Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР е дало на прокуратурата 28 проверки на Ивелин Михайлов и "Исторически парк"


Собственикът на "Исторически парк" Ивелин Михайлов
Собственикът на "Исторически парк" Ивелин Михайлов

Вътрешният министър Калин Стоянов каза в сряда, че до момента са правени общо 28 проверки по сигнали срещу Ивелин Михайлов и неговия комплекс "Исторически парк".

Стоянов беше изслушан във временната парламентарна комисия, която разследва дейността на Михайлов и "Исторически парк".

Ивелин Михайлов е един от лидерите на партия "Величие", която изненадващо влезе в парламента на последните избори през юни. Той не е депутат.

"Исторически парк" стана обект на разследване на Капитал още през 2019 г., което установи финансови схеми.

Сигналите, по които са образувани проверки, са за предполагаеми извършени икономически и криминални престъпления.

„Всички преписки, след като са изработени, са изпращани на съответната компетентна прокуратура. Голяма част от тях са с отказ за образуване на досъдебно производство. Има няколко, които и към момента са в прокуратурата, и няма произнасяне“, каза Стоянов.

Образувано е едно следствено дело за документна измама, каза ще Стоянов. Той отрече да има "чадър" над разследванията.

Протест в защита на Исторически парк пред сградата на Народното събрание.
Протест в защита на Исторически парк пред сградата на Народното събрание.

По време на заседанието в сряда до сградата на Народното събрание се проведе демонстрация, организирана от Михайлов, в подкрепа на "Исторически парк". Тя беше охранявана от полицаи, а участниците в нея носеха български знамена и транспаранти с искане паркът да работи.

На заседанието на комисията присъстваха още ръководителите на ДАНС НАП Пламен Тончев и Румен Спецов, както и изпълняващият длъжността главен секретар на МВР – главен комисар Димитър Кангалджиев.

На миналото заседание на комисията полк. Стефан Калчев, собственик на охранителна фирма, каза, че Михайлов е искал от него "да се справи" с журналиста от Капитал Йоан Запрянов, автор на разследването за парка. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщи в понеделник, че е сезирала прокуратурата по тази информация.

Според разследването на Капитал "Исторически парк" функционира на принципа на Понци схема - незаконен бизнес модел, в който на инвеститорите се обещават големи суми, които след това се покриват от нови инвеститори. Схемата работи само ако има постоянен приток на свежи пари. Михайлов стои и зад още десетки фирми.

Част от извършваните проверки са за изграждане на потенциални паравоенни групировки, военизиране и струпване на оръжия, потенциална финансова измама и неправомерно придобиване на недвижими имоти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG