Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Елиминиран". Лидерът на Хизбула Хасан Насрала е убит при израелска атака


Архивна снимка на Хасан Насрала (вдясно) от 2005 г.
Архивна снимка на Хасан Насрала (вдясно) от 2005 г.

Лидерът на ливанската шиитска групировка Хизбула Хасан Насрала е бил убит при израелски удари, съобщи армията на Израел в събота.

Няколко часа след съобщението Хизбула потвърди убийството на Насрала.

Новината идва, след като в петък вечерта Израел извърши масирано нападение срещу ливанската столица Бейрут. Тел Авив каза, че целта на атаката е била централата на Хизбула, а израелски медии съобщиха, че мишена на акцията е бил лидерът на групировката Хасан Насрала.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ. Европейският съюз смята за терористично само въоръженото крило на групировката, без нейното политическо разклонение.

Сега израелската армия съобщи, че Насрала е бил "елиминиран" при ударите в петък вечерта.

Освен него са убити още командири на Хизбула, включително Али Карки, командир на Южния фронт на Хизбула, се казва в съобщението.

В него също така от армията пишат, че това е станало с удар срещу централния щаб на Хизбула, който се е намирал под земята, вграден под жилищна сграда в квартала Дахийе в Бейрут.

В изявлението си израелската армия посочва като мотив това, че Насрала е "централното лице, вземащо решения, и стратегически лидер" на Хизбула.

"По време на 32-годишното управление на Хасан Настала като генерален секретар на Хизбула, той е отговорен за убийството на много израелски цивилни и войници, както и за планирането и изпълнението на хиляди терористични дейности. Той е отговорен за ръководенето и извършването на терористични атаки по света, при които са убити цивилни от различни националности", пише в съобщението.

Повече от три часа по-късно Хизбула потвърди убийството на своя лидер. В свое изявление от организацията казаха, че ще продължат борбата си срещу Израел "в подкрепа на Газа и Палестина и в защита на Ливан и неговия непоколебим и почтен народ". В позицията нямаше информация за това как е бил убит Насрала и кой ще заеме поста му.

От своя страна както Иран, така и палестинската групировка Хамас осъдиха убийството на Насрала. От Хамас казаха, че то само увеличава решимостта им "да следват пътя на съпротивата до победа и прекратяване на окупацията".

Същия ден говорител на израелската армия даде пресконференция, в която каза, че тепърва "предстоят трудни дни" и задачите пред военните не са приключили. Той съобщи и че от този момент в Централен Израел се забранява събирането на повече от 1000 човека на едно място. Той не даде подробности за причините за това ограничение.

Убийството на Насрала идва в момент на ескалация на конфликта между Израел и Хизбула. Военното противопоставяне между тях продължава от десетилетия, като взаимните атаки зачестиха след нападението на палестинската групировка Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Хизбула, която също като Хамас е подкрепяна от Иран, изстреля стотици ракети по израелска територия.

Миналата седмица беше предприета и мащабна операция, при която избухнаха хиляди пейджъри и радиостанции, използвани от Хизбула. При взривовете бяха убити десетки хора, а над 3000 - ранени.

Тогава Насрала обвини Израел за операцията и заплаши с отмъщение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG