Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе удари в Йемен за пръв път от началото на войната в Газа. Какво означава това


Мястото на израелските удари в йеменския пристанищен град Ходейда, 21 юли 2024 г.
Мястото на израелските удари в йеменския пристанищен град Ходейда, 21 юли 2024 г.

Израел нанесе удари по цели на бунтовниците хути в пристанищния град Ходейда в Йемен, предадоха световните агенции в събота вечерта. При нападението са загинали най-малко трима души и са ранени повече от 80.

Израел твърди, че атакуваният град е служил за доставки на оръжия от Иран.

Новината идва ден след като в петък дрон, изстрелян от хутите, порази центъра на Тел Авив, уби един човек и рани други четирима.

В неделя хутите отговориха на израелските удари, като изстреляха балистични ракети по град Ейлат в южната част на Израел.

Събитията се развиват и на фона на продължаващата от миналия октомври насам война между Израел и паравоенната групировка Хамас в Ивицата Газа. От началото на войната йеменските хути нападат кораби в Червено море в знак на подкрепа за Хамас, която е определяна за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

Войната в региона започна след нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, при която по данни на местните власти до момента са убити над 38 хил. души.

Израелските удари от тази събота са първите известни атаки на йеменска територия от началото на войната и отварят възможност за нов фронт в региона, пише Асошиейтед прес.

Ударите са поразили редица „военни цели“ в западния пристанищен град Ходейда - крепост на хутите, съобщи израелската армия, като добави, че нападението ѝ е в отговор на „стотици атаки“ срещу Израел през последните месеци.

„Хутите ни атакуваха над 200 пъти. Първият път, когато нараниха израелски гражданин, ние ги ударихме. И ще го направим навсякъде, където се наложи“, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант.

Министерството на здравеопазването в йеменската столица Сана съобщи, че по предварителни данни от ударите в Ходейда са ранени 87 души, повечето от които са с тежки изгаряния. Съобщава се за трима загинали.

Служител на израелските отбранителни сили не отговори колко обекта са били поразени, но каза пред журналисти, че пристанището в Ходейда е основен пункт за внос на ирански оръжия.

Иран и Израел имат дълга история на война, а през април тази година Иран за пръв път нападна Израел директно от собствената си територия.

Говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам написа в платформата Екс, че „наглата израелска агресия“ е била насочена към електроцентрала и съоръжения за съхранение на гориво. Той добави, че атаките целят „да увеличат страданията на хората и да окажат натиск върху Йемен да спре да подкрепя Газа“.

Кои са хутите и защо ги нападат

Бунтовниците хути са въоръжена група от шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен, където преобладава сунитският ислям.

Групата се създава през 90-те години на миналия век в най-северните части на Йемен от Хусейн ал-Хути и неговото семейство. Фамилията иска да възроди религиозната шиитска секта, която някога е управлявала страната. През 2014 г. групировката започва гражданска война с йеменската армия.

Хутите се обявяват срещу Израел, САЩ и Запада като цяло. Твърди се, че са подкрепяни от Иран. Подобен е профилът и на други групировки в региона като Хамас и ливанската Хизбула.

Още в началото на войната хутите обявиха подкрепата си за Хамас и казаха, че ще атакуват всеки кораб, който пътува през Червено море за Израел.

През ноември хутите отвлякоха товарен кораб с българи на борда, който според тях принадлежи на Израел. Групата превзе и танкер, свързан с Израел. Оттогава продължава да напада търговски кораби в Червено море с дронове и балистични ракети.

През януари силите на САЩ и Великобритания започнаха да нанасят удари в Йемен. Те бяха в отговор на нападенията на хутите в Червено море, тъй като засягаха търговското корабоплаване.

Анализатори и западни разузнавателни служби отдавна обвиняват Иран, че въоръжава хутите. Техеран отрича тези обвинения. През последните години военноморските сили на САЩ са прехванали редица кораби с пушки, гранатомети и части за ракети, на път от Иран към контролираните от хутите райони на Йемен.

Според оръжейни експерти хутите разполагат с балистични ракети с голям обсег, по-малки крилати ракети и „самоубийствени дронове“, които могат да достигнат до Южен Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG