Връзки за достъпност

Извънредни новини

Харис се приближи до номинацията за президент, след като събра подкрепата на достатъчно делегати


Вицепрезидентката на САЩ и вероятна кандидат-президентка Камала Харис на предизборно събитие, 22 юли 2024 г.
Вицепрезидентката на САЩ и вероятна кандидат-президентка Камала Харис на предизборно събитие, 22 юли 2024 г.

Американската вицепрезидентка Камала Харис си осигури подкрепата на нужното мнозинство делегати на Демократическата партия, които да я издигнат за кандидат-президент на САЩ, предаде Асошиейтед прес в понеделник вечерта.

От това как делегатите на партията, изпратени от отделните щати, ще гласуват на Националния конгрес през август, зависи дали Харис ще бъде официално издигната за президент.

Новината идва само ден след като в неделя настоящият президент Джо Байдън каза, че се оттегля от надпреварата за втори мандат, и изрази подкрепата си Харис да заеме мястото му.

Други ключови лица от демократите като бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, бившия президент Бил Клинтън и неговата съпруга и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън също подкрепиха Харис.

Тя изглежда като фаворит за номинацията на Демократическата партия, но за да я получи формално, трябва да я подкрепи мнозинството от делегатите на Националния конгрес на партията. Той ще се проведе в Чикаго от 19 до 22 август. Дотогава кандидатурата на Харис за президент на САЩ не е официална.

В понеделник председателят на Националния комитет на демократите Джейми Харисън каза, че партията може да излъчи кандидата си и по-рано - до 7 август. Това ще стане чрез виртуално гласуване, което после да се потвърди формално от самия конгрес.

Всеки щат изпраща на конгреса определен брой делегати, които са „обещани“ на даден кандидат. От тях се очаква да гласуват за този кандидат, за да го издигнат официално за президент.

Проучване на Асошиейтед прес показа, че Харис има подкрепата на 2538 от делегатите на конгреса, при положение че са ѝ нужни 1976, за да бъде номинирана.

Делегатите все още могат да променят мнението си преди 7 август, но никой потенциален опонент на Харис не е получил подкрепа от тях в проучването на АП. 57 делегати са заявили, че още не са взели решение.

Вицепрезидентката Харис, която е бивша главна прокурорка на Калифорния, обяви в неделя че ще се включи в надпреварата за Белия дом. Тя каза, че ще „заслужи и спечели“ номинацията на демократите и ще направи „всичко по силите си“, за да обедини партията.

В първата си публична изява след това Харис обеща да преследва бившия президент и кандидат за втори мандат от републиканците Доналд Тръмп като прокурор в съдебната зала.

„Занимавала съм се с всички видове престъпници. Хищници, които са злоупотребявали с жени, измамници, които са ограбвали хора, измамници, които са нарушавали правилата заради собствената си изгода“, каза Харис в понеделник.

„Познавам типа на Доналд Тръмп. В тази кампания с гордост ще поставя моето досие срещу неговото“, добави вицепрезидентката.

„Камала Харис е също толкова некомпетентна, колкото и Джо Байдън, и дори по-либерална“, каза пиарката на кампанията на Тръмп Каролин Ливит в отговор на изявлението на Харис.

Тръмп беше признат за виновен във фалшифициране на бизнес документи с цел укриване на плащания за порноактриса, за да може тя да не разкрива, че двамата са имали сексуална връзка.

Срещу него са повдигнати и наказателни обвинения, свързани с усилията му да отмени победата на Байдън на последните президентски избори през 2020 г. През януари 2021 г. привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия. Няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени. Тръмп е обвинен, че е призовал тълпата да проведе тази атака.

В първите 24 часа от кампанията си за кандидат-президент Харис събра дарения в размер на 81 млн. долара и получи подкрепата на повечето най-важни демократи.

Освен че си осигури подкрепата на стотици делегати на конгреса, тя привлече на своя страна и почти всички демократи, които бяха смятани за нейни потенциални опоненти за номинацията - включително губернаторите Гретчен Уитмър от Мичиган, Гавин Нюсъм от Калифорния и Анди Бешир от Кентъки.

Решението на Байдън да прекрати кампанията си за втори мандат в Белия дом дойде след месец на натиск от съпартийци, които настояваха той да се оттегли.

Причина бяха нарастващите съмнения в неговите способности да победи на изборите и да изпълнява президентските си задължения. Той все пак ще остане на президентския пост до края на мандата си на 20 януари 2025 г.

Призивите за оттеглянето на Байдън се появиха в края на юни, след като президентът се представи много слабо в първия си дебат срещу Тръмп. Те нараснаха, след като на 13 юли срещу Тръмп имаше опит за убийство.

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG