Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безобразен начин". Защо съпругата на арестувания Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган започна гладна стачка


Биршен Ибрямова
Биршен Ибрямова

Седмици преди изборите депутатът на ДПС-Доган, който отговаря за кампанията на фракцията за вота през октомври, е в ареста. Докато прокуратурата твърди, че той е получил подкуп, съпругата му обяви гладна стачка пред парламента в знак на протест. Ето какво каза тя пред Свободна Европа.

Рано сутринта в петък пред сградата на парламента в София няколко души са разположили столове пред главния вход.

Край тях стои жена, която дава едно след друго интервюта на журналисти, а около нея минават случайни хора, които оглеждат присъстващите.

Жената, която говори с медиите, е Биршен Ибрямова - дългогодишна секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тя е тук от предната вечер, когато обяви гладна стачка в знак на протест срещу ареста на съпруга си Джейхан Ибрямов - независим депутат от фракцията ДПС-Доган и кандидат за изборите на 27 октомври. Казва, че ще пие само вода, докато съпругът ѝ не бъде освободен.

Той беше задържан в сряда вечерта след предполагаемо получаване на подкуп, а домът на семейството му беше претърсен от антикорупционната комисия. Прокуратурата говори за "търговия с влияние".

"Освен политически, няма абсолютно никакви други мотиви за ареста", каза Ибрямова пред Свободна Европа. "Самият факт, че 20 дена преди самите избори той е арестуван по този безобразен начин, мисля, че говори достатъчно".

Биршен Ибрямова
Биршен Ибрямова

Арестът идва на фона на разрива в ДПС между Доган и единия съпредседател на партията - Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Ибрямов зае страната на Доган в конфликта. Днес той е депутат от ДПС-Доган и кандидат в предстоящите парламентарни избори от коалицията “Алианс за права и свободи” (АПС) на Доган.

В тези си качества той имаше имунитет срещу задържане и наказателно преследване, който беше свален в сряда от председателката на Народното събрание Рая Назарян и от Централната избирателна комисия (ЦИК). Към момента на Ибрямов не е повдигнато обвинение. Той се намира в следствения арест и му е наложена мярка за неотклонение за 72 часа.

"Вчера сутринта го видях и оттам нататък не съм се виждала с него. Очаквам адвокатът днес да ми се обади", казва Ибрямова.

Тя добавя, че не знае каква е причината за задържането на съпруга ѝ.

"От всичко, което излезе вчера в медиите, аз така и не разбрах подкуп ли е, някаква игра ли е, постановка ли е, купуване на гласове ли е... Защото, за да е подкуп, той трябва да е длъжностно лице, а моят съпруг не е и наистина не разбирам какво точно искат да кажат с този арест", казва още тя.

По нейни думи при обиска в дома им са били иззети вещи, които не засягат съпруга ѝ, включително тефтер с бележки и папка с документи с банкови извлечения от сметки на Доган. Според Ибрямова те нямат връзка с причината за обиска, посочена от проверяващите.

"За обиска, който продължи повече от три часа, ми казаха, че причината е, че търсят подкуп в особено големи размери, както и избирателни списъци", казва още Ибрямова.

В решението на Назарян за сваляне на имунитета на депутата става ясно, че според прокуратурата Ибрямов е поискал и получил пари с цел да упражни влияние върху служители на Министерството на отбраната. Твърди се, че човекът, от когото депутатът е получил парите, е Мирослав Тодоров - един от свидетелите по досъдебното производство, но и самият той разследван за финансови злоупотреби.

Аз знам какво да си мисля, но не знам дали обществеността вижда и чува
Биршен Ибрямова

"Много бързо се случи всичко, имайки предвид, че през последните 35 години това е единственият арестуван народен представител", казва още Ибрямова. "Аз знам какво да си мисля, но не знам дали обществеността вижда и чува".

Ибрямова смята, че арестът е свързан с конфликта между Доган и Пеевски, както и с предстоящите избори. Според нея той ще се отрази на резултатите, особено предвид факта, че съпругът ѝ е зам.-председател на ДПС и в момента отговаря за организирането на кампанията на АПС.

Джемал Осман
Джемал Осман

Разривът в ДПС доведе до съдебна битка между крилата на Пеевски и на Доган за правото да се явят на изборите с абревиатурата ДПС. Според изборните правила не може в бюлетината да има две формации, чийто имена да съдържат една и съща абревиатура.

Върховният административен съд (ВАС) позволи само на Пеевски да задържи буквите ДПС, като той ще се яви на изборите с коалицията „ДПС - Ново начало“. Фракцията на Доган създаде коалицията „Алианс за права и свободи“.

Джемал Осман, член на младежката организация на ДПС, който се присъедини към Ибрямова, смята, че арестът на депутата е станал в разрез с българското законодателство, защото той има двоен имунитет.

"Не искам да живея в една държава, където законите не се спазват и няма върховенство на правото", добавя Осман. "Смятам, че тази държава е завладяна и не се управлява с независими органи и институции, а те се използват като бухалки от един човек и въпросът е кой е той".

В четвъртък вечерта във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" се появи призив към съмишленици на почетния председател да се присъединят към Ибрямова. До момента не е известно да има организирана демонстрация на симпатизанти, а случайни минувачи, които Свободна Европа попита, казаха, че не знаят защо са се събрали хора пред парламента.

"Изобщо нямам представа, даже от пет години не знам какво се случва", казва Любомир.

Любомир
Любомир

Това е втори случай на задържан кандидат за депутат на АПС през последните седмици. Дни преди началото на предизборната кампания Мюмюн Искендер - кмет на Минерални бани, също беше арестуван, в случая за участие в организирана престъпна група. Той също беше проверен от антикорупционната комисия.

Делян Пеевски е член на ДПС от 2009 г., когато Доган все още е председател на партията. Допреди два месеца нямаше публични признаци за конфликт между двамата. Миналата година Доган определи Пеевски като „феномен в политиката“ и го предложи първо за председател, а после за съпредседател на ДПС заедно с Джевдет Чакъров.

Движението изненадващо се разцепи по време на гласуването на предложения от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков в началото на юли. Тогава Пеевски и още 30 депутати от ДПС го подкрепиха, а Чакъров и други 15 депутати гласуваха против по препоръка на Доган. Впоследствие още няколко народни представители бяха изключени или напуснаха сами парламентарната група, която остана в ръцете на Пеевски.

Дни преди гласуването, когато вече имаше неофициална информация за разрива между Пеевски и Доган, започнаха "чистки" в ДПС, по време на които Биршен Ибрямова беше освободена от работата ѝ в централата на партията в София. Самата тя е лична секретарка на почетния председател от повече от 15 години.

Форум

XS
SM
MD
LG