Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Хасан Насрала - убитият от Израел лидер на Хизбула


Хасан Насрала говори във видео обръщение на 19 септевмри 2024 г.
Хасан Насрала говори във видео обръщение на 19 септевмри 2024 г.

За много членове на шиитската общност в Ливан той е герой. Други обаче го обвиняват, че е въвлякъл страната им във война. В събота израелската армия съобщи, че го е "елиминирала" при "целенасочен удар". Кой е Хасан Насрала, убитият лидер на шиитската групировка Хизбула?

Той е начело на Хизбула в продължение на 32 години. Израел няколко пъти се опитва да го убие, но той оцелява.

В събота обаче израелската армия съобщи, че Хасан Насрала е бил ликвидиран при удар срещу щаб квартирата на ръководената от него Хизбула. Малко по-късно групировката потвърди информацията.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ, а Европейският съюз смята за терористично само въоръженото ѝ крило, без нейното политическо разклонение.

По време на дългото си управление начело на Хизбула Хасан Насрала успява да развие и двете крила. Той превръща групировката както в ключова политическа сила в Ливан, така и в мощен военен враг на съседен Израел.

Самият Насрала пък става една от най-поляризиращите фигури в Близкия изток. Ето най-важното за неговия живот и идеология.

Религиозен проповедник, участник в гражданската война

Ливан е арабска страна, дълбоко разделена на религиозни общности – в нея живеят католици, православни християни, сунити, шиити и множество други малцинства.

Хасан Насрала се ражда през 1960 г. в бедно семейство на мюсюлмани шиити. Получава религиозно образование като духовник в шиитска семинария в Ирак.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала (в средата) води церемония на шиити в Бейрут през 1992 г.
Лидерът на Хизбула Хасан Насрала (в средата) води церемония на шиити в Бейрут през 1992 г.

През 1975 г. избухва гражданската война в Ливан, която продължава 15 години. Насрала се присъединява към движението Амал – към онзи момент шиитска паравоенна организация.

През 1982 г., след като Израел нахлува в Ливан, Насрала и други членове се отделят от Амал и създават своя собствена групировка, която малко по-късно заедно с още няколко шиитски организации формира Хизбула.

Какво е Хизбула

Официално Хизбула съобщава за основаването си през 1985 г. Основната ѝ цел е въоръжената борба срещу Израел, който по време на ливанската гражданска война окупира южната част на страната.

Хизбула заявява като своя цел "заличаването" на държавата Израел, тъй като според групировката тя окупира "мюсюлмански земи".

Също като Хамас – палестинската групировка, която е обявена за терористична от САЩ и ЕС и която се противопоставя на Израел – и Хизбула е финансирана и подкрепяна от Иран.

Иран е най-голямата страна с шиитско мнозинство в света.

Пътят на Насрала към лидерското място

Насрала се оказва харизматичен духовник и умел оратор. Той бързо се издига в редиците на Хизбула и когато през 1992 г. Израел убива тогавашния лидер на групировката Абас ал-Мусауи, Насрала е избран за негов наследник.

Тогава той е само на 32 години.

Едно от първите му действия е да отмъсти за убийството на Ал-Мусауи. Насрала нарежда ракетни атаки в Северен Израел, които убиват момиче.

Впоследствие израелски служител по сигурността в израелското посолство в Турция е убит от кола бомба, а атентатор самоубиец удря израелското посолство в Буенос Айрес, Аржентина, убивайки 29 души.

Хасан Насрала (вдясно) говори на публично събитие в Бейрут през 1994 г.
Хасан Насрала (вдясно) говори на публично събитие в Бейрут през 1994 г.

През следващите години Насрала гради близки отношения с шиитския Иран. Именно с тази значителна финансова и политическа помощ той превръща групировката в мощна политическа и военна единица в Ливан и основен играч в региона.

Хизбула участва в национални избори от 1992 г. и изпраща депутати в парламента.

Борбата на организацията срещу Израел е основното, което трупа подкрепа за Насрала. Едно от нещата, които групировката изтъква, е, че през 2000 г., след постоянните атаки на Хизбула, Израел изтегля силите си от Южен Ливан след 18-годишна окупация.

През 2006 г. отвличането на няколко израелски войници от Хизбула предизвиква опустошителна 34-дневна война с Израел. Въпреки разрушенията и причинените човешки жертви обаче всъщност войната засилва позициите на Хизбула в Ливан и региона.

Тогава Израел атакува дома и офисите на Насрала, но той остава невредим.

Последните десет години

През следващите години под ръководството на Насрала Хизбула се притече на помощ на сирийския президент Башар ал-Асад, също подкрепян от Иран, по време на гражданската война в страната.

Хизбула се включи и в обучения на подкрепяни от Иран паравоенни организации в Ирак и Йемен.

Мъж показва екрана на телефона си със снимка на Хасан Насрала по време на демонстрация в иранската столица Техеран, 28 септември 2024 г. По-рано Израел съобщи, че Насрала е убит.
Мъж показва екрана на телефона си със снимка на Хасан Насрала по време на демонстрация в иранската столица Техеран, 28 септември 2024 г. По-рано Израел съобщи, че Насрала е убит.

От избухването на войната в Газа през октомври 2023 г., Хизбула и Израел си разменят постоянни удари, като шиитската организация казва, че действа в знак на солидарност с палестинците.

Тя обаче претърпя сериозни удари през последните месеци. Израел уби ключови членове на ръководството на Хизбула, неутрализира значителна част от военния ѝ арсенал и прекъсна част от комуникациите ѝ.

Преди около 10 дни хиляди пейджъри и радиостанции, използвани от групировката на Насрала, бяха взривени дистанционно. Вследствие на експлозиите бяха убити 39 души, а над 3000 бяха ранени – както членове на Хизбула, така и цивилни.

В последната си реч от 19 септември, след предполагаемите израелски атаки, Насрала заплаши Израел, че „възмездието ще дойде“.

Форум

XS
SM
MD
LG