Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямаме пари". Защо е празна партийната сметка на ДПС


Илхан Кючук
Илхан Кючук

Фракцията около Ахмед Доган научи по трудния начин кой е Делян Пеевски. В момента тя се сблъсква с това как се правят избори без пари, докато някой контролира собствените ѝ избиратели, употребявайки за това държавата.

По-малко от две седмици преди изборите конфликтът между ДПС на Ахмед Доган и ДПС на Делян Пеевски се изостря. Представители на крилото в ДПС, ръководено от почетния му председател Доган, са били пребити в петък от роднини на областния управител на Хасково Мехмед Атаман, казаха от партията.

Кметът на Дулово Невхис Мустафа съобщи за заплахи срещу общинското ръководство, че ще бъдат арестувани седмица преди предсрочните парламентарни избори, "ако не внимават какво подписват".

Отговорникът на изборите за страната на ДПС - Доган - Джейхан Ибрямов - е в ареста, а отговорникът за чужбина - бившият кмет на Кърджали Хасан Азис - не може да напуска страната.

Привържениците на Доган казват, че акциите са политически и са свързани с конфликта Доган-Пеевски. До този момент от крилото около Делян Пеевски не са коментирали акциите срещу членовете на ДПС, останали верни на Доган.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с евродепутата от ДПС Илхан Кючюк за последствията от войната Доган-Пеевски.

Най-важното от интервюто

"Пеевски се оказа "спасителят", защото започна да говори. Започна да говори с Кирил Петков, започна да говори с Христо Иванов, с Денков и т.н."

"Каквото и да говорят за Ахмед Доган, тези хора получиха всичко. Станаха евродепутати, депутати, министри, председатели на комисии, какво ли не, благодарение на този човек. И в един момент да кажеш: тези обувки, които ми ги е дал Ахмед Доган, с тях вече не мога да вървя, и да направиш точно обратното, да ги окаляш и да тръгнеш да вървиш срещу него. Това за мен е недостойно".

"Не мисля, [че Доган се страхува от Пеевски]. Ако се страхуваше, нямаше да излезе на митинг в София, да излезе на редица мероприятия и да каже: "Аз съм с вас".

"Делян Пеевски се привърза към партийната работа с идеята да реформира ДПС, след като се случи това, което се случи с „Магнитски“. Всъщност той осъзна тогава, че има нужда от силна партия, от гръб".

"ПП-ДБ казваха: „ние няма да говорим с Карадайъ, [той е] много радикален. Дайте да говорим с някого, който е комбинативен“. Ето, дойде "комбинативният" и започнаха да говорят с него".

"Ние попаднахме в ситуация, в която започна да се проявява двойно лидерство. Едно - формално, което е на Мустафа Карадайъ. Друго - неформално, което към онзи момент се определяше от мнозина като по-ефективно - това на Делян Пеевски".

"Нямам ясен отговор защо му е бил важен [Пеевски на Доган]. Далеч се съмнявам, че Пеевски е отивал и е докладвал всичко, което прави, на Доган. Още повече, че последните събития показват, че Пеевски е изграждал собствен модел".

"Миналата седмица нямахме [преведена субсидия за партията]. Вече имаме двумесечно забавяне".

"Нямаме пари. Ние де факто работим без пари, на мускули, по време на тази предизборна кампания".

"[Пеевски] принуди по един или друг начин хората да бъдат около него, да се подпишат за отстраняването [на Карадайъ] като председател на парламентарната група, а при нас председател на парламентарната група, означава да си председател на ДПС".

"ДПС, минава през оздравителен процес, който ще ни върне към устоите на партията".

Пеевски и "Магнитски“

„Делян Пеевски се привърза към партийната работа с идеята да реформира ДПС, след като се случи това, което се случи с „Магнитски“. Всъщност той осъзна тогава, че има нужда от силна партия, от гръб“, каза Кючюк.

По думите на Кючюк вероятно в този момент той се е почувствал „предаден от много хора и ние в този момент бяхме живият щит“. Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ през юни 2021 г. През 2023 г. Великобритания също му наложи санкции за корупция.

Кючюк каза: „тогава [на Пеевски] му се зароди тази идея да работим много по-активно с партийните организации и тук дойде голямата залъгалка към нас - ще реформираме партията, ще я направи модерна, ще дадем възможност на хората с потенциал, с капацитет, езикова подготовка, да отидат, да покажат какво всъщност е истинското лице на ДПС“. Кючюк каза, че това е било „трап“, защото „дълго време българският политически естаблишмънт ни неглижираше, отхвърляше ни за това, че сме по-различни. Не сме като тях. Носим различни имена“.

В тази ситуация Пеевски се е оказал „спасителят, защото [е започнал] да говори с Кирил Петков, с Христо Иванов, с [Николай] Денков“.

Къде са парите на партията

Фракцията на Доган има достъп до партийната сметка, но тя е празна, каза Кючюк. „Миналата седмица нямахме [преведена субсидия]. Вече имаме двумесечно забавяне“, каза още той. По думите му от Министерството на правосъдието са казали, че това е общо решение за всички партии. „Нямаме пари. Ние де факто работим без пари, на мускули, по време на тази предизборна кампания“, каза Кючук.

Достъп до сметката на ДПС имат двамата съпредседатели на партията – Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Пеевски е упълномощил Халил Летифов, който да го представлява. „Подписът на Пеевски. Няма да го видите никъде, той не се подписва“, каза Кючюк.

"ДПС - Ново начало" на санкционирания за корупция Делян Пеевски е формацията, получила най-много дарения за предизборната си кампания до момента - 1 250 000 лева. Това показва проверка на Дневник в Единния регистър по Изборния кодекс, поддържан от Сметната палата. По-голямата част от даренията са от кандидати за депутати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG