Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нетаняху отхвърли критиките срещу войната и очерта неясен план за следвоенна Газа


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху говори на съвместно заседание на Конгреса в Капитолия на САЩ на 24 юли 2024 г. във Вашингтон, окръг Колумбия.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху говори на съвместно заседание на Конгреса в Капитолия на САЩ на 24 юли 2024 г. във Вашингтон, окръг Колумбия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху очерта смътно плана си за „дерадикализирана“ следвоенна Газа в реч пред Конгреса на САЩ, съобщи Ройтерс в сряда вечерта.

Това се случи, докато по същото време хиляди пропалестински протестиращи демонстрираха около Капитолия. Десетки представители на Демократическата партия бойкотираха изказването му. Нетаняху отхвърли критиките към израелската военна кампания.

Тел Авив започна война срещу палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави, след като на 7 октомври Хамас реализира най-мащабната си атака срещу Израел. При нея бяха убити близо 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници. Докато част от тях бяха върнати, мнозина все още са в плен на Хамас.

Отговорът на Израел доведе до хуманитарна криза в Ивицата Газа и до смъртта на над 39 000 души по данни на местните здравни власти. Тази година нарасна международният натиск върху Нетаняху да прекрати войната. САЩ, които са дългогодишен ключов съюзник на Израел, са призовавали за прекратяване на огъня, но не се противопоставят твърдо на Нетаняху и изпращат военна помощ на Израел.

В речта си израелският премиер обвини протестиращите, че са заели страната на Хамас и „трябва да се срамуват от себе си“. Той каза, без да даде доказателства, че протестите са финансирани от основния враг на Израел - Иран.

Нетаняху твърди, че Хамас е виновна за глада в палестинския анклав и че Израел защитава цивилното население там, докато групировката ги използва като "жив щит".

Речта на израелския премиер беше посрещната с бурни аплодисменти и възгласи от републиканците и с по-сдържани реакции от демократите, пише Ройтерс.

„Ускоряването на американската военна помощ може драстично да ускори края на войната в Газа и да помогне за предотвратяването на по-широка война в Близкия изток“, каза Нетаняху.

Асошиейтед прес пише, че с речта си Нетаняху е искал също да се представи като държавник, уважаван от най-важния съюзник на Израел, пред собствената си страна, където популярността на кабинета му рязко спадна спрямо предвоенните си нива.

След войната

Той каза още, че визията му за следвоенния период е за „демилитаризирана и дерадикализирана Газа“, ръководена от палестинци, които не се стремят да унищожат Израел. Нетаняху не посочи кои са те, като изключи възможността да допусне управление на Хамас или на Палестинската власт, която администрира части от окупирания Западен бряг.

Премиерът заговори и за потенциален бъдещ широк съюз за сигурност между Израел и арабските му съседи - нещо, към което САЩ се стремят, като защитна стена срещу Иран.

Според Саудитска Арабия съпротивата на Нетаняху срещу палестинската държавност, както и продължаващият конфликт в Газа, пречат на напредъка в това усилие.

Нетаняху не спомена нищо за създаването на палестинска държавност, за каквато много западни държави са настояват от десетилетия, включително и администрацията на Байдън. Нетаняху и крайнодесните му коалиционни партньори твърдо се противопоставят на тази цел.

Той не изключи възможността за създаване на Палестинска автономия на Западния бряг на река Йордан.

Високопоставеният служител на Хамас Сами Абу Зухри каза пред Ройтерс, че речта на Нетаняху е показала, че той не иска да сключи споразумение за прекратяване на огъня. Той обвини Нетаняху в лъжи и осъществяване на геноцид.

Камала Харис, която щеше да председателства речта като вицепрезидент, не присъства на речта. Тя е най-вероятният кандидат на демократите за предстоящите президентски избори в края на годината. В определени случаи тя е била по-настоятелна от президента в критиките си към Израел.

Байдън и Харис ще се срещнат с Нетаняху в четвъртък, когато се очаква да настояват за напредък в постигането на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Нетаняху се очаква да пътува и до Флорида, за да се срещне с Тръмп в петък. Срещата ще бъде първата им след края на президентството на Тръмп, по време на което двамата установиха близки връзки. На речта в сряда не присъстваше и републиканският сенатор Джей Ди Ванс, кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG