Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изтрит от лицето на земята". Какво се случва в град Газа, където напада Израел


Последствия от израелски въздушен удар над град Газа, 7 юли 2024 г.
Последствия от израелски въздушен удар над град Газа, 7 юли 2024 г.

Израел засилва офанзивата си в северната и централната част на Ивицата Газа, съобщиха световните агенции през последните дни. Основният засегнат град е най-големият в региона - град Газа.

Във вторник напредващите израелски танкове в града са принудили жителите му да бягат под обстрел, предаде Ройтерс. Междувременно се съобщава и за въздушен удар по палатков лагер, убил повече от 25 души в южната част на Ивицата.

Новините за военните действия идват няколко дни след като ислямистката паравоенна групировка Хамас прие предложение на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, държани от групировката. С развитието на израелската офанзива в Ивицата обаче преговорите за прекратяване на огъня вече изглеждат по-малко вероятни.

Войната в региона започна след нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници.

В отговор на нападението Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, при която по данни на местните власти до момента са убити над 38 хил. души.

Хамас е обявена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Тя контролира Ивицата Газа, където живеят над 2 млн. палестинци.

Какво става в град Газа

Израелската офанзива в източния квартал Шеджая в град Газа продължава вече две седмици, пише Ройтерс. Жители на града съобщават за удари с хеликоптери, експлозии, престрелки и тежки бомбардировки, предаде Гардиън. Офанзивата се развива и в други квартали като Тел ал-Хава и Сабра.

Според израелските военни в региона са се прегрупирали бойци на Хамас и на друга екстремистка организация - Ислямски джихад. По-рано обаче израелските сили съобщаваха, че тази част от Ивицата е прочистена от бойци на групировките.

Сега се съобщава, че на фронтовата линия в град Газа се водят близки боеве между бойци на Хамас и израелските военни. Израел твърди, че през последната седмица е елиминирала повече от 150 бойци и е унищожила заложени бомби и експлозиви.

Палестинци се евакуират от източната част на град Газа, 7 юли 2024 г.
Палестинци се евакуират от източната част на град Газа, 7 юли 2024 г.

Медици съобщиха в сряда за повече от 50 души, убити в рамките на ден при израелски въздушни удари по Газа и по друг, по-централен град в Ивицата - Дейр ал-Бала. Поразени са жилищни сгради и пътища. Медицинските центрове са затворени.

В региона започнаха да се разпространяват листовки, които призовават жителите да се евакуират в южната част на Газа. Това доведе до ново разселване на палестинци в рамките на Ивицата.

„Град Газа е изтрит от лицето на земята. Това е, което се случва“, казва палестинката Ум Тамер, цитирана от Ройтерс. Нейното семейство вече седем пъти напуска къщата си в града, който беше една от първите цели на Израел в началото на войната.

„Сраженията са интензивни“, казва друг местен жител - Хаким Абдел-Бар, цитиран от Асошиейтед прес. Той е избягал от един квартал на град Газа в друг. По думите му израелските военни самолети и дронове „удрят всичко, което се движи“, а танкове са се придвижили към централните квартали на града.

Разрушена къща след израелски удар в бежанския лагер Нусайрат, близо до Дейр ал-Бала, 9 юли 2024 г.
Разрушена къща след израелски удар в бежанския лагер Нусайрат, близо до Дейр ал-Бала, 9 юли 2024 г.

Израел призовава палестинците да се евакуират в посока южната част на Ивицата. Тъкмо там обаче още преди месеци се струпаха стотици хиляди палестинци, избягали от войната. Близо половината от населението на Ивицата Газа потърси убежище в южния град Рафах на границата с Египет, в който Израел също започна офанзива през май тази година. Военните действия продължават и в тази част на Ивицата.

Какво става в южната част

Във вторник при израелски въздушен удар по училище, превърнато в приют в южната част на Газа, загинаха най-малко 25 палестинци, предаде Асошиейтед прес.

Въздушният удар е засегнал палатките на разселени семейства. Удареното училище се намира в град Абасан, източно от Хан Юнис.

Израелската армия твърди, че ударът срещу училището е бил насочен срещу боец на Хамас, който е участвал в нападението срещу Израел през октомври миналата година.

Последните няколко дни на въздушни удари по блокираната палестинска територия са едни от най-ожесточените от началото на войната.

Новите сражения се развиха в момент, когато международните посредници отбелязаха напредък в преговорите за край на военните действия. Това се случи, след като Хамас се отказа да настоява за „пълно“ прекратяване на огъня като предпоставка за разговори.

Оттогава усилията за посредничество, водени от Египет, Катар и САЩ, се ускориха. В понеделник обаче представители на Хамас казаха, че новите военни действия могат да върнат преговорния процес в „изходна позиция“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG