Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН поиска "експертен кабинет". Според "Величие" трябва "програмно правителство"


Колаж: Тошко Йорданов, Румен Радев, Николай Марков
Колаж: Тошко Йорданов, Румен Радев, Николай Марков

„Има такъв народ“ (ИТН) се обяви за „експертно правителство“ с третия мандат за съставяне на правителство.

„Величие“ определя варианта с „експертно правителство“ за популистки и вижда в него бягане от отговорност, затова предлага съставяне на „програмно правителство с ясни цели и задачи“.

Това стана ясно от срещите на президента Румен Радев с представители на двете партии в сряда. С тях консултациите за съставяне на правителство, които започнаха в началото на седмицата, бяха завършени.

Очаква се в следващите дни президентът да обяви кога ще връчи първия мандат на победителя от изборите ГЕРБ.

Новината идва, след като в понеделник и вторник Радев се срещна с представителите на ГЕРБ, ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“ и БСП.

След тях от партията на Бойко Борисов казаха, че с първия мандат, който по право им се полага, ще предложат правителство на малцинството.

В сряда Борисов каза, че подобен кабинет ще включва само представители на ГЕРБ, както и че не желае подкрепа от останалите партии в парламента. Досега той се караше на останалите партии, че отказват да подкрепят правителство с мандата на партията му.

При президента ДПС обяви, че ще подкрепи ГЕРБ, а ПП-ДБ, че няма да подкрепи нито ГЕРБ, нито ДПС и че ще остане опозиция на евентуално бъдещо правителство в 50-тия парламент.

„Възраждане“ поиска третия мандат, с който да формира кабинет на всички срещу ГЕРБ и ДПС, а БСП се обяви за „експертно правителство“, без обаче да уточни дали иска третия мандат, какви ще са целите и с чия подкрепа ще формира подобен кабинет.

Срещите при президента идват, след като в четвъртък Рая Назарян от ГЕРБ беше избрана за председател на 50-ия парламент с гласовете на собствената си партия, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН).

През изминалата седмица от ГЕРБ инициираха разговори за съставяне на кабинет. В тях участие взеха само представители на ДПС и ИТН. Останалите парламентарни сили отказаха да преговарят с партията на Бойко Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че в крайна сметка партията му няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ или ДПС.

Радев е длъжен да връчи първите два мандата за съставяне на кабинет на първите две политически сили – ГЕРБ и ДПС. Ако те не успеят да съберат подкрепа, президентът връчва третия мандат на партия, която сам си избере.

ИТН иска "експертен кабинет", но може и президентска република

Според представителите на ИТН „експертно правителство“ е останало единственият възможен ход пред политическата система в България. Според Тошко Йорданов този вариант ще работи, след като предварително всички партии се договорят за задачи и приоритети, които да изпълняват.

Той изтъкна, че съставянето на правителство е необходимо, защото всички сектори в страната са в криза.

По време на срещата президентът повдигна темата с евентуална смяна на избирателната система. Той спомена предложения от ГЕРБ вариант, в който победителят от изборите получава допълнителни места, както и „изцяло мажоритарна система“.

Тошко Йорданов каза, че от ИТН подкрепят вариант с промяна на системата на управление в „президентска република“, и припомни, че от партията са направили опит да инициират референдум по темата.

„Ако продължи тази политическа каша и като изтече необходимият срок от референдум до референдум, който можем да инициираме, напълно вероятно е хората да узреят за тази идея“, каза Йорданов.

„Величие“ не иска „експертен кабинет“, а „програмно правителство“

От „Величие“ за момента отхвърлят вариант да подкрепят „експертно правителство“, съставено от предложения на различните партии, защото според тях по този начин се размива отговорността за управлението.

По думи на лидера на „Величие“ Николай Марков „криенето зад „експертно правителство“ не е полезно за България.

„Смятаме, че това е вид популизъм и демагогия“, каза той.

От партията предлагат „програмно правителство“, което да е с „ясни приоритети, задачи и цели“.

Марков каза още, че от партията му не настояват за третия мандат, защото за най-малката политическа сила. Той не каза дали „Величие“ би подкрепило кабинет, излъчен с мандата на първите две политически сили, но посочи, че е поискал разговор с Бойко Борисов за целите на ГЕРБ. Такъв обаче му е бил отказан.

След изборите на 9 юни ГЕРБ получи 68 депутати, следвана от ДПС с 47, ПП-ДБ с 39, „Възраждане“ с 38, БСП с 19, ИТН с 16 и „Величие“ с 13.

Заедно двете партии, които вече обявиха, че са готови да управляват - ГЕРБ и ДПС, имат 115 депутати, но са им необходими още поне шест гласа, за да излъчат стабилно правителство.

Последните два редовни кабинета в България – на Кирил Петков и на Николай Денков, бяха излъчени с мандатите на ПП и на ПП-ДБ.

Кабинетът на Денков беше съставен с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ и беше подкрепян от ДПС. След 9 месеца управление Денков подаде оставката на кабинета си, но преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация се провалиха и това доведе до поредните предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG