Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия има достатъчно бомбоубежища да подслони 90% от населението си


Служител по аварийно планиране в спасителния отдел на Хелзинки. Кадрите са от подземно убежище, което досега се е използвало за спортна зала.
Служител по аварийно планиране в спасителния отдел на Хелзинки. Кадрите са от подземно убежище, което досега се е използвало за спортна зала.

Финландия разполага с 50 500 бомбоубежища, в които може да подслони близо 90% от населението на страната. Това установи проверка на вътрешното министерство на страната, цитирана от Рoйтерс.

Според нея 4,8 милиона жители от общо 5,5-милионното население могат да се укрият в подземните си съоръжения при нужда.

Проверката е част от защитните мерки на финландското правителството, въведени след инвазията на Русия в Украйна.

Въпреки че дълги години Финландия заемаше неутрална позиция, тя се присъедини към НАТО през април 2023 г. Решението дойде на фона на руската инвазия в Украйна и доведе до удвояване на дължината на границата, която Русия дели с държави членки на Алианса.

Данните на вътрешното министерство показват, че 91% от убежищата са достатъчно здрави да устоят при атака с конвенционални оръжия, а 83% от тях са оборудвани, така че да осигурят убежище при газови или ядрени аварии.

Спортна зала в Хелзинки, която може отново да се превърне в подземно бомбоубежище.
Спортна зала в Хелзинки, която може отново да се превърне в подземно бомбоубежище.

Подземията са вентилирани, оборудвани със солидни врати, легла и тоалетни и са съобразени с последния закон от 2011 г.

Убежищата се поддържат от собствениците на всяка сграда, а финландското правителство призовава за тяхното отговорно стопанисване.

Голяма част от подземните съоръжения всъщност са изградени в резултат на Втората световна война, пояснява Ройтерс. Тогава Съветският съюз се опитва да нахлуе на територията на Финландия. Заради това страната десетилетия наред се готви за възможен въоръжен конфликт. Властите правят задължително строителството на бомбоубежища под жилищни и офис сгради още през 50-те години на миналия век.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG