Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН върна третия мандат. Най-близките дати за нови избори са 6 и 13 октомври


ИТН върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, 5 август 2024 г. От ляво надясно: Александър Вълчев, Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Румен Радев.
ИТН върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, 5 август 2024 г. От ляво надясно: Александър Вълчев, Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Румен Радев.

Парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) върна на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Предстоят нови предсрочни парламентарни избори, като най-близката възможна дата за тях е 6 октомври, но е възможно президентът да отложи с няколко дни насрочването и то да е за 13 октомври.

В неделя лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че партията му ще върне третия мандат неизпълнен. Новината идва след седмица преговори на ИТН с всички политически формации в Народното събрание и с нечленуващите в парламентарни групи депутати.

"При третия мандат имаше разговор между различните политически субекти в този парламент, които най-вероятно ще бъдат и в следващия парламент, и в някаква степен се постави основа на чуваемост", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов при връщането на мандата в понеделник.

Партията събра подкрепата на общо 66 депутати при нужни поне 121 за съставяне на правителство. Това са народните представители от БСП, ДПС-Доган и "Величие", лоялни на съоснователя Николай Марков. ПП-ДБ не даде окончателен отговор и каза, че ще обсъди въпроса с колективните си органи, а ГЕРБ, ДПС-Пеевски и "Възраждане" отказаха да подкрепят кабинет на ИТН.

През юни ИТН отказа да подкрепи правителство на ГЕРБ с първия мандат. ГЕРБ предложи правителство на малцинството начело с Росен Желязков, но парламентът не подкрепи кандидатурата му. Групата на ДПС се разцепи при гласуването, а партията върна втория мандат неизпълнен.

След разцеплението на ДПС вторият проучвателен мандат се озова в ПП-ДБ, но коалицията също го върна на президента неизпълнен.

Сега Радев трябва да свика нови предсрочни избори. Това ще бъдат седмите парламентарни избори в България в рамките на три години.

По конституция президентът има два месеца да назначи служебно правителство и насрочи нови избори. Те вероятно ще са през октомври, каза миналия месец Радев. По думите му август не е добър месец за предизборна агитация, защото хората са в отпуск.

Според Изборния кодекс кампанията се разгръща в рамките на месец - това ще е септември. В такъв случай първата възможна дата за вота е 6 октомври.

"Председателят на Народното събрание Рая Назарян е единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство. Ще я поканя още днес, за да проведем този разговор", каза Радев, след като ИТН му върна мандата за правителство.

"С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера дали има промяна в тяхното становище", добави президентът.

След последните конституционни промени служебен министър-председател се избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG