Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има ли главен мозък това нещо". Как ПП и ДБ ще работят заедно


Радан Кънев
Радан Кънев

Срив в подкрепата за "Продължаваме промяната-Демократична България", мълчание около бъдещето на формацията, една оставка и заявка за реванш. Това е сметката за коалицията след парламентарните избори на 9 юни. Кой ще изговори какво следва?

Коалицията "Продължаваме промяната–Демократична България" (ПП-ДБ) е най-големият губещ на последните парламентарни избори.

Заради лошото представяне лидерът на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка, председателят на ДСБ Атанас Атанасов каза, че ще поиска вот на доверие от формацията, която представлява, а Кирил Петков от "Продължаваме промяната" обяви, че ще търси реванш, но не каза какво значи това.

До 9 юни ПП-ДБ управлява в коалиция заедно с ГЕРБ, с подкрепата на ДПС и с договорка за ротация на премиера Николай Денков (ПП-ДБ) с Мария Габриел (ГЕРБ). Ротацията се провали и това доведе до поредни извънредни парламентарни избори и срив в резултата за ПП-ДБ.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с евродепутата от ПП-ДБ Радан Кънев за това какво е бъдещето пред коалицията.

Най-важното от интервюто

  • "Логичното е, че България трябва да има правителство. Очевидно е, че мнозинство за такова правителство българският парламент има".
  • "Борисов много отдавна преглътна системното партньорство с ДПС и конкретно дори с днешния му съпредседател и видим лидер Делян Пеевски".
  • "ГЕРБ спряха да крият това, че са едно с ДПС и това е голямата новина на последните два политически цикъла".
  • "Следващият изборен цикъл, той какво може да направи - да запази позициите на ДПС, да отслаби тези на ГЕРБ, на мястото на "Величие", да се появи "Веселие".
  • "Пеевски е еманация на това нелегитимно влияние на структурите за сигурност и в голяма степен на правосъдието в България върху политическия процес. Той не е някаква всемогъща фигура. Това мисля, че всички вече го разбрахме".
  • "Силата на Пеевски на публично ниво е безспорен проблем, не защото Пеевски е нелицеприятен или лош, или защото е в списъка "Магнитски", а защото е проекция на нашата собствена система за сигурност".
  • "Това, което виждаме във "Величие", не е уникален феномен и то е феноменът на Youtube и TikTok. Партиите, които се упражняват върху гнева на гражданите и множеството конспиративни теории, които в съвременния технологичен свят започнаха да придобиват все по-масова подкрепа".
  • "Поведението на [Румен] Радев е последователно. То е насочено към разрушаване на доверието в парламентарната демокрация. Такава, каквато я имаме и съответно към достигането на момента, в който президентска или полупрезидентска република ще изглежда за мнозинството граждани като решение без алтернатива".
  • "Ако търсим решение през нов спасител, много лошо ще си счупим главата. Първо, ние виждаме, че българските спасители стават все по келяви с годините".
  • "Начинът, по който [Радев, Борисов и Пеевски] и силата зад тях, публична и сенчеста, си взаимодействат, със сигурност ще определи бъдещето на България в близките една, две може би три години".
  • "Надявам се има съзнанието, че е добре [ПП-ДБ] да продължим заедно. И оттук нататък да решим има ли главен мозък това нещо"
  • "Очакването за продължителност на мандата на което и да било правителство е кратко".
  • "Бия камбаната, че този лукс: дайте да не променяме нищо, защото може скоро да има нови избори, вече не можем да си го позволим. Ние сме на фазата, на която, ако не променяме нищо, резултатите от тези нови избори ще бъдат твърде тежки. И не само за нас".

Бъдещето пред коалицията ПП-ДБ

"Демократичната общност винаги трябва да се консолидира. И никога не трябва да се разделя. Ако е възможно", каза Радан Кънев по повод бъдещето на коалицията ПП-ДБ. Той каза, че се надява да "има съзнанието, че е добре да продължим заедно. И оттук нататък да решим има ли главен мозък това нещо".

По думите му "ако имаше видим недостатък [на управлението с мандата на ПП-ДБ], то беше, че зад правителството не стоеше единна политическа сила със своите процеси за взимане на решение, което е много важно, когато трябва да взимаш решения за управлението на цялата държава".

Кънев каза, че "очакванията на нашите избиратели са доста ясни". Първото е "да изпълним обещанието си за консолидация на тази коалиция, защото тя никога не изгради общите механизми и структури, които е обещала". По думите му на второ място е "да си припомним, че в рамките на коалицията ПП-ДБ, "Демократична България" е десният крак". Кънев каза, че "по ред въпроси, особено в сферата на икономиката и публичните финанси, между ПП и ДБ има видима разлика".

Борисов и Пеевски

Начинът, по който си взаимодействат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и президентът Румен Радев "със сигурност ще определи бъдещето на България в близките една, две, може би три години", каза Кънев.

По думите му "Борисов много отдавна преглътна системното партньорство с ДПС и конкретно дори с днешния му съпредседател и видим лидер Делян Пеевски". Кънев каза, че от "ГЕРБ спряха да крият това, че са едно с ДПС и това е голямата новина на последните два политически цикъла".

Според него страната се намира "в един вакуум, една донякъде патова ситуация, като голяма част от причината или незнанието какво искат победителите от управлението или неспособността им да кажат какво искат, е, защото е неприлично".

Ще дойде ли "спасител"

Според Радан Кънев "поведението на Радев е последователно". По думите му "то е насочено към разрушаване на доверието в парламентарната демокрация". Целта е "достигането на момента, в който президентска или полупрезидентска република ще изглежда за мнозинството граждани като решение без алтернатива, като очевидният избор пред нашата държава. Това е много голям риск", каза Кънев.

Според него двата риска, пред които е изправена страната, са "свръхконцентрация на легитимна власт в ръцете на президента през промяна на формата на държавно управление към президентска република или свръхконцентрация в ръцете на сенчестите държавни структури, където лицето е Делян Пеевски".

По думите му "въпросът е как отговарят демократичните политически сили", защото, "ако търсим решение през нов спасител, може много лошо да си счупим главата". Кънев каза, че "ние виждаме, че българските спасители стават все по келяви с годините".

Кънев посочи като примери управлението на Симеон Саксобурготски (НДСВ), първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ), Слави Трифонов (ИТН), който не реализира мандат за управление, и "Продължаваме промяната", които сформираха четворна коалиция през 2021 г. и "то за един-единствен кратък мандат, след който вече нямат образа на спасителите".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG