Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ибрямов е разследван за търговия с влияние. Съпругата му свърза ареста му с разкола на Доган и Пеевски


Джейхан Ибрямов. Снимката е от 31 август 2024
Джейхан Ибрямов. Снимката е от 31 август 2024

Депутатът Джейхан Ибрямов от крилото на Ахмед Доган в ДПС е разследван за търговия с влияние. Това стана ясно от решението на председателката на парламента Рая Назарян, с което тя разреши в четвъртък вечерта свалянето на депутатския имунитет на Ибрямов. В петък това беше потвърдено и от прокуратурата.

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен, свърза ареста му с конфликта между Ахмед Доган и единия съпредседател на ДПС Делян Пеевски и обяви гладна стачка до освобождаването му. Ибрямов застана на страната на Доган в разрива му с Пеевски.

Новината идва, след като Ибрямов беше задържан в сряда вечерта, а домът му беше претъсен от антикорупционната комисия. Първоначално не беше ясно в какво престъпление го подозират властите.

В петък от прокуратурата потвърдиха, че при проверката в дома на Ибрямов у него са открити белязани пари в размер на 100 хиляди лева. Ибрямов е имал намерение да ги използва за купуване на гласове, каза представителката на Върховната прокуратура Ваня Стефанова по време на брифинг.

В замяна на парите Ибрямов е обещал да окаже влияние в Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки, добавиха от държавното обвинение и уточниха, че това се потвърждава от разпити на свидетели и от специалните разузнавателни средства, използвани в разследването.

Стефанова добави, че към момента Ибрямов е настанен в болницата на Министерството на вътрешните работи (МВР) заради „здравословни неразположения“. Ако всичко е наред със здравословното му състояние, в събота сутринта прокуратурата ще поиска Ибрямов да бъде задържан за постоянно.

Ибрямов е народен представител и кандидат-депутат в предстоящите избори от коалицията “Алианс за права и свободи” на почетния председател на ДПС Доган.

Като такъв има имунитет и до изборите не може да бъде разследван и задържан без разрешение на Централната избирателна комисия (ЦИК) и председателката на парламента Рая Назарян.

В четвъртък и Назарян, и ЦИК дадоха разрешение имунитетът на Ибрямов да бъде свален.

За какво е разследван Джейхан Ибрямов

От решението на Назарян стана ясно, че според прокуратурата Ибрямов е поискал и получил пари, за да упражни влияние върху служители на Министерството на отбраната. Човекът, от когото се твърди, че Ибрямов е поискал и получил пари, е Мирослав Тодоров, който е свидетел по досъдебното производство.

В решението на Назарян пише също, че според изпратените от прокуратурата документи, при разследването са използвани специални разузнавателни средства.

В петък от прокуратурата казаха, че Ибрямов е търсил и много по-големи суми с цел купуване на гласове, които се е опитвал да получи, „за да въздейства върху длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки“, каза в петък Ваня Стефанова.

Не стана ясно как точно Ибрямов би могъл да окаже влияние в министерството в ролята си на депутат. В последните няколко парламента той беше член на парламентарната комисия по отбрана, но в настоящото Народно събрание не членува в нея.

Престъплението, за което е разследван Ибрямов, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.

По информация на Нова телевизия депутатът е задържан за 72 часа и предстои прокуратурата да му повдигне обвинение.

Новината за ареста на Ибрямов дойде на фона на разрив в ДПС между Доган и единия съпредседател на партията - Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

В конфликта между Доган и Пеевски Ибрямов застана на страната на Доган. Разривът в партията доведе до съдебна битка между крилата на Пеевски и на Доган за правото да се явят на изборите с трите букви ДПС.

Върховният административен съд (ВАС) даде това право на Пеевски, който ще участва във вота с коалицията “ДПС - Ново начало”. Крилото на Доган ще се яви на изборите с “Алианс за права и свободи”, в който формално ДПС не участва.

Джейхан Ибрямов е водач на листата на “Алианс за права и свободи” в Шумен.

Съпругата на Ибрямов - Биршен, която беше дългогодишна лична секретарка на Доган, свърза ареста с конфликта между Пеевски и Доган и видя роля на Пеевски.

Биршен Ибрямова
Биршен Ибрямова

“На него не му харесва хората да имат гражданска позиция, която да е различна от неговата”, каза тя пред Нова телевизия. На въпросът кой е този човек, Биршен Ибрямова каза: “Всички го знаем – г-н Пеевски”.

Това е втори случай на кандидат-депутат на “Алианс за права и свободи”, арестуван през последните седмици. Няколко дни преди началото на предизборната кампания Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани в Хасковско и кандидат-депутат в същия район, беше задържан за участие в организирана престъпна група. При случая на Искендер също имаше проверка на антикорупционната комисия.

ДПС-Доган и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) твърдят, че Пеевски контролира антикорупционната комисия и я използва като оръжие срещу политическите си противници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG