Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои са хората на Доган в ДПС, които Пеевски нарича "деребеи"


Колаж със снимки на Джейхан Ибрямов, Рамадан Аталай и Джевдет Чакъров
Колаж със снимки на Джейхан Ибрямов, Рамадан Аталай и Джевдет Чакъров

„Деребеи“, забогатели „на гърба на Доган“. Така Пеевски и поддръжниците му наричат няколко знакови лица на ДПС, с които се карат. Пеевски твърди, че самият Доган изобщо не е част от конфликта, проблемът му е с „деребеите“. Кои хора има предвид?

Ахмед Доган е добър, но около него е пълно с лоши хора. Това е най-семплото резюме на позицията на Делян Пеевски по разкола в ДПС. Самият Пеевски говори рядко, вместо него интервюта дават негови приближени. Вижте това:

  • „Деребеите се крият зад [Ахмед] Доган и го използват като жив щит.“
  • „[Рамадан] Аталай води заедно с другите деребеи - с Джейхан Ибрямов и с Джевдет Чакъров - тази война срещу ДПС.“
  • „Това е скандал, сътворен от трима души заради техните кожи. Защото не искат да им излизат далаверите.“

Това са цитати от интервю на зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов пред Нова телевизия. В тях той повтаря теза, зададена от съпредседателя на партията Делян Пеевски - че в ДПС има конфликт не между Пеевски и почетния лидер Ахмед Доган, а между Пеевски и няколко „деребеи“, забогатели „на гърба на Доган“. Думата "деребеи" първи използва Пеевски.

Отвън разколът в партията изглежда да е тъкмо между Пеевски и Доган. Пеевски изключи всички близки до Доган депутати от парламентарната група, а Доган поиска оставката му от председателския пост в партията.

Санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски и поддръжниците му обаче твърдят, че конфликт с Доган няма. Има противопоставяне с „деребеите“ в партията.

Деребей е турска дума за феодален земевладелец в Османската империя, който управлява автономно владенията си и събира високи данъци от хората, които живеят в тях. Използва се със значение на експлоататор.

В неделя Анастасов назова поименно хората, които Пеевски възприема като деребеи - депутатите Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов и съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров. Анастасов каза още, че предстои да се публикува информация за „скрити бизнеси“ на „деребеите“.

Тези трима души от десетилетия са сред най-знаковите лица на движението, а само преди няколко месеца Чакъров беше избран за съпредседател заедно с Пеевски - и двамата лично предложени от Доган.

Сега Пеевски твърди, че се кара именно с тези хора. Ето кои са те.

„Ивкони“, енергетиката, ДС. Кой е Рамадан Аталай

Рамадан Аталай е човекът, който пръв заговори публично за конфликта между Доган и Пеевски в началото на юли, като влезе в ролята на говорител на Доган.

Рамадан Аталай
Рамадан Аталай

В интервю за бТВ сутринта преди депутатите да гласуват предложения от ГЕРБ кабинет с първия мандат, Аталай каза, че между Доган и Пеевски има разкол. Отношенията им са влошени до такава степен, че Доган иска депутатите от ДПС да гласуват против проектоправителството на ГЕРБ, а Пеевски настоява да го подкрепят, каза още Аталай.

По-късно през деня групата на ДПС се разцепи при гласуването за кабинета - верните на Доган депутати гласуваха „против“, а хората на Пеевски го подкрепиха. Правителството не беше избрано.

Аталай е дългогодишен член на ДПС. Той е агент на Държавна сигурност (ДС) - тайните служби на комунистическия режим, под псевдонима „Вергил“ в периода от 1982 до 1990 г.

Депутат е от ДПС от 1997 г. насам, в общо десет парламента. Влиза от различни избирателни райони - Русе, Хасково, Пазарджик. През последните години оглавява листата на ДПС в Пловдив-област.

Преди парламентарните избори през 2001 г. има кратък конфликт между Доган и Аталай, като Доган иска отстраняване на Аталай от първото място в изборната листа в Русе. Впоследствие оттегля обвиненията си към него и го оставя начело на листата.

В този период медийни публикации обвързват Аталай, а и цялото ДПС, с отношения с финансовата структура „Мултигруп“ и нейния бос Илия Павлов. „Мултигруп“ контролира множество държавни предприятия и е сочена за един от главните скрити играчи в българската политика и икономика през 90-те.

Аталай е известен като енергиен експерт и е активен член на комисията по енергетика в повечето парламенти. Бил е и неин председател.

Има твърдения за негови опити да прокарва лобистки поправки в закони в сферата на енергетиката. Аталай е правил законодателни предложения, които обслужват ТЕЦ „Варна“ - собственост на Доган, и централите на енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

През 2018 г. в парламента се обсъжда затварянето на вратичка от закона, която позволява на свързвани с Ковачки тецове да имат гарантиран пазар за тока си на високи цени. Промяната се реализира, но ДПС - в цялост - гласува "против".

Името на Аталай се свързва в миналото и с автобусната компания „Юнион Ивкони“. Причината е, че синът му Ревин Аталай е бил съсобственик във фирмата „Ивкони“ ООД до 2016 г., която я напуска. Тя се занимава с търговия на автомобилни горива и смазочни материали.

Аталай е сред депутатите, подкрепили номинацията на Пеевски за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) през 2013 г. Решението предизвика масови протести. Пеевски се отказа от поста заради обществената реакция, но демонстрациите продължиха с искане за оставката на премиера Пламен Орешарски от правителството на БСП и ДПС.

Партийната структура в Пловдив-област, където Аталай оглавява листата, беше първата, която номинира Пеевски за председател на ДПС в началото на годината. Тя сне доверието си от Аталай малко преди гласуването за проектокабинета на ГЕРБ, но други структури от региона излязоха с декларации в негова подкрепа.

Въпреки това той беше изключен от парламентарната група на ДПС. Оттогава Аталай застъпва тезата, че развитието на конфликта в ДПС зависи от действията на Доган и че партията може да се раздели с хората, които не го почитат.

Лидер на младежите, съпруг на секретарката. Кой е Джейхан Ибрямов

В деня след проваленото гласуване за проектокабинета на ГЕРБ парламентарната група на ДПС изключи първия си депутат, който не е подкрепил предложения от ГЕРБ кабинет.

Джейхан Ибрямов
Джейхан Ибрямов

Това е Джейхан Ибрямов, депутат на ДПС от Търговище. Организацията на движението в Търговище съобщи във Фейсбук, че сваля доверието си от Ибрямов. По-късно той беше изключен и от групата.

Ибрямов става член на ДПС около 2000 г. в Русе. По това време е студент в града, а по информация на „Капитал“ брат му е съучредител на движението там. Ибрямов е завършил кинезитерапия. След това завършва политология в Новия български университет.

Първоначално е част от младежкото ДПС. Първо стига до поста на зам.-председател с ресор „Организационна дейност“. По същото време Станислав Анастасов, който сега отправя обвиненията срещу „деребеите“, е секретар на Централния оперативен съвет на МДПС.

През 2009 г. Ибрямов заменя Корман Исмаилов на лидерския пост в младежката структура. По-късно Исмаилов е изключен от партията. Ибрямов запазва поста до 2012 г., когато лидер става настоящият евродепутат от ДПС Илхан Кючюк.

Съпругата на Ибрямов Биршен Ибрямова е секретарка на Доган в продължение на 30 години. Тя беше отстранена от поста си в началото на разкола в ДПС от Пеевски.

Ибрямов беше избран за зам.-председател на ДПС на конференцията през февруари, когато председатели на движението станаха Пеевски и Чакъров. Досега не е известно името му да е било свързвано с бизнес интереси.

Смокиновото листо. Кой е Джевдет Чакъров

Интересна е и фигурата на съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров. Той е също толкова лидер на партията, колкото Пеевски, но вече не е част от парламентарната група на ДПС. А и откакто заема поста, почти не е имал изяви.

Джевдет Чакъров
Джевдет Чакъров

Чакъров е от Асеновград, по професия е лекар. Член е на ДПС още от създаването на партията, малко след това се включва и в тясното ѝ ръководство.

Между 2001 и 2005 г. е председател на парламентарната комисия по околна среда и води, а от 2005 до 2009 г. е министър със същия ресор в правителството на т.нар. Тройна коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) с премиер социалиста Сергей Станишев.

Като министър Чакъров влиза в поредица от конфликти с представители на бизнеса в България, покрай това, че се бавят с години разрешителни за инвестиционни проекти. Неиздаването им води до загуби за компаниите. Има твърдения, че Чакъров не прави това от съображения за опазване на околната среда, а от лоялност към интереси на ДПС и в частност на Доган.

„С авторитарното си поведение [Чакъров] създаде безброй екологични скандали“, пише в статия на „Капитал“ от 2007 г. Тогава се разпространяват твърдения, че дейността на Чакъров цели пренасочването на средства към самото министерство и държавата.

Чакъров, също като Аталай, е сред подкрепилите Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г.

Синът на Чакъров - Сами, стои зад проекта за соларния парк „Верила“ заедно с акционерите от „Еврохолд“ Асен Христов и Кирил Бошов. „Еврохолд“ е застрахователно дружество,което през 2021 г. придоби активите на енергийната група ЧЕЗ в България и стана най-голямото електроразпределително дружество в страната.

В понеделник зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид, който зае страната на Пеевски в конфликта, повтори тезите на Анастасов за „деребеите“ и каза, че тези хора имат „огромен скрит бизнес“ през децата и приятелите си. Хамид спомена конкретно Чакъров с твърдението, че той има „многомилионен бизнес с един застрахователен и енергиен олигарх“. Ако Хамид е имал предвид "Еврохолд", то участието на Сами Чакъров не е тайна. В сряда Чакъров каза, че ще заведе дело срещу Хамид за клевета.

В продължение на 14 години Чакъров е в бюрото на Либералния интернационал, включително като вицепрезидент. Той беше избран за съпредседател на ДПС, за да тушира част от недоволството срещу лидерството на Пеевски, затова за него се заговори като за „смокиново листо“. Доган му даде няколко ресора, неподходящи за санкционирания за корупция Пеевски:

  • „традиционните“ региони на партията, населени предимно с български турци и мюсюлмани;
  • връзките с международни организации;
  • отношенията с Турция.

Кой друг е на страната на Доган

Освен тримата „деребеи“, както ги наричат хората на Пеевски, на страната на Доган в конфликта са и още 22-ма депутати, които влязоха в сегашния парламент от листите на движението.

Сред тях са бившият кадър на Държавен фонд „Земеделие“ Ализан Яхова, дългогодишните депутати от ДПС Севим Али, Хайри Садъков, Ешереф Ешереф и други.

Те гласуваха „против“ проектокабинета на ГЕРБ и бяха изключени от парламентарната група. Най-напред изключените бяха общо 20 души, но след това още няколко депутати поискаха сами да напуснат групата, контролирана от Пеевски.

Към момента Доган има повече депутати от Пеевски - 25 спрямо 22.

На страната на Доган е и евродепутатът Илхан Кючюк, когото Анастасов също определи като „деребей“.

За ДПС-Доган се обяви също и младежкото ДПС, което е важно, защото от него произлиза голяма част от лидерството на партията през годините. Анастасов обвини двама представители на МДПС, че разпространяват твърдения, че тримата „деребеи“ в партията имат договорка с обвиняемия хазартен бос Васил Божков. В отговор на това изказване младежите поискаха оставката на Анастасов. Преди това му я поиска и Доган - заедно с тази на Пеевски и още няколко души от партийното ръководство.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG