентка на „Мистерия на българските гласове“ Дора Христова.

За „Ансамбъла за народни песни на Българското радио“ пишат композитори като Филип Кутев, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Стефан Мутафчиев и други.

Ключов за международния успех на формациите е швейцарският продуцент Марсел Селие. През 50-те години той попада на записи на изпълненията на ансамбъла на БНР. Удивлението му кара него и съпругата му Катрин да започнат партньорство с радиото и да откупуват права за излъчването на записи с българските народни песни.

В Швейцария те превръщат това излъчване в ежемесечно 30-минутно предаване, което съществува около 30 години. Именно те създават и името „Мистерия на българските гласове“, което постепенно се превръща в търговска марка.

Освен предаването Селие дълги години работи и в крайна сметка през 1975 г. издава албум под името „Мистерия на българските гласове“, които постепенно се превръща в глобален хит. Следват още три албума. В четирите плочи влизат изпълненията не само на хора на радиото, но и на Ансамбъл „Филип Кутев“, хоровете „Пирин“, „Тракия“, „Родопа“, „Толбухин“.

Още първият от поредицата от четири албуми печели френската награда за най-добър албум „Гран при дю Диск“.

Постепенно популярността нараства и отвъд океана, благодарение на британска звукозаписна компания, която купува от Селие правата за редиострибуция на албума за САЩ.

„Удари ме толкова силно емоционално, че буквално седнах. Казах „какво за Бога беше това“, казва години по-късно Иво Ватс-Ръсел, който стои в основата на преиздаването на албумите в САЩ, Япония и други места по света.

В крайна сметка „Мистерия на българските гласове“, Втората част печели през 1990 г. награда „Грами“ в категорията традиционна фолклорна музика за звукозапис. Преди и след това има и още номинации за най-престижните музикални награди.

Още преди, но и след това хорът изнася множество концерти в зали по целия свят и се превръща в явление на музикалната сцена.

Албумите предизвикват интереса и похвалата на световноизвестни изпълнители като Пол Саймън, Дейвид Бауи, Франк Дзапа, Боби МакФерин и други.

Именно на гърба на големите успехи, а и във времената след 1989 г., в крайна сметка в началото на 90-те оригиналният ансамбъл към радиото се разцепва на няколко части.

По-късно ръководеният от Дора Христова хор, който работи под шапката на БНТ, получава от Марсел Селие правото да използва „Мистерия на българските гласове“ за концерти. Някои от певиците от стария радио хор пък стават част от различни формации като „Космически гласове“, "Големите български гласове“ и други.

Но това не е най-важната част от историята.

И до днес най-популярни остават изпълненията на „Полегнала е Тодора“, „Ерген деда“, „Девойко мари убава“, „Дилмано, Дюлберо“ и други. От тях звучат гласовете на Ева Георгиева, Янка Рупкина, Надежда Хвойнева, Стефка Съботинова, Елена Божкова и много други.

През 2018 г. настоящият хор „Мистерия на българските гласове“ представи новия си албум „БууЧииМиш“. В него участие имат още австралийската певица Лиса Джерард, бийтбоксъра Скилър и други изпълнители.

„Как можех да устоя на това да участвам в най-красивото нещо, което някога съм чувала? Обичам тези жени“, казва Лиса Джерард пред Гардиан.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG