Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас е приела предложение за преговори за освобождаване на израелски заложници


Жена в Тел Авив носи плакат със снимки на израелски заложници, взети от Хамас на 7 октомври 2024
Жена в Тел Авив носи плакат със снимки на израелски заложници, взети от Хамас на 7 октомври 2024

Хамас е приела предложение на САЩ да започнат преговори за освобождаване на израелски заложници, е казал високопоставен източник от паравоенната групировка в събота, цитиран от Ройтерс.

Евентуалното споразумение, което ще включва и войници и мъже, би могло да се осъществи 16 дни след първата му фаза, целяща прекратяване на войната в Газа.

Войната започна преди девет месеца, след като Хамас извърши безпрецедентна атака срещу Израел, при която бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени, сред тях много жени и деца. Палестинската групировка е определяна като терористична от САЩ, ЕС и други държави.

Хамас се е отказала от искането първо Израел да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише споразумението. Паравоенната групировка ще позволи преговори за постигане на това през първата шестседмична фаза, е казал източникът на Ройтерс при условие за анонимност, тъй като преговорите са тайни.

Палестински служител, близък до мирните усилия с международно посредничество, каза, че предложението може да доведе до рамково споразумение, ако бъде прието от Израел и ще сложи край на деветмесечната война между Израел и Хамас в Газа.

Конфликтът в ивицата досега е отнел живота на повече от 38 000 палестинци, според здравни служители в Газа. Според източника от Хамас новото предложение гарантира, че посредниците ще подсигурят временно прекратяване на огъня, доставка на помощ и изтегляне на израелските войски, докато продължават преговорите за изпълнение на втората фаза на споразумението.

През последните седмици В Израел се проведоха серия антиправителствени демонстрации, които ескалираха след разпускането на военния кабинет на израелския премиер Бенямин Нетаняху през юни. До него се стигна, след като т.нар. "кабинет на националното единство" беше напуснат от бившите генерали центристи Бени Ганц и Гади Айзенкот. Така управлението на Нетаняху зависи от ултраортодоксални и крайнодесни партньори, чиято твърдолинейна програма предизвиква масово недоволство в Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG