Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европрокуратурата разследва българска община за измама за милиони във водоснабдяването


Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши
Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура запорира активи на кмет и други длъжностни лица в България, разследвани за измама за 2,6 млн. евро. За това съобщи пресцентърът на институцията в понеделник.

Разследването е свързано с проект за водоснабдяването на българска община, финансиран с пари от Европейския съюз (ЕС). В съобщението не се споменават имената на разследваните, нито за коя община става въпрос.

Новината идва на фона на воден режим в стотици населени места в България. В десетки села беше обявено бедствено положение, а безводието идва на фона на рекордни горещини през последните седмици.

Сега става ясно, че по искане на европрокуратурата в петък Софийският апелативен съд е наложил запор на недвижими имоти и превозни средства. Те са собственост на заподозрени в разследването.

Запорирани са сгради с обща площ от близо 2000 кв. м, както и три превозни средства. Целта е да се компенсират предполагаемите щети, нанесени върху европейския бюджет.

Разследваният проект е за реконструкция на водоснабдителната мрежа и водохранилището на българска община. Той е финансиран от Държавния фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Отпуснатите пари са 2,6 млн. евро (5,2 млн. лева).

До момента разследването е разкрило доказателства за измама при изпълнението на договора, възложено на частни дружества. Служители на фонд „Земеделие“ са заподозрени, че са сключили измамни споразумения с кмета и частните фирми с цел да завишат цената на строителните дейности по проекта.

Предполага се, че тези служители са съставили и документи с невярна информация, които удостоверяват, че дейностите са завършени в определените срокове, за да бъдат получени парите от ЕС.

Сред заподозрените са и служители на общината, които са се занимавали с контрола на строителните работи. Един от заподозрените се разследва и за пране на пари.

Европейската прокуратура отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Тя започна работа през 2020 г. и оттогава има поредица от започнати дела за злоупотреби с европейски фондове, включително срещу България. По-рано през август европрокуратурата влезе в офисите на държавната компания „Булгартрансгаз“. По информация на вътрешното министерство причината за проверката е неизгодният за България договор с турската газова компания „Боташ“.

През пролетта Европейската прокуратура започна разследване в хотели в български ски курорти заради предполагаема измама с европейски субсидии.

Миналия ноември пък обвинението съобщи, че разследва община Бойчиновци за възможна злоупотреба с европейски средства по проект за ремонт на общинска пътна мрежа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG