Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе въздушна атака в Газа в район с много цивилни. Целта са били командири на Хамас


Снимката на Ройтерс от 13 юли 2024 показва разрушенията след въздушната атака на Израел в Газа.
Снимката на Ройтерс от 13 юли 2024 показва разрушенията след въздушната атака на Израел в Газа.

Най-малко 71 палестинци са убити при израелски въздушен удар в хуманитарна зона в Газа. Това съобщава ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването.

Според Израел целта на атаката е бил един от лидерите на ислямистката паравоенна групировка Мохамед Дейф. В събота следобед няма независимо потвърдена информация дали той наистина е бил там.

Повече от 289 души са били ранени според изявлението на здравното министерство. От Хамас съобщават още, че ударът е нанесен в район до Хан Юнис, който израелските военни са определили като хуманитарна зона.

Израелски служител, цитиран от Би Би Си, казва, че целта на удара е бил ръководителят на военното крило на Хамас Мохамед Дейф в "открита зона", където е имало "само терористи на Хамас и никакви цивилни".

Рафа Салама, командирът на Хамас за Хан Юнис, също е бил мишена на удара, казва още официалният представител.

От Хамас обаче казват, че твърдението, че техни лидери са били мишени, е "невярно".

"Не за първи път Израел твърди, че е насочил атаката си срещу палестински лидери, само за да се окаже по-късно, че това е невярно", съобщава групировката в изявление.

Очевидец на въздушната атака казва в интервю за Ройтерс, че мястото на удара е изглеждало като след "земетресение", а видеозаписи от района показват тлеещи останки и окървавени жертви, които се товарят на носилки.

Един от лекарите в болницата, която е наблизо, казва пред Би Би Си, че това е "един от най-черните дни".

По-рано тази седмица израелските военни казаха на жителите на град Газа да се евакуират на юг към централната част на Ивицата Газа. Причината бяха засилените военни операции в северната част.

Мохамед Дейф, за когото Израел казва, че е бил мишена на атаката, е ръководител на военното крило на Хамас - бригадите "Ал Касам". Той има почти митичен статут в Газа, след като е избягал от плен и е преживял няколко опита за убийство, пише Би Би Си.

Смята се, че той е един от хората зад нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г., когато бяха убити около 1200 израелци и чужденци, предимно цивилни, а други над 240 души бяха отведени в Газа като заложници.

В отговор на нападението Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, при която по данни на местните власти до момента са убити над 38 хил. души.

Хамас е обявена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Тя контролира Ивицата Газа, където живеят над 2 млн. палестинци.

През изминалите дни в Катар и Египет се водят преговори за прекратяване на огъня. Те обаче приключиха в петък без успех според информация на Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG