Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Мишел Барние, новият премиер на Франция


Мишел Барние
Мишел Барние

Френският президент Еманюел Макрон назначи в четвъртък Мишел Барние за премиер, съобщи Ройтерс.

Новината идва след няколкомесечна политическа криза във Франция, която започна след европейските избори на 9 юни. Тогава крайнодясната партия на Марин Льо Пен спечели най-много гласове, а президентът Макрон свика изненадващи предсрочни избори. Те излъчиха фрагментиран парламент без нито една партия със самостоятелно мнозинство.

През последните седмици Макрон обмисляше редица потенциални министър-председатели, но никой от тях не събра достатъчно подкрепа, за да гарантира стабилно правителство.

Барние е определян като дискретен, консервативен политик. Левият алианс, който спечели изборите през юни, обвини Макрон, че е пренебрегнал резултата, като е избрал консерватор. Левите призоваха за демонстрации срещу избора на Барние, но нямат достатъчно подкрепа в парламента, за да блокират избора му.

Макрон изключи възможността да поиска от левицата да състави правителство, след като другите партии казаха, че веднага ще го отхвърлят.

Крайнодесният Национален сбор (НС) на Льо Пен, най-голямата самостоятелна партия в парламента, каза, че засега няма да блокира Барние, но може да го направи по-късно, ако не бъдат изпълнени нейни искания.

След назначаването си една от първите и най-важни задачи, които се очаква да свърши правителството на Барние, е да изготви бюджета за 2025 г. Ройтерс пише, че може да се стигне до вот на недоверие, ако партиите в силно разделения парламент не са доволни от предложения бюджет.

Кой е Барние

73-годишният Барние е най-възрастният министър-председател в съвременната политическа история на Франция. Той поема поста от Габриел Атал, който беше най-младият.

Френският президент Еманюел Макрон (вляво) позира с Мишел Барние преди среща им в Елисейския дворец в Париж на 31 януари 2020 г.
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) позира с Мишел Барние преди среща им в Елисейския дворец в Париж на 31 януари 2020 г.

Барние е твърд проевропеец и умерен политик. По време на неуспешния си опит през 2021 г. да бъде кандидат за президент на консервативната си партия - Републиканците, той значително изостри реториката си, като започна да изказва антиимигрантски позиции.

Барние за първи път става депутат, когато е на 27 години, а по-късно заема длъжности в няколко френски правителства, включително министър на външните работи и министър на земеделието. В чужбина той е известен най-вече с това, че в периода 2016-2021 г. водеше преговорите на ЕС с Великобритания за нейното излизане от блока.

Политическите възгледи на Барние са близки до тези на Макрон и за френския президент беше от решаващо значение новият премиер да не се опитва да отмени реформите, прокарани през последните години, по-конкретно пенсионните промени, които разгневиха левицата.

Все още не е ясно дали Барние ще се опита изцяло да приложи политическата програма на Макрон или ще внесе нови предложения. Във всеки случай той ще трябва да преговаря с други партии, за да получи законодателство, прието в парламента.

Рисковият ход на Макрон да свика предсрочни парламентарни избори през юни се оказа неуспешен за центристката му коалиция, която загуби десетки места и нито една партия не получи абсолютно мнозинство. Въпреки това избирателите се активизираха, за да може центристките и левите партии да победят НС, която се очакваше да спечели след успеха си на европейските избори.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG