Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Евтин популизъм". Депутатите забраниха ЛГБТ "пропагандата" сред деца с "текстове от Уикипедия"


Петър Петров от "Възраждане" беше от основните говорители в парламента в подкрепа на забраната срещу т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред децата, 7 август 2024 г.
Петър Петров от "Възраждане" беше от основните говорители в парламента в подкрепа на забраната срещу т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред децата, 7 август 2024 г.

Парламентът забрани в сряда с голямо мнозинство т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред деца. Това стана с поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, внесена от "Възраждане" и подкрепена от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и всички 16 независими депутати.

Това стана седмица след като промените бяха подкрепени с голямо мнозинство на заседание на Комисията по образование и наука. Подобно законодателство от години действа в Русия, където от края на миналата година вече са забранени всички дейности в защита на ЛГБТ общността, независимо от възрастта.

Първото гласуване на законопроекта мина със 154 гласа "за", 8 "против" и 9 "въздържал се". "Против" бяха само 7 депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и един от ГЕРБ. "Въздържал се" бяха петима от ПП-ДБ и четирима от ГЕРБ.

Веднага след това Георги Свиленски от БСП предложи колегите му да преминат директно към обсъждане на законопроекта на второто четене, което беше прието с голямо мнозинство.

Георги Свиленски
Георги Свиленски

На второто гласуване законовата поправка беше разделена в два параграфа. Първият се отнася до забраната на "пропагандата" сред деца, а вторият въведе за пръв път правен термин за "нетрадиционна сексуална ориентация".

Първият параграф събра подкрепата на 159 депутати от всички групи с изключение на тази на ПП-ДБ. От нея имаше 20 гласа "против" и 10 "въздържал се". От ГЕРБ пък имаше двама "против" и трима "въздържал се".

Вторият параграф провокира спорове, които в крайна сметка доведоха до отделянето му в отделно гласуване. На него гласовете "против" се увеличиха - 33 от ПП-ДБ, 18 от ДПС и 6 от ГЕРБ. От ГЕРБ имаше и 8 гласа "въздържал се".

Какво се променя

С новите текстове в закона се забраняват следните дейности в системата на предучилищното и училищното образование:

  1. "Налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;
  2. Осъществяването на политическа и партийна дейност;
  3. Извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната."

Основните аргументи в защита на законовите промени бяха, че те отразяват духа на Конституцията на Република България, която предвижда, че бракът се сключва само между мъж и жена, както и православните ценности.

Най-много критики имаше по отношение на несъвършенството на термина "нетрадиционна сексуална ориентация", който съвпада с част от определението на "сексуална ориентация" в Уикипедия.

В законопроекта беше записано следното: "различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Елисавета Белобрадова
Елисавета Белобрадова

"Когато взимаме текстове от Уикипедия, за да правим закони, не е дясно ориентирано, не е консервативно ориентирано и не е защита на българските деца, а е евтин популизъм", каза Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ между двете четения на текстовете.

Колегата ѝ от ГЕРБ Георги Георгиев пък каза, че с приемането на определение за "нетрадиционна сексуална ориентация" депутатите ще прокарат "нечуван прецедент в правната система на държава членка" в ЕС. Причината е, че текстът е дискриминационен и противоречи дори на Европейската конвенция за правата на човека.

"Не печем бутербанички, а трябва да ковем закони", каза още Георгиев, критикувайки бързането за директно второ четене на закона, което беше подкрепено и от собствената му група.

"Ние всъщност създаваме европейска практика", контрира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и добави, че между двете четения е имало "обаждания от американското посолство".

Това твърдение обаче не беше подкрепено с доказателства и не беше потвърдено от друг депутат.

Кой какво каза

Основните критики към законопроекта дойдоха от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в лицето на Елисавета Белобрадова. Критики отправи и Тервел Георгиев от ГЕРБ, но останалите изказвания от групата му бяха в подкрепа на забраната.

По време на около тричасовия дебат на първо четене се чуха призиви за подкрепа на традиционните православни и семейни ценности - от Йордан Цонев от ДПС и от Петър Николов от ГЕРБ.

Според Николов в момента светът е разделен на две: "От едната страна стоят хората, които бранят традиционните ценности, а от другата – хората, които ги рушат."

Корнелия Нинова от БСП призова да бъдат извадени "извращенията" от училищата, а Красимир Велчев от ГЕРБ добави, че е добре да се обмисли и следващата стъпка - въвеждане на предмет "Религия".

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

"Джендър идеологията пълзи и ще превземе българските училища", каза Нинова, която припомни, че докато беше председателка на БСП партията активно се противопоставяше на приемането на Истанбулската конвенция.

Въпросният документ предвиждаше мерки за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Истанбулската конвенция влезе в сила в целия ЕС от 1 октомври 2023 г., но в България това се случи само частично.

Единственият критичен глас в ГЕРБ срещу промените беше този на Тервел Георгиев. Той отбеляза, че подобно законодателство има само в Русия, но не и в рамките на Евросъюза.

Той беше репликиран от съпартийците си Петър Николов и Даниел Митов. Според двамата именно хората, които подкрепят правата на ЛГБТ общността, са причина за успешните хибридни атаки на Кремъл в Европа.

"Подобен тип идеологии са деструктивни и ако ги нямаше, путинският режим нямаше да има на какво да се опре", каза Митов.

Николов пък нарече активистите за правата на хората с различна сексуална ориентация "полезните идиоти на Путин".

Елисавета Белобрадова и Явор Божанков от ПП-ДБ обвиниха мнозинството в парламента в "предизборен популизъм". Според Белобрадова прокараната поправка преследва "въображаем риск, който не съществува". Тя нарече законопроектът "нормативно недоразумение".

Как е в Русия

През декември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява т.нар. пропагандата на ЛГБТ общността, педофилията и смяната на пола. В обхвата му влизат всички възрасти. Преди това руското законодателство забраняваше тези действия само сред непълнолетни.

Година след подписването на новия закон, в края на 2023 г., Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за "екстремистко". С това Москва забрани дейността на организациите и активистите за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транс хората.

Това се случи, след като две седмици по-рано руското правосъдно министерство поиска от съда да определи "международното социално ЛГБТ движение" за екстремистка структура. Съдебното решение провокира страхове в Русия, че ще послужи за репресии не само спрямо хора с различна сексуална ориентация, но и спрямо правозащитници.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG